Milletvekili Köprülü, Çorlu Deresi İçin Meclis Araştırma Komisyonu İstedi
reklam
17 Nisan 2012
Milletvekili Köprülü, Çorlu Deresi İçin Meclis Araştırma Komisyonu İstedi

Milletvekili Köprülü, Çorlu Deresi İçin Meclis Araştırma Komisyonu İstedi

Çorlu’da görülen kanser vakalarının artması üzerine CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, Ergene ve Çorlu Deresi’ndeki kirliliğin insan sağlığı üzerindeki etkilerinin araştırılması amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulması önerisinde bulundu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na konuyla ilgili olarak öneride bulunan ve bu önerisinin gerekçelerini de sıralayan TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü; “Yıllardır birçok bilimsel araştırmaya konu olan Çorlu Deresi’ndeki kirlilik ve Ergene Nehri’ndeki kirlilik sık sık kamuoyu gündemine de getirilmektedir. Araştırmalar sonucunda; Çorlu’daki kanser sıklığının Türkiye ortalamasının üstünde olduğu ve artık ilköğretim öğrencilerinde dahi kanser görülmeye başlandığı tespit edilmiştir.

Çorlu Deresi’nden akan su, Karadeniz kıyısındaki Yıldız Dağları’ndan doğan ve Pehlivanköy, Babaeski, Lüleburgaz ve Uzunköprü'den geçtikten sonra Saroz körfezine boşalan Ergene Nehri’ne dökülmektedir. Ergene Nehri’nin;  Türkiye’nin en kirli nehri olduğu ve içinde dördüncü sınıf çok kirli su bulunduğu ilgili Bakanlıkça da tespit edilmiş, ancak şu ana kadar kesin bir çözüm geliştirilememiştir. Nehrin içindeki ağır metaller, bu suya temas eden ve içen hayvanlara, bitkilere ve insanlara geçmekte, insanlarda da kansere neden olmaktadır. Nehrin insan sağlığı üzerindeki etkilerini araştırmak ve tespit etmek üzere Trakya Üniversitesi tarafından yapılan bilimsel çalışma sonuçları da Çorlu’da özellikle Sağlık Mahallesi’nin içinden geçen Çorlu Deresi’nin etrafında oturan insanlarda, kanser vakalarının ve başka hastalıkların arttığı belirtilmiştir. Bilhassa, yaklaşık 70 bin kişinin yaşadığı Sağlık Mahallesi’nde oturan insanların sağlığı büyük tehlikededir.

Anayasa’nın 56’ncı Maddesi’ne göre de, “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir” denilmektedir. Ancak artık gün yüzüne çıkan ve bilimsel araştırmalarla da tespit edilen dere kirliliği sebebiyle kansere yakalanan ve bu nedenle hayatını kaybeden insanlarımızın sayıları giderek artmaktadır.

Tüm bu sebeplerle, Ergene ve Çorlu Deresi’ndeki kirliliğin insan sağlığı üzerindeki etkilerinin araştırılması amacıyla Anayasanın 98, içtüzüğün 104’üncü ve 105’inci maddeleri uyarınca bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını saygıyla arz ederiz” dedi.

Editör : Tuğberk Erdem
2763 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu