Ergene Nehri’nde, Yeniden Balık Tutmaya Çok Az Kaldı!
reklam
21 Ekim 2020
Ergene Nehri’nde, Yeniden Balık Tutmaya Çok Az Kaldı!

Ergene Nehri’nde, Yeniden Balık Tutmaya Çok Az Kaldı!

Endüstriyel, evsel ve tarımsal kökenli atık suların doğrudan ya da dolaylı olarak yıllarca Ergene Nehri’ne deşarj edildiğini aktaran AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Mestan Özcan, Ergene Havzası Çevre Koruma Eylem Planı’nda sona gelindiğini açıkladı.

Ergene Havzası Çevre Koruma Eylem Planı kapsamında Trakya genelinde gerçekleştirilen çalışmaları aktaran Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Tekirdağ İl Başkanı Mestan Özcan, 12 bin km² alana sahip Meriç-Ergene Havzası’nda plansız ve kontrolsüz bir şekilde gelişen sanayi bölgelerinin ve buna bağlı olarak hızla artan nüfusun, Ergene Nehri’nin aşırı derecede kirlenmesine neden olduğunu söyledi.

TESİSLER BELEDİYELERE DEVREDİLDİ

Endüstriyel, evsel ve tarımsal kökenli atık suların tamamının doğrudan ya da dolaylı olarak Ergene Nehri’ne deşarj edildiğini aktaran İl Başkanı Özcan, “Cumhurbaşkanı’mız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla, Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında Devlet Su İşleri (DSİ) 12 adet Atıksu Arıtma Tesisi ve 3 adet Atıksu Kolektör Hattı’nın yapımına başlandı. Söz konusu tesislerin tümünün inşaatı tamamlanmış durumda. Tekirdağ’da Saray, Hayrabolu, Muratlı, Malkara, Çorlu ve Çerkezköy Atıksu Arıtma Tesisleri; Kırklareli’de merkez, Vize, Babaeski ve Pınarhisar Atıksu Arıtma Tesisleri; Edirne’de Keşan ve Uzunköprü Atıksu Arıtma Tesisleri tamamlanarak 1 yıl işletildikten sonra ilgili belediyelere devredildi.” dedi.

SANAYİ KUYULARINA SAYAÇ TAKILDI

Özcan, “2019 yılından itibaren 12 belediyedeki toplam 800 bin kişinin atık suyunu arıtacak bu tesisler ile Ergene Nehri’ne deşarj olan kentsel atık suların yüzde 60’ının arıtılması sağlanmış olacaktır. Tesisler 2045 yılı için öngörülen toplam 1 milyon 130 bin kişilik nüfusun atık suyunu arıtacak kapasitede projelendirilmiştir. Ayrıca havzada yer alan 3 yerleşimin evsel atık sularının atıksu arıtma tesislerine iletimi için gerekli olan Edirne-Uzunköprü, Kırklareli-Merkez, Tekirdağ-Çorlu Atıksu Kolektör Hatları da DSİ tarafından inşa edilerek belediyelere devredilmiştir. Depolama Tesisleri ve Sulama Projeleri kapsamında da 8 adet depolama ile yüzey suyundan yılda 448 milyon m³ içme-kullanma ve endüstri suyu temin edilecektir. Tekirdağ Naip Köy Barajı ve Tekirdağ Saray Ayvacık Göleti’nin tamamlandığı 8 adet depolama tesisinin, 1 adedinin inşaatı devam etmekte (Ahmetbey Göleti Yükseltilmesi), 2 adedinin projeleri tamamlanmış olup inşaat ihaleleri yapılacaktır. 3 adet işin planlaması devam etmektedir. Hayata geçirilecek 25 adet sulama projesi ile 1 milyon 241 bin 90 dekar alan sulanacaktır. Hamza Dere Barajı Sulaması ve Çakmak Barajı Sulaması gibi büyük projelerin de içinde yer aldığı 25 adet sulama projesinin 14’ü tamamlandı, 5’inin inşaatı devam etmekte, 1’nin inşaatı ihale aşamasında ve 5’inin projeleri tamamlanmış olup inşaat ihalesi yapılacaktır. İnşaatı tamamlanan 14 adet sulama tesisiyle 130 bin dekar arazi sulamaya açılmıştır. 67 sayılı Kanun’da yapılan değişiklik ile havzada yer alan bin 61 adet sanayi amaçlı kuyunun tamamına sayaç takılmıştır. 680 adet içme-kullanma ve sulama amaçlı kuyunun 217 adedine ön yüklemeli uzaktan kontrollü sayaç monte edilmiş olup 463 adedine kullanıcılar henüz sayaç takmamıştır. Takılan sayaçlarla (Yüzde 73) gereğinden fazla su çekimlerinin önüne geçilmesi sağlanmıştır.” diye konuştu.

13 KASIM ÖNEMLİ BİR TARİH

Ankara ziyareti öncesinde yazılı bir açıklama yaparak 13 Kasım 2020 tarihinin Tekirdağ’ın Kurtuluş Günü olduğuna dikkat çeken Özcan, bu tarihte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı ve AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop’un Tekirdağ’da bir dizi açılış gerçekleştireceğini belirtti. Özcan, “Ergene Havzası’nda ilk kez 3 ileri biyolojik arıtma tesisi ile arıtılmış sular, derin deşarj ile Marmara Denizi’ne aktarılacak. Bu töreni, bu projenin mimarı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti’mizin bölge milletvekilleri ve TBMM Başkanı’mız Sayın Mustafa Şentop Hoca’mızın da katılımı ile yapacak olmamız, ayrı bir anlam taşıyor. Geçmiş dönemlerde vahşi sanayileşmeyle oluşan kirli ve pis sular, bu şekilde Ergene Nehri’ne verilmemiş ve arıtılarak Marmara Denizi’ne verilmiş olacak. Bu bölge için çok büyük bir adım. Sonuca yaklaştığımız Ergene Havzası Çevre Koruma Eylem Planı ile hem çevresel etkilerde, hem sağlıkta hem de bitkisel ve hayvansal üretimde büyük bir potansiyeli ayağa kaldırmış olacağız. Şehrimize hayırlı olsun.” dedi.

EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR

Emeği geçenlere teşekkür eden Özcan, “Başta Cumhurbaşkanı’mız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanı’mız Sayın Prof. Dr. Mustafa Şentop olmak üzere, AK Parti Tekirdağ Milletvekilleri’miz Sayın Mustafa Yel, Sayın Çiğdem Koncagül, AK Parti Edirne Milletvekili’miz Sayın Fatma Aksal, AK Parti Kırklareli Milletvekili’miz Sayın Selahattin Minsolmaz ve ilgili Bakanlarımıza, Ergene Havzası Çevre Koruma Eylem Planı’nın bu aşamaya getirilmesindeki emeklerinden dolayı şükranlarımızı sunarız. Allah, onları başımızdan eksik etmesin!” diye konuştu.
Editör : Tuğberk Erdem
7168 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu