Faik Öztrak: "Erdoğan, Peynir Ekmek Gibi Hak Yiyor!"
reklam
12 Ağustos 2020
Faik Öztrak:

Faik Öztrak: "Erdoğan, Peynir Ekmek Gibi Hak Yiyor!"

CHP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Toplantısı devam ederken yaptığı basın açıklamasının ardından medya mensuplarının sorularını yanıtlayan Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, “AK Parti Genel Başkanı, peynir ekmek gibi hak yiyor!” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Toplantısı devam ederken, gündeme dair yaptığı basın açıklamasının ardından gazetecilerin kendisine yönelttiği soruları yanıtlayan Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ergene Havzası’yla ilgili yerel yönetimlere yönelik suçlamalarına yanıt verdi. Erdoğan’ın ‘peynir ekmek gibi hak yediğini’ ileri süren Öztrak, “Ergene’yi kirleten, Trakya’da oturan vatandaşlarımız değil! İstanbul’un geçmişten itibaren Trakya’ya plansız, programsız deşarj ettiği kirli sanayi ve Istranca sularını gasp eden bir dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’dır.” dedi.

PEYNİR EKMEK GİBİ HAK YİYOR!

Basın toplantısında yer alan bir gazetecinin “Cumhurbaşkanı Erdoğan hafta sonu yaptığı konuşmada, ‘Ergene Havzası’ndaki yerel yönetimlerin, senelerce buranın korunması konusunda gerekli hassasiyeti göstermediğini’ söyledi. Sizin bu konudaki yorumunuz ne olacak?” yönündeki sorusunu yanıtlayan Öztrak, “Çok açık söyleyeyim, Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan AK Parti Genel Başkanı, peynir ekmek gibi hak yiyor! Ergene’yi kirleten, Trakya’da oturan vatandaşlarımız değil! İstanbul’un geçmişten itibaren Trakya’ya plansız, programsız deşarj ettiği kirli sanayi ve Istranca sularını gasp eden bir dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’dır. Şimdi bu sözlerle Trakya’daki belediyelerin hakkını yiyor. Şu an Tekirdağ’da 21 adet atık su arıtma tesisi bulunuyor. Bu tesislerde yılda 57 milyon metreküp evsel atık temizleniyor, deşarj ediliyor. Bu 21 tesisin 11 tanesi de Ergene Havzası’nda. Ergene Havzası’ndaki kullanılamaz durumdaki atık su tesisleri, yine Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi tarafından revize edildi. Ve bu bölgede belediyelerimiz hemşerilerine hizmet edecek kanalizasyon altyapısı için Büyükşehir Belediyemiz 170 milyon Türk Lirası harcadı. Atık su tesislerinin yapımı için de 2,5 milyon lira harcadı. Kirliliğin esas nedeni, Ergene Havzası’ndaki sanayi kuruluşlarının atıklarıdır. Sanayi kuruluşlarının atıklarının denetimi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sorumluluğunda… Tekirdağ’daki yerel yönetimler, atıkların bertaraf edilmesi konusunda gereken hassasiyeti her zaman gösteriyorlar. Şunu açık söyleyeyim, Marmara Denizi’ne belediyelerimizin akıttığı, deşarj ettiği sular pırıl pırıl. Nereden mi biliyorum? Çünkü Ankara’dan Çevre Bakanlığı tarafından bu sular her gün online denetleniyor. Şimdi bu derin deşarjdan Marmara Denizi’ne akıtılacak olan suyun, renk ve tuzluluk parametrelerinin öngörülen seviyelere indirilmediği söyleniyor. Dolayısıyla böyle bir deşarjın, Marmara Denizi’nde ciddi çevre kirliliği yaratma riski var. İşte bu nedenle ve belediyelerimizin bu çevre kirliliğine olan hassasiyeti nedeniyle, bizim belediyelerimiz bu derin deşarjdan evsel sularını akıtmayacaklar. Bunları, pırıl pırıl olan bu suları, bugün denetimden geçmiş, her türlü kritere uygun olan bu suları, denize akıtmaya devam edeceklerdir.” dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Tekirdağ’da düzenlenen Ergene Çevre Koruma Projesi, Derin Deşarj Hattı B Tüneli Işık Göründü Merasimi’ne Vahdettin Köşkü’nden canlı bağlantıyla katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin 25 nehir havzasından biri olan Ergene Havzası’nın 1,5 milyon vatandaşa ev sahipliği yaptığını dile getirerek, bu havzada pek çok tarım ürünü yetiştiğini kaydetti. Bölgenin çok sayıda sanayi tesisini barındırdığını belirten Erdoğan, “Havzanın korunmasıyla ilgili yatırımlar, öncelikle yerel yönetimlerin sorumluluğudur. Bölgedeki yerel yönetimler, maalesef senelerce bu havzanın korunması konusunda gereken hassasiyeti göstermedi. Plansız şehirleşme ve sanayileşmenin sonucu olan yetersiz altyapı ve endüstriyel atık suların arıtılmadan nehre verilmesi gibi sıkıntılar sebebiyle, Ergene’nin su kalitesi bozuldu. 2003’e gelindiğinde nehirdeki kirlenme, artık çok ciddi boyutlara ulaştı. Sonuçta karşımıza insan sağlığı başta olmak üzere bütün canlılar için tehlike oluşturan vahim bir tablo çıktı. Biz bu kötü gidişatı durdurmak için Ergene Havzası Eylem Planı’nı devreye aldık. İlgili tüm kamu kurumlarının dâhil olduğu bu planı, yaklaşık 2,5 milyar liralık bir harcamayla ve kararlılıkla hayata geçirdik.” dedi.
Editör : Tuğberk Erdem
1145 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu