Büyükşehir Belediyesi, Salgınla Mücadele Raporunu Açıkladı
reklam
07 Haziran 2020
Büyükşehir Belediyesi, Salgınla Mücadele Raporunu Açıkladı

Büyükşehir Belediyesi, Salgınla Mücadele Raporunu Açıkladı

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi (TBB), salgında izlediği 3 ayaklı mücadele programını, basın ile paylaştı. Bu süreçte 641 bin 500 adet maske, 9 bin 350 adet gıda kolisi ve 700 adet koruyucu set dağıtılırken, 168 kiracının da aylık ödemesi ertelendi.

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, 09 Mart 2020 ile 08 Mayıs 2020 tarihleri arasında yapılan çalışmalara ilişkin şu detaylar yer aldı:

01.Hastalığın Bulaşmasını Önlemeye Dönük Faaliyetler

“-Aile sağlık merkezleri, eczaneler, toplu taşıma araçları, kamu kurumları, ibadethaneler, park ve meydanlar, diğer taşıtlar ve haneler olmak üzere 100 binin üzerinde dezenfeksiyon işlemi yapıldı.

-Büyükşehir Belediyesinin sorumluluk alanlarındaki 273 cadde, sokak ve meydanda, ayrıca ilçe belediyelerine de destek olmak şeklinde 115 personel, 35 taşıt (tanker, arazöz, kamyonet vb.) 150 adet donanım ile köpüklü temizlik ve dezenfeksiyon hizmeti yapıldı.

-Maske üretim atölyesi kurulmuş, 08 Mayıs 2020 itibariyle 769 bin adet maske üretilmiş, 641 bin 500 adet maske, doğrudan ya da çeşitli kurumların (ilçe belediyeleri, il sağlık müdürlüğü, Mali Müşavirler Odası vb.) aracılığıyla yurttaşlarımıza dağıtılmıştır.

-25 bin litre ortam dezenfeksiyon malzemesi, 21 bin 100 litre yoğunlaştırılmış çamaşır suyu alımı yapılmış ve bu malzemeler bulaşıcı hastalığı önlemeye dönük faaliyetlerde kullanılmak üzere, talepte bulunan ilçelerimize ve kendi salgınla mücadele birimlerimize dağıtılmıştır. Ayrıca 3 bin litre el dezenfeksiyon malzemesi alımı yapılmış ve şehrin muhtelif yerlerindeki el dezenfeksiyon ünitelerine düzenli dolumlar gerçekleştirilmiştir.

-Bu süre zarfında hem kendi personelimizi bulaş riskine karşı korumak hem de yurttaşlarımızı da hizmetlerimizden kaynaklı bulaşma riskinden uzak tutabilmek maksadıyla, yeterli sayıda personel mesaisine devam etmiştir.

-Salgından önce aylık olarak 6 milyon 385 bin m³ su yurttaşların kullanımı adına sisteme verilirken, salgın süresince bu oran yüzde 15,44’lük bir artış göstermiş ve 7 milyon 371 bin m³’lük bir hacme erişmiştir. Bu bağlamda TESKİ, aynı kalite ve sağlıkta, ayrıca kesintisiz olarak su temininde bulunmuştur.

-Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı 57 bin 440 ton atık ve çöpü Demirli Katı Atık Düzenli Depolama sahasında bertaraf etmiştir.

-İtfaiye Dairesi Başkanlığı, 09 Mart 2020 ile 08 Mayıs 2020 arasında bin 763 itfai olaya müdahale etmiş, bu olayların 693’ü yangından kaynaklanmıştır.

-Mezarlık hizmetleri bağlamında, 09 Mart 2020 ile 08 Mayıs 2020 arasında, 11 ilçede vefat eden bin 431 yurttaşımızdan 929’unun defin işlemleri titizlikle gerçekleştirilmiş; 502’si de il dışına, memleketine defnedilmek üzere aynı titizlikle nakledilmiştir.

-Toplu taşıma araçlarında taşınan yolcu sayısında yüzde 85 bir azalma olmasına karşın Büyükşehir Belediyesi, 147 aracında her gün tam dezenfeksiyon işlemi gerçekleştirmiştir. Seyahatlerde bulaşıcı hastalık riskini azaltmak adına, nakit binişler kaldırılmış, yolculuk öncesinde yolculara bugüne kadar 30 bin adet maske dağıtmış, yolcular, ateş ölçerlerle ön muayene edilmiştir. Hem kendi hem de diğer toplu taşıma araçlarına 627 adet dezenfektan dispanseri ve 425 litre el dezenfektan malzemesi dağıtmıştır. Otogar ve terminallerimizde dezenfeksiyon, ateş ölçerle muayene, denetim ve bilgilendirme çalışmaları sürekli devam etmiştir. Sağlık çalışanlarımız, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi araçlarında, ulaşımlarını ücretsiz olarak yapmışlardır.

-ALO 153 Çağrı Merkezi’mize bu dönemde 98 bin 453 çağrı gelmiş, 73 bin 156 çağrı olumlu olarak sonlandırılmıştır. Olumlu olarak kapatılamayan çağrılarda yer alan taleplerin karşılanmasına devam edilmektedir.

-Sorumluluk alanlarımızdaki park, mesire alanı vb. gibi rekreasyon alanlarında gezi, dinlenme, spor ve buna benzer faaliyetler yasaklanmış ve buralarda faaliyetin önüne geçilmiştir.

-526 adet bank demonte edilerek kaldırılmıştır.

-65 yaş üstü yurttaşlarımın toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanması salgın boyunca iptal edilmiştir.

-Koronavirüsle mücadele kapsamında bulaşıcı hastalığın önüne geçme, hastalığın belirtileri ve hastalık belirtisi sonrasında nelerin yapılmasıyla ilgili, evde kalma ve sosyal mesafe ile ilgili bilgilendirme çalışmalarına önem verilmiştir.

-100 bin adet kırımlı broşür, 22 bin adet afiş, 20 adet duyuru tahtası, bin 500 adet mesafe stickeri ve bin adet net bilgilendirme stickeri hazırlanıp ilgili yerlere gönderilmiş, dağıtılmış ve asılmıştır. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi’nin resmi internet sayfasında, resmi sosyal medya hesaplarında, megalight, led ekranlarda, toplu taşıma araçlarında ve diğer platformlarda bilgilendirme faaliyetleri devam etmiştir.”

02.Ekonomik ve Sosyal Yaşama Yönelik Destekler

“-3 bin 411 abonenin su kesme işlemi ertelenmiştir.

-12 bin 901 abonenin kesik olan suyu açılmıştır.

-10 bin 850 adet gıda kolisi (1 milyon 96 bin 300 TL) hazırlanmış olup, 9 bin 350 adeti (916 bin 300 TL) ihtiyaç sahibi yurttaşlarımıza dağıtılmıştır. Gıda kolisi dağıtımı 10 araç ve 20 personelle kesintisiz yürütülmektedir.

-Gıda kolisinden yararlanmak için ALO 153 çağrı merkezimizden talep oluşturan hane halkı sayımız 35 bin 951 olup, Tekirdağ il geneli hane halkı sayısının (322 bin 499) yüzde 11’i kadardır.

-ALO 153 çağrı merkezimizde görevli 12 psikolog ve sosyal hizmet uzmanımızın rehberliğinde 2 bin 816, 65 yaş üstü yurttaşımıza psikososyal danışmanlık desteği verilmiştir.

-65 yaş üstü yurttaşlarımızın sokağa çıkamamalarından kaynaklı ihtiyaçlarını gidermek amacıyla zabıta ekiplerimizin koordinasyonunda 117 ilaç temini, 233 market alışverişi, 88 maaş çekme ve 223 kez ekmek dağıtım işi gerçekleştirilmiştir.

-Mülkiyeti Büyükşehir Belediyesine ait olan 168 adet dükkân, depo ve benzeri yapıdan alınan ve aylık toplamda 500 bin TL olan kira bedellerinin alımı ertelenmiştir.

-11 Mayıs 2020’de dükkânlarını yeniden müşterilerine açacak olan berber ve kuaförlerimizin işyerlerine dezenfeksiyon desteği ve koruyucu maske dağıtımı yapılmıştır.

-700 adet koruyucu set (tulum, cerrahi maske, siperlikli maske, eldiven, el dezenfektanı, ıslak mendil) şehrimizde görev yapan ve sosyal yaşamın içinde an be an olan basın mensuplarımıza ve muhtarlarımıza dağıtılmıştır.

-Şartsız Bağış Hesabı açılmış, ilk bağışçı Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Albayrak olmuş ve bir maaşını bu hesaba bağışlamıştır. Ayrıca Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekilleri Sayın Faik Öztrak, Sayın Dr. İlhami Özcan Aygun ve Sayın Dr. Candan Yüceer aynı hesaba 5 biner TL destekte bulunmuşlardır. Ancak İçişleri Bakanlığı genelgesi doğrultusunda hesap kapatılmıştır.”

03.Diğer Kurumlarla İşbirliği

“-VEFA Koordinasyon Grubu’na destek vermek amacıyla; İl Sağlık Müdürlüğü emrine 165 bin 000 TL bedelle 15 araç ve 15 şoför görevlendirmesi yapılmıştır. Ayrıca 3 araç ve 6 personel de Sosyal Yardımlaşma Vakfı ve 65 yaş üstü yurttaşlarımıza hizmet etmeleri amacıyla ilgili VEFA Koordinasyon Grubu’na görevlendirilmiştir.

-Zabıta Dairesi Başkanlığı ile Ticaret İl Müdürlüğü işbirliğiyle fahiş fiyat ve stokçuluk denetimleri gerçekleştirilmiştir. Bugüne kadar 5 işletmeye tutanak tutulmuş ve 3’üne cezai işlem uygulanmıştır.

-11 ilçe belediye başkanı, düzenli olarak Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Albayrak’ın başkanlığında telekonferans yöntemiyle görüşmeler gerçekleştirmiştir. Bu görüşmelerden ortak işbirliği çalışmaları, malzeme desteği gibi sonuçlar alınmıştır. İlçe belediye başkanları örnek uygulamalarını paylaşmışlardır.”
Editör : Tuğberk Erdem
934 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu