Trakya’nın İlk Balmumu Heykeller Müzesi, Çorlu’da Açıldı
reklam
21 Ekim 2020
Trakya’nın İlk Balmumu Heykeller Müzesi, Çorlu’da Açıldı

Trakya’nın İlk Balmumu Heykeller Müzesi, Çorlu’da Açıldı

Çorlu Belediyesi tarafından “Kültürel Yatırımlar” kapsamında ilçeye kazandırılan ve 2,5 milyon liralık maliyeti ile kamuoyunda çeşitli eleştiri ve tepkilere neden olan Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi, düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Çorlu Belediyesi tarafından hayata geçirilen ve hem tarihe mâl olmuş hem de ünlü kişilerin heykellerinin sergileneceği Çorlu Belediyesi Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi, gerçekleştirilen tören ile kapılarını ziyaretçilere açtı. 110 adet eserden oluşan ve toplam maliyeti 2,5 milyon lirayı bulan koleksiyonun ziyarete açılışı dolayısıyla müze bahçesinde düzenlenen törene; Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Muratlı Belediye Başkanı Nebi Tepe, Çorlu Cumhuriyet Başsavcısı Murat Yiğiter, Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, Çorlu İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Erdoğan, Tekirdağ Baro Başkanı Sedat Tekneci, CHP Tekirdağ İl Başkanı Şener Zeynel Saygın, belediye meclis üyeleri, siyasi partilerin temsilcileri, meslek odalarının başkanları, sivil toplum kuruluşlarının yönetim kurulu üyeleri, basın mensupları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

SÜRECİN, EN ÖNEMLİ ADIMI ATILDI

Saygı duruşuna müteakiben okunan İstiklal Marşı’mız ile başlayan törenin açılış konuşmasını, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt yaptı. Konuşmasına, protokol üyelerini selamlayarak başlayan Başkan Sarıkurt, “Bugün, şehrimiz adına önemli bir programda bir araya geliyoruz. Bugün burada yapacağım konuşma için çalışırken; hayatımızı devam ettirdiğimiz, en kıymetli varlıklarımız çocuklarımızı yetiştirdiğimiz ve belki de en önemlisi çocuklarımızın geleceğini etkileyecek olan Çorlu’muz ile ilgili yapmak istediklerimizi, hayallerimizi, heyecanımızı anlatmamı sağlayacak doğru kelimeleri ve doğru cümleleri kitapların, makalelerin içerisinde ararken, Avrupa Kentsel Şartı’nda tariflenen ‘İdeal Kent’ tanımına ulaştım. Dünyanın 49 farklı ülkesinden gelen şehir yöneticileri, bakınız ideal kenti nasıl tanımlıyorlar. İdeal Kent, ‘Kentli haklarını koruyarak; en iyi yaşam koşullarını sağlayarak; halkına iyi bir yaşam biçimi sunarak; değerini ise orada yaşayanlardan, ziyaret edenlerden, çalışan ve ticaret yapanlardan, eğlence, kültür ve bilgiyi orada arayanlardan ve eğitim görenlerden alan; birçok sektör ve aktiviteyi bir arada uyum içerisinde barındıran yaşam yeridir.’ diye tarifleniyor. Bu tanımda benim dikkatimi çeken nokta; şehre değer katan en önemli unsurun şehirde yaşayanlar, çalışan ve ticaret yapanlar olduğu tespitidir. Bu noktada Çorlu’muz; güzel ülkemizin dört bir tarafından göç eden dinamik ve aktif nüfusuyla, kendini ülkemiz ve dünyamızda ispatlamış çalışan ve ticaret erbaplarıyla zaten son derece değerli bir şehir. Yerel yöneticiler olarak bizlerin, bu değeri daha da artırmasını sağlamanın yolunun ise ziyaret edenlerin, eğitim görmek için gelenlerin ve bilgiyi burada arayanların sayısını çoğaltma mücadelesinden geçtiğine inanıyorum. İşte tam da bu anlayışa uygun olarak, 2017 yılının aralık ayında, Çorlu’muzun sanayi özelliğinin yanında kültürel kimliğini de ön plana çıkarmak ve bölgede önemli bir konuma geçmesini sağlayacak yol haritasının belirlenmesi amacıyla Çorlu Belediyesi Müzeler ve Kültür Yatırımları Master Plan Raporu’nu hazırladık. Bu plan doğrultusunda kültürel alanda yatırımlar yaptık, yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Bugün bizleri bir araya getiren Çorlu Belediyesi Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi, bu sürecin bir başlangıcı ve bir başlangıç olması dolayısıyla da en önemlisi.” dedi.

GELİŞİM İÇİN, KOLLARI SIVAMALIYIZ!

Konuşmasına devam eden Sarıkurt, “‘Sanayi Kenti’ olarak ön plana çıkan Çorlu’muzu, sürdürülebilir bir çekim merkezi haline getirecek olan unsurlar; özgür kaynaklarımızı ortaya çıkarmaktan, planlı bir şekilde doğal ve kültürel miras alanlarımızı korumaktan, onarmaktan, restore etmekten ve hikâyesini tüm dünya ile paylaşabilecek müzeler, etkinlikler ve projeler tasarlamaktan geçiyor. İnanın, biz bunu yapabiliriz! Ben, buna inanıyorum. 2020-2024 Stratejik Planı’mızı hazırlarken vizyonumuzu -yani gelecek tasavvurumuzu-; ‘Yerli ve ulusal değerlere önem vererek üreten, demokratik, katılımcı, kaynaklarını bilimsel ve doğru kullanan, belediyecilikte lider, kentimizde yaşayan herkesin ‘İyi ki Çorlu’da yaşıyorum!’ dediği bir kent olmak.’ olarak belirlemiştik. O günden bugüne de bu vizyon doğrultusunda çalışıyoruz. Bugün bu alanda; farklı şehirlerimizin belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ve belediye yöneticileri var. Bulunduğumuz şehirlerde her birimiz hemşerilerimizin en iyi şartlarda yaşaması için mücadele ediyor, hatta yeri geldiği zaman şehirlerimizi rekabet ettiriyoruz. Gündemlerimizin en önemli sırasında çoğunlukla şehrimizin sadece fiziki olarak gelişmesini sağlayan altyapı, su, kanalizasyon, üstyapı, asfalt ve kaldırım faaliyetleri geliyor. Hâlbuki şehirlerimizin dünyanın farklı şehirleri ile rekabet edebilmesi ve ses getirebilmesi için kamu yöneticilerimiz, özel sektör temsilcilerimiz ve sivil toplum örgütlerimizin işbirliği ile oluşacak etkin yönetim anlayışımızla şehirlerimizin sadece fiziki gelişimleri ile değil sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasal gelişim alanlarının her birisinin, yani şehrimizin yerel kalkınma hamlesi gündemimizin en ön sıralarında olmalı. İşte bu anlayış ve gelecek tasavvuru ile yerli ve ulusal bir değerimiz olan Eskişehir şehrimizi ve onun kıymetli Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen Hoca’mızı takibe aldık, kendimize örnek aldık. Eskişehir’in değişimini ve gelişim sürecini hem kendisinden dinleme hem de ‘Zamanı Durduran Saat’ adlı kitabından okuma fırsatı bulduk. Şehrin potansiyeline inanan bir adamın ve ekip arkadaşlarının gerçekleştirdikleri takdir gören değişime şahit olduk. Orada da bu yatırımların kolaylıkla anlaşıldığını ve kolaylıkla yapıldığını düşünmüyoruz, görmüyoruz. Bugün yapılan bu yatırımın, başlangıç olduğunu ifade etmiştim. Biz de şehrimiz için hep beraber kollarımızı sıvamalı, Çorlu’muzun her alanda gelişimi için mücadele etmeliyiz.” diye konuştu.

KURUMLARIMIZDAN, TALEPLERİMİZ OLACAK!

Sarıkurt, “Elbette ki hızla büyüyen ve gelişen şehrimizin farklı noktalarında, altyapı ve üstyapıda yapılacak çok fazla işimiz var. Ancak aynı zamanda sosyal, kültürel ve ekonomik alanda da gelişmemizi sağlayacak bu yatırımları yapmaya da devam etmeliyiz. Şehrimizin tarihi ticaret bölgesi olan Saray Caddesi’nde ‘Yayalaştırma ve Kentsel Tasarım’ Projemizi, müzemizin açılışının hemen ardından 1 yıllık süre içerisinde hayata geçirerek hem Saray Caddesi’ne sahip çıkacağız hem de tarihi Fatih Camii’sinin görünürlüğünü ortaya çıkaracağız. 10 Kasım 2019 tarihinde temelini attığımız Atatürk Evi’mizin açılışını, inşallah 10 Kasım 2020 tarihinde güzel bahçesiyle birlikte gerçekleştirecek ve ziyarete açacağız. 2021 Yılı İş Programı’mıza aldığımız ve Avcılar Derneği’miz ile beraber gerçekleştireceğimiz doğa müzemizin temelini, inşallah Mart ayı gibi atıyor olacağız. Tabii biz bu yatırımlarla ilgilenirken kurumlarımızdan da beklentilerimiz var. Namık Kemal Üniversitesi’nden, şehrimizde eğitim gören ve şehrimize değer katan üniversite öğrencilerinin sayılarını arttıracak yatırımların yapılmasını talep edeceğiz. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nden, Süleymanpaşa İlçesi’nde gerçekleştirilen ve Süleymanpaşa İlçesi’ne çok da yakışan ‘Meydan ve Yeraltı Otopark Projesi’ne benzer bir projeyi, şu anda bulunduğumuz alanda gerçekleştirmesini talep edeceğiz. 5’inci Kolordu ve Garnizon Komutanlığı’ndan, Ulu Önder’imiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ziyaret ettiği ‘Tarihi Kolordu Binası’nı, üniversite gençliğinin kullandığı bir binaya dönüştürmemize imkân verecek restorasyon çalışmalarında, bizlere destek olmalarını talep edeceğiz. Yani bir yandan talep edeceğiz, bir yandan da çalışmaya devam edeceğiz. Çorlu’muzda taş üstüne taş koyan herkese teşekkür etmeyi de ihmal etmeyeceğiz.” dedi.

KENT KİMLİĞİ ADINA, ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMA

Pandemi süreci dolayısıyla Çorlu’da düzenlenen açılış törenine katılamayan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in kutlama videosunun gösteriminin ardından kürsüye Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak davet edildi. Yaptığı konuşmada, kültürel ve sanatsal değerlere büyük önem verdiklerini belirten Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “Kent içinde yer alan tarihi bir mekânın restore edilmesi, geçmişin restore edilmesi anlamına gelir. Sanat eserleri ise bulundukları kentlere kimlik kazandırırlar. Geçtiğimiz yıllarda Tarihi Belediye Binası’nı restore eden Çorlu Belediyesi, kent kimliği adına önemli bir çalışmaya daha imza atmıştır. Yapıldığı dönemin mimari özelliklerini taşıyan bu binanın Çorlu Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi’ne dönüştürülmesi ise çok önemli bir kültür hizmetidir. Güçlü sanayisi, gelişmiş ulaşım ağı ve ticari özellikleri nedeniyle cazibe merkezi haline gelen ve hızla göç alan Çorlu İlçemiz, bugün itibari ile bir müzeye kavuşuyor. Bugün burada açılışını yaptığımız müze, Çorlu ilçemizdeki ilk sanat müzesi olması açısından da son derece anlamlıdır. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak, Çorlu Belediyemiz ile işbirliği içerisinde Doğanca Evi olarak bilinen tarihi binayı restore ederek ‘Muhacir Evi’ adı altında kent kimliği müzesi işleviyle hizmete sunduk. Bugün itibariyle önemli bir tarihsel, kültürel ve sanatsal değere daha kavuşuyoruz. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak ‘Mavi Gözlü Kent’imizin bir medeniyetler kenti olduğunun bilinciyle, kültür varlıklarımızı restore ettik ve restorasyon çalışmalarımızı kesintisiz bir şekilde sürdürüyoruz. Miras Atölyesi 2 Projesi kapsamında Uçmakdere Mahallemizde iki tarihi binamızda restorasyon çalışmalarımızda son aşamaya geldik. Kırsal turizm alanında önemli birer değer haline gelecek olan bu kültür varlıklarımızın açılışını da yakın bir zamanda gerçekleştireceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle, müzede sergilenmekte olan birbirinden güzel eserlere imza atan saygıdeğer mevkidaşım Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’i tebrik ediyor, Çorlu İlçesi’ne ilk sanat müzesini kazandıran Çorlu Belediye Başkanı’mız Ahmet Sarıkurt ile ekibine teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

İÇ TURİZMDE, TRAKYA’NIN LİDERİ OLACAK

Gerçekleştirilen açılış töreninde, CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun da bir konuşma gerçekleştirdi. Milletvekili Aygun, “Bugün 09 Eylül… Ülkemiz açısından, oldukça önemli bir tarih. Bugün, İzmir’in dağlarında çiçeklerin açtığı gündür. Daha nice nice 98 yıllara diyorum. Yine bugün, çok özel bir gün… Mensubu olduğum Cumhuriyet Halk Partisi’nin de kuruluş yıldönümü. Bu vesile ile başta Ulu Önder’imiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anıyorum. Cumhuriyet Halk Partimizin kuruluş yıldönümü kutlu olsun diyorum. Bugün Çorlu’muzda, çok güzel bir müzenin açılışını hep birlikte gerçekleştiriyoruz. Eskişehir, almış olduğu yerli turist açısından ülkenin lider illeri arasında yer alıyor. Bu vesileyle ben iddia ediyorum ki Çorlu, iç turizm açısından Trakya’nın lideri konumuna gelecek. Trakya’daki ilk balmumu müzesi, 10 Kasım tarihinde açılması planlanan Atatürk Evi ve 2021 yılı içerisinde açılması planlanan Doğa Müzesi ile Çorlu, komplike bir sanat ve tarih kenti olacak. Bu vesile ile emeği geçen herkese çok teşekkür ediyor, en derin saygılarımı sunuyorum.” dedi.

SEMBOLLEŞEN DEĞERLER, KENTİ KENT YAPAR

Milletvekili Aygun’un ardından kürsüye, CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer davet edildi. Yüceer, yaptığı konuşmada, “İnsanların en büyük ihtiyaçlarından birisi de elbette ki kültür ve sanata olan gereksinimleridir. Şehirler ve kentler için yollar, binalar, caddeler, sokaklar elbette ki çok kıymetlidir. Ama en az bunlar kadar gerekli olan, kenti kent yapan, insanların hayatına güzellik katan, o şehir ile sembolleşen kültürel varlıklar da çok önemlidir. Hepimizin malumu olduğu üzere Çorlu’muz, en hızlı göç alan ilçelerimizden birisidir. Gelen binlerce insan için yollar lazım, altyapı lazım, binalar lazım. Ama en az bunlar kadar gerekli olan, bu insanlar için nefes alabilecekleri yaşam alanları ve kültür alanları da lazım. İşte bu bazen yeşille buluşmuş bir park olabiliyor, bu bazen bir doğal güzellik olabiliyor, bu bazen bir kütüphane olabiliyor, bu bazen bir heykel ya da bugün olduğu gibi bir balmumu heykel müzesi olabiliyor. Bizler çok mutluyuz, çünkü sanatı hayat damarlarından biri olarak gören bir liderin mirasçılarıyız. Bugün, o yüzden de çok anlamlı bir gün. Katkısı olan herkese yürekten teşekkürlerimi sunuyor, balmumu heykeller müzesinin hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum.” diye konuştu.

MÜZE, OLDUKÇA BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Açılışta kurdele kesiminin ardından vatandaşlar pandemi kuralları çerçevesinde içeri alındı. Balmumu Müzesi’ni gezen vatandaşlar, balmumu heykellerle birlikte hatıra fotoğrafları çektirdiler. En büyük ilgiyi ise Çorlu Belediyesi Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi’nin 2’nci katında yer alan Mustafa Kemal Atatürk’ün heykeli topladı.
Editör : Tuğberk Erdem
6908 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu