“Sıfır Atık” Belgeli İlk Konteyner Limanı Asyaport Oldu
reklam
14 Ağustos 2020
“Sıfır Atık” Belgeli İlk Konteyner Limanı Asyaport Oldu

“Sıfır Atık” Belgeli İlk Konteyner Limanı Asyaport Oldu

Türkiye’nin en büyük transit limanı Asyaport, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2019 Temmuz ayında yayınladığı “Sıfır Atık Yönetmeliği’ne uygun, Sıfır Atık Yönetim Sistemi’ni kurarak belgesini alan ilk konteyner limanı oldu.

Dünya nüfusunun artması ve tüketim alışkanlıklarının değişmesiyle her geçen gün doğal kaynakların azalmasını göz önünde bulunduran Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, “Sıfır Atık” Projesi’ni hayata geçirdi. “Sıfır Atık” Projesi ile israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim sisteminin tüm topluluklarda benimsenmesi amaçlanıyor. Doğal kaynakları koruma ve verimli kullanma prensibi ile çalışmalarını sürdüren Asyaport Limanı, gerçekleştirdiği örnek uygulamalar ve kurduğu Sıfır Atık Yönetim Sistemi ile Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından verilen Sıfır Atık Belgesi’ni almaya hak kazandı.

5 AYLIK VERİLER OLUMLU

Kurulu olduğu Tekirdağ’ın Süleymanpaşa İlçesi’nde hem liman içerisinde hem de liman dışında yaptığı örnek çalışmalarla doğaya ve çevreye saygısını iş modeli olarak benimseyen Asyaport’ta, yeni uygulamaları da hayata geçiriyor. Bu uygulamalar sayesinde 2020 yılının ilk 5 ayında toplanan ve geri dönüştürülebilen 6,4 ton atıkla; 98 m³ su, 16 m³ depolama alanı ve 30 bin kWh enerji tasarrufu sağlanarak dünyadan 59 ağaç, 7 bin 62 litre petrol, 300 kilo cam ham madde, 100 kilo metal ham maddenin kullanılmasının önüne geçildi.

KARBON SALINIMI AZALTILDI

“Sürdürülebilir çevre için sürdürülebilir liman” olmayı hedefleyen Asyaport, Avrupa’da ve Türkiye’de ilk kez liman içi taşıyıcılarda LNG kullanarak, karbon salınımını yılda bin 230 ton azaltılıyor. Dizel kullanan araçlar 1000 kWh enerji 253 kg CO2 emisyonu açığa çıkartırken, LNG kullanan araçlar ise 185 kg CO2 emisyonu açığa çıkartmaktadır. Limanda bulunan tüm vinçler, elektrik enerjisiyle çalışıyor. Kullanılan elektrik enerjisinin bir kısmı liman bünyesinde kurulu bin 280 panelden oluşan güneş enerjisi sisteminden karşılanıyor. Çevreci prensipler doğrultusunda yapılan yatırımlarla faaliyete geçen Asyaport’ta açık ve kapalı alanların tamamında son teknoloji led aydınlatmalar kullanılarak, yüzde 52 oranında daha az enerji tüketiliyor. Ayrıca liman içinde çeşitli ağaç ve bitkilerden oluşan 15 dönüm yeşil alan bulunuyor.

DENİZ SÜPÜRGESİ HİBE EDİLDİ

Asyaport, 2018 yılından itibaren hemen yanı başında yer alan Gündal Plajı’nı her yıl gönüllü çalışanları ile temizliyor. Kendi personeli tarafından ve kendi öz imkânları ile imal edilen “Deniz Süpürgesi” ile yaz sezonu boyunca deniz yüzeyini temizleme çalışmaları ve çevre halkının farkındalığının sağlanması faaliyetini gerçekleştiriyor. Günde 500 kilo katı atığı deniz yüzeyinden temizleyebilen deniz süpürgesi, Asyaport tarafından Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ne Haziran ayında hibe edildi.
Editör : Tuğberk Erdem
9749 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu