Hükümete Çağrı: "Un ve Makarna İhracatını Durdurun!"
reklam
17 Nisan 2020
Hükümete Çağrı:

Hükümete Çağrı: "Un ve Makarna İhracatını Durdurun!"

AK Parti Hükümeti’ne çağrıda bulunan CHP Tekirdağ Milletvekili ve Ziraat Mühendisi Dr. İlhami Özcan Aygun, Türk halkının gıda talebine öncelik verilmesi adına tohum, buğday, un ve makarna ihracatının acilen durdurulması gerektiğini savundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili ve Ziraat Mühendisi Dr. İlhami Özcan Aygun, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Hükümeti’nin tohum, buğday, un ve makarna ihracatını acilen durdurması gerektiğini savundu. Buğdayın, kıtlık ve salgın dönemlerinde en stratejik ürünlerden biri olduğuna işaret eden CHP Tekirdağ Milletvekili Aygun, “2019 yılında, buğday ithalatının yüzde 70’ini karşılayan Rusya Federasyonu, COVID-19 salgını sonrasında kendi ülkesinin gıda talebine öncelik vermek için hububat ihracatını durdurdu. Bize buğday verenler ihracatını durduruyorsa, bizim de acilen önlem almamız gerekir. Bu yüzden Türkiye de tohum, buğday, un ve makarna ihracatını acilen durdurulmalıdır.” dedi.

ACİL ÖNLEMLER ALINMALI!

Buğdayda yaşanan dışa bağımlılığa vurgu yapan ve anavatanı Anadolu olan buğday üretiminde yaşanan sıkıntılara dikkat çeken Milletvekili Aygun, “Nüfustaki artışa rağmen Türkiye’deki buğday üretimi, 2001 yılından bu yana aynı seviyede kalmıştır. Artan buğday ihtiyacımız, yapılan ithalat ile karşılanmaktadır. 2019 yılında gerçekleştirilen buğday ithalatı 9,8 milyon tona çıkarak, Cumhuriyet tarihinin ithalat rekoru kırılmıştır. Bu oran, üretim miktarımızın yüzde 52’sine denk gelmektedir. Buğday üretimimizi arttırmak için acil önlemler alınması gerekiyor. Yoksa büyük sıkıntılar yaşanacak!” diye konuştu.

ÇİFTÇİYE COVID-19 KREDİSİ

Gıda güvenliğinin sigortası olan çiftçilere, üretimden kopmamaları için özel bir önem verilmesi gerektiğinin altını çizen Aygun, Bağ-Kur prim borçları dâhil olmak üzere Ziraat Bankası ve Tarım Kredi borçlarının tamamının yeniden yapılandırılmasını istedi. Aygun, “Çiftçilerimizin borçları, faizsiz olarak ertelenmelidir. İdari takibe düşmüş olan çiftçi borç dosyaları, faizsiz olarak en az 1 yıl ertelenmelidir. Bitkisel ve hayvansal ürünler destekleme şemsiyesi genişletilmelidir. Tarımsal girdilere ait her türlü Katma Değer Vergisi sıfırlanmalıdır. Tohum, gübre ve tarımsal ilaçta, yerli üretim için her türlü Araştırma ve Geliştirme desteği sağlanmalıdır. Çiftçilerimize, salgın dolayısıyla bir defaya mahsus olmak üzere ‘COVID-19’ adında faizsiz kredi imkânı sağlanmalıdır. Çiftçilere verilen destekler, avans bedeli olarak peşin ödenmelidir. Tarlayı da üreticiyi de COVID-19’dan koruyacak her türlü hijyen desteklemesi yapılmalıdır.” dedi.
Editör : Tuğberk Erdem
1054 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu