Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nde, Çorlu Tek Yürek Oldu
reklam
14 Ağustos 2020
Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nde, Çorlu Tek Yürek Oldu

Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nde, Çorlu Tek Yürek Oldu

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü, tüm ülkede olduğu gibi Çorlu’da da düzenlenen çeşitli etkinliklerle anıldı. Çorlu Halk Eğitim Merkezi’nde yapılan fotoğraf ve resim sergisi ile başlayan program, Atatürk Meydanı’ndaki etkinliklerle son buldu.

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü, Çorlu’da düzenlenen çeşitli etkinliklerle anıldı. Etkinlik programı, Çorlu Halk Eğitim Merkezi’nde açılan 15 Temmuz konulu fotoğraf ve resim sergisi ile başladı. Serginin açılışına; Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı, Çorlu İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Erdoğan, Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Kemalettin Avcı, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Çorlu İlçe Başkanı Yavuz Uylaş, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çorlu Şube Başkanı Recep Kayacı ve çok sayıda vatandaş katıldı. Açılışın ardından Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı ve beraberindekiler, resim ve fotoğraf sergisini gezdiler. Çorlu Halk Eğitim Merkezi öğretmenleri, fotoğraf ve resimlerle ilgili olarak protokol üyelerine detaylı bilgiler aktardılar. Akabinde Çorlu Halk Eğitim Merkezi Korosu, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü sebebiyle bir konser verdi.

ŞEHİTLİKTE TÖREN DÜZENLENDİ

Çorlu Şehitliği’nde düzenlenen program, saygı duruşuna müteakiben okunan İstiklal Marşı’mız ile başladı. Programa; Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, Çorlu 5’inci Kolordu ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Tevfik Algan, Çorlu Cumhuriyet Başsavcısı Murat Yiğiter, Çorlu İlçe Emniyet Müdürü Serdar Kurtoğlu, Çorlu İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Erdoğan, Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi Çağatay Onar, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çorlu Şube Başkanı Recep Kayacı, AK Parti Çorlu İlçe Başkanı Yavuz Uylaş, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Çorlu İlçe Başkanı İlhan Ermeydan ve çok sayıda protokol üyesi katıldı. Kuran-ı Kerim tilavetinin okunmasıyla devam eden program, Çorlu İlçe Müftüsü Mevlüt Haliloğlu’nun tüm şehitler için dua okuması ile son buldu. Duanın ardından protokol üyeleri şehitliğe karanfil bıraktılar.

ŞEHİTLERİMİZİ RAHMETLE ANIYORUM

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla basın mensuplarına hitaben kısa bir açıklamada bulunan Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı, “Evvela aziz milletimizin 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nü tebrik ediyorum. Hepimizin bildiği gibi; bundan 4 yıl önce ülkemizde, 15 Temmuz 2016 yılında, hain bir darbe girişiminde bulunuldu. Ancak Cumhurbaşkanı’mız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde aziz milletimiz, FETÖ’nün bu hain darbe girişimini püskürttü. Bu vesileyle tüm Türkiye’de olduğu gibi Çorlu’muzda da 15 Temmuz, çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Ben de bu vatan toprağı için şehit olan tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Gazilerimize de uzun ömürler diliyorum.” dedi.

ÇIKARILACAK ÖNEMLİ DERSLER VAR

Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt ise yaptığı açıklamada, “15 Temmuz hain darbe girişiminin, 4’üncü yıl dönümündeyiz. Öncelikle 251 şehidimizi rahmetle anıyoruz. Gazilerimizi de anıyor ve kendilerine teşekkür ediyoruz. Sayın Müftü’müzün de belirttiği gibi 15 Temmuz sürecinden çıkarılması gereken dersler var. Memleketimizi idare edenler ve vatandaşlarımız, bu noktada çok önemli dersleri çıkarmışlardır. O gün ordumuzun içerisinde; Cumhuriyet’e inanan, demokrasiye inanan, hukukun üstünlüğüne inanan, Atatürk’ün askerlerinin mücadelesi, aziz milletimizin cesareti, idarecilerimizin ve parlamenterlerimizin ülke yönetimine sahip çıkması neticesinde bugün bir aradayız. Tekrardan şehitlerimizi rahmetle anıyorum.” diye konuştu.

HALKA, İKRAMLARDA BULUNULDU

Şehit mezarlarına karanfillerin bırakılmasının ardından şehitlikteki program son bulurken, Süleymaniye Cami önünde vatandaşlara ikramlarda bulunuldu. İkramları, AK Parti Çorlu İlçe Başkanı Yavuz Uylaş ve yönetim kurulu üyeleri dağıttı.

ÇORLU, TEK YÜREK OLDU

Etkinlik programı, akşam saatlerinde Çorlu Atatürk Meydanı’nda düzenlenen program ile devam etti. 15 Temmuz Demokrasi ve Birlik Günü nedeniyle düzenlenen program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunmasıyla başladı. Programa; Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, Çorlu 5’inci Kolordu ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Tevfik Algan, Çorlu Cumhuriyet Başsavcısı Murat Yiğiter, AK Parti Çorlu İlçe Başkanı Yavuz Uylaş, MHP Çorlu İlçe Başkanı İlhan Ermeydan, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çorlu Şube Başkanı Recep Kayacı, şube müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar,şehit ve gazi aileleri ile 7’den 70’e her yaştan vatandaş katıldı. Gerçekleştirilen programda Kur’an-ı Kerim Tilaveti okunurken, 5’inci Kolordu ve Garnizon Komutanlığı bünyesindeki Askeri Bando marşlar söyledi, Mehteran Takımı tarihi hatırlattı, şiirler okundu. Bunun yanı sıra günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar yapıldı.

İLK KONUŞMAYI KAYACI YAPTI

Günün anlam ve önemini belirten ilk konuşmayı, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çorlu Şube Başkanı Recep Kayacı yaptı. Kayacı, “15 Temmuz, bir şok dalgasıdır. Anadolu’ya yerleştiğimiz günden bu yana karşılaştığımız 4’üncü büyük şoktur. 1’incisi Haçlı Savaşları, 2’ncisi Moğol İstilası, 3’üncüsü 1’nci Dünya Savaşı idi. 4’üncüsü ise 15 Temmuz saldırısıdır. Tarih bunu böyle yazacaktır.” dedi.

SONSUZA KADAR YAŞATACAĞIZ

Program’da, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt da bir konuşma yaptı. Başkan Sarıkurt, “15 Temmuz 2016 tarihinde demokrasimize kastetmek isteyen vatan hainlerine karşı, canları pahasına kahramanca direnerek hayatlarını feda eden demokrasi şehitlerimizi anmak için bu akşam bir aradayız. 15 Temmuz Darbe Girişimi, doğrudan demokrasiye ve Türkiye Cumhuriyeti’nin temel değerlerine yapılan bir darbe girişimidir. 15 Temmuz; bir darbe girişimine karşı halkın ve siyaset kurumunun cesaretle direndiği, dersler çıkarılması gereken önemli bir gündür. Terör örgütü FETÖ'nün ülkemiz demokrasisine yönelik darbe girişiminin başarısız kılınması, halkımızın birlik olarak demokrasimize sahip çıkmasıyla sağlanmıştır. Sokaklarda canı pahasına teröristlere direnen, bu darbe girişimine karşı koyan vatandaşlarımız, 251 şehidimiz, 2 bin 196 gazimiz, yüce Meclis’in çatısı altında toplanarak Parlamenter Sistem’e ve demokrasimize sahip çıkan milletvekillerimiz, demokrasi kahramanlarıdırlar. Türkiye Cumhuriyeti’nin bir daha darbe girişimiyle karşı karşıya kalmaması için, demokrasinin geliştirilmesi ve derinleştirilmesi gerekmektedir. 15 Temmuz’dan alınacak ders; darbenin karşısında en önemli panzehirin, demokrasi olduğudur. Diyanet İşleri Başkanlığı’mızın istismarın arkasına gizlenen terör örgütü FETÖ’yü anlattığı kitapçığında, 15 Temmuz ile ilgili şu çarpıcı tespit ortaya konulmaktadır; ’15 Temmuz üzerimizde derin izler bırakarak, hepimize silkinme, kendine gelme ve muhasebe etme sorumluluğunu yüklemektedir.’ Cumhuriyet’imize, demokrasimize karşı yapılan saldırıları ancak kol kola, omuz omuza, tek vücut olarak def edebiliriz. Ortak akla başvurmak, ortak tavır sergilemek ve birlik olmak, demokrasi düşmanlarının tüm oyunlarını bozacaktır. 1923’ten bu yana dev bir ulu çınar gibi dimdik ayakta duran Türkiye Cumhuriyet’i prangalarından arınmış olarak yoluna devam edecek ve Ulu Önder’imiz Mustafa Kemal Atatürk’ün hedef gösterdiği çağdaş medeniyet düzeyinin üstüne çıkacaktır. Buna inancımız tamdır. Kurtuluş, bağımsızlık ve özgürlüğümüz için, Cumhuriyet’imizin ve demokrasimizin korunması için; başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere hayatlarını feda eden tüm aziz şehitlerimizi, 15 Temmuz 2016 tarihinde demokrasimize kastetmek isteyen hainlere karşı kahramanca direnerek hayatlarını feda eden demokrasi şehitlerimizi rahmet, şükran ve minnetle anıyoruz. Ruhları şad olsun. Hiç kimsenin şüphesi olmasın ki Türkiye Cumhuriyeti’ni ve demokrasimizi sonsuza kadar birlikte yaşatacağız.” diye konuştu.

HAÇ İLE HİLAL’İN SAVAŞI

Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt’un konuşmasının ardından kürsüye, Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı davet edildi. Kaymakam Sarılı, yaptığı konuşmada, “15 Temmuz 2016 gecesi; ülkemizi, milletimizi, demokrasimizi, Cumhuriyet’imizi ve aydınlık geleceğimizi yok etmek isteyen vatan hainleri harekete geçmiş, milletin silahlarını yine bu aziz ve fedakâr millete doğrultarak kanlı bir darbe girişiminde bulunmuşlardır. Ancak Cumhurbaşkanı’mız Sayın Recep Tayyip Erdoğan önderliği ve liderliğinde milletimiz, bu darbe girişimini sokaklara ve meydanlara çıkarak, ölümü göze alarak başarısızlığa uğratmıştır. 15 Temmuz gecesi; millet eğilmedi, Türkiye yenilmedi. Dünya tarihinde bir ilki yaşatarak, darbecilere darbe yapan büyük Türk Milleti’nin önünde saygıyla eğiliyorum. Şehitlerimiz ve gazilerimiz, 15 Temmuz gecesi cesaretleriyle, dirayetleriyle, kararlı ve dik duruşlarıyla tarih yazdılar. Hiç şüphesiz ki şehitlerimiz, kalplerimizdeki mümtaz yerlerini daima muhafaza edeceklerdir. 15 Temmuz; demokrasi mücadelesini destekleyen tüm vatandaşlarımızın, hukuk devletinin, hak ve özgürlüklerin zaferidir. O gece aziz milletimiz, ülkemizin geleceğine ve kendi karar verme yetkisine sahip çıkmıştır. 15 Temmuz gecesi sokaklarda, meydanlarda -tıpkı Çanakkale Savaşı’nda, İstiklal Harbi’nde olduğu gibi- tüm fertleriyle tek yürek, tek bilek olmuş, iradesini bir avuç darbeciye çiğnetmeyen, büyük Türkiye vardı. Büyük Türk Milleti vardı. Bu darbe girişiminde milletimiz, tıpkı bin yıl önce Malazgirt’te olduğu gibi, bu coğrafyayı vatan olarak sahiplenme konusundaki kararlılığını ortaya koymuştur. 15 Temmuz gecesinde yaşananlar aslında; Haç ile Hilal’in, iman’la inkâr’ın, Hak ile Batıl’ın, küfür ile tevhidin savaşıydı. Allah’a şükürler olsun ki bu millet; bayrağımızı yere indirtmedi, vatanı böldürtmedi, demokrasi ve milli iradesine canı pahasına sahip çıktı. Türkiye’yi parçalayacaklarını, devleti teslim alabileceklerini sanarak 15 Temmuz gecesi harekete geçen FETÖ’cü hainler, ertesi gün akşam olmadan, milletimiz tarafından hüsrana uğratılmışlardır.” dedi. 

MİLLETİMİZ TEK VÜCUT OLDU

Sarılı, “Bu darbe girişimi milletimize, meclisimize, demokrasimize, Cumhuriyet’imize, aydınlık yarınlarımıza ve şanlı ordumuza karşı yapılmıştır. FETÖ; tüm devlet geleneklerini çiğneyerek, gizli bir ajandayla devletin yönetimini ele geçirmeye çalışmış, ancak milletimiz ülkemizin geleceği için fedakârca bir direniş göstererek, terör örgütünün hain planlarına engel olmuştur. Türkiye; böyle bir darbe girişimine karşı dahi yolundan şaşmayan, hedeflerinden uzaklaşmayan, itibar kaybetmeyen ve kendi kararlarını kendi veren, güçlü ve bağımsız bir ülkedir. Allah, böyle kara geceleri ülkemize bir daha yaşatmasın. Ancak buna niyet edecek olan olursa da milletimiz dimdik karşısında durmaya devam edecektir. Milletimiz üzerine açılan ateşlere, atılan bombalara, yöneltilen tehditlere ve gözlerinin önünde vurulan insanlara rağmen asla geri adım atmamış, meydanı darbecilere bırakmamıştır. Milletimiz, Emniyet Teşkilatı’mızın mensuplarıyla ve darbecilere karşı harekete geçen Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarıyla el ele vererek, bu darbe girişimine karşı tarihi bir duruş sergilemiştir. Tankların etkisiz hale getirilmesi başta olmak üzere dik duruşlarıyla memleketine ve geleceğine sahip çıkan milletimiz, gece boyunca sayısız kahramanlık destanları yazmıştır. 7’den 70’e yüreğinde vatan sevgisi olan tüm vatandaşlarımızla, işçisinden patronuna, köylüsünden şehirlisine kadar milletimizin tüm fertleri siyasi görüş farkı gözetmeksizin darbeciler karşısında tek vücut olmuştur…” diye konuştu.

KIZILAY İKRAMLARDA BULUNDU

15 Temmuz gecesi düzenlenen programda stant açan Türk Kızılay’ı Çorlu Şubesi, 15 Temmuz Programı’na katılan vatandaşlara çay, su, meşrubat, lokum ikramlarında bulundu. Atatürk Meydanı’ndaki Kızılay çadırı, geç saatlere kadar hizmet vermeye devam etti. Türk Kızılay’ı Çorlu Şube Başkanı Alican Yılmaz yaptığı açıklamada, “Türk Kızılay Çorlu Şubesi olarak, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nde, Atatürk Meydanı’nda Kaymakamlığımız tarafından düzenlenen programda, meydana kurduğumuz çadırlarda vatandaşlarımıza çeşitli ikramlarda bulunduk. Türk Kızılay’ı Çorlu Şubesi olarak meydanda bulunan vatandaşlarımıza ikram olarak soda, bardak su, kakaolu süt, kek ve Türk Bayrağı dağıtıldı. Ayrıca Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Volkan’ın göndermiş olduğu poğaça ve meyve suyu, Çorlu esnaflarından Balkan Tulumba’nın katkıları ile tatlı dağıtımı gerçekleştirildi. Bizlere destek olan öncelikle Kızılay Gönüllüleri’mize, değerli bağışçılarımıza ve ziyaretimize gelen gönül dostlarımıza teşekkür ederiz.” dedi.
Editör : Tuğberk Erdem
9844 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu