Öztrak: "120 Milyar Doların Hesabını Kim Verecek?"
reklam
21 Ekim 2020
Öztrak:

Öztrak: "120 Milyar Doların Hesabını Kim Verecek?"

CHP MYK gündemine ilişkin basın toplantısı düzenleyen ve hükümetin uyguladığı ekonomi politikalarını eleştiren Öztrak, “‘Faizin sebep, enflasyonun sonuç olmadığını’ öğrenmeleri için erittikleri 120 milyar dolar rezervin hesabını kim verecek?” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) gündemine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Hükümeti tarafından uygulanan ekonomi politikalarını sert bir dille eleştiren Parti Sözcüsü Öztrak, 18 yılda Türkiye bütçesinden 488 milyar doların faiz lobilerinin cebine koyulduğunu ileri sürdü.

BORÇLARI ÖDEME VAKTİ GELDİ

Öztrak, “Kifayetsiz ve liyakatsiz kadroların elinde yönetilemeyen, en önemli alan ekonomi… Milletvekillerimiz salgında, gerekli önlemleri de alarak, bölgelerindeki esnaflarımızın nabzını tutmaya çalışıyorlar. Esnafın, sanatkârın gözüne bu dönemde uyku girmiyor. ‘Destek’ diye verilen kredilerin geri ödeme günü geldi çattı. Ötelenen vergi ve prim borçları ile faizlerinin ödeme günü de geldi. Esnaflarımız bu faizlerin silinmesini, ödemelerin bir kısmının da uygun şartlarda ertelenmesini istiyor. Yüz yüze eğitimin ne olacağı belirsiz. Okul servisçileri dertli, kantinciler dertli, kahvehaneciler dertli… Kültür, eğlence, sanat dünyası da büyük bir kriz içinde! Salgından en çok etkilenen kesimlerden birisi de sanatçılarımız. Özel tiyatroların vergi borçlarının silinmesi, salon kiralarına devletin destek olması, kültür ve sanat dünyası için özel bir destek paketi açıklanması, ülkemizde kültür yaşamını ayakta tutmak için şart. Yandaş müteahhitlere dolarla garanti ödeyenlerin, sanata, sanatçıya ve esnafa hiçbir şey vermemesi aslında ibretlik bir durum! Bu pandemi sürecinde, milletine dünyada en az destek verdiği uluslararası istatistiklerle tescil edilen Saray’ın Damadı çıkmış; ‘O desteği verdik, bu desteği verdik’, ‘Krizden, en az biz etkileneceğiz’ diye sosyal medya paylaşımları yapmakla meşgul. Esnaflarımız, sanatçılarımız ise, ‘Canımızdan bıktık, açız aç!’ diye bağırıyorlar, canlarına kıyıyorlar. Bu feryadı ne duyan var, ne de dinleyen! Saray Sosyetesi; sosyal medyadan, sosyetik harikalar diyarı masalları anlatarak bu çığlıklara kulaklarını tıkıyor. 40 sene vergisini veren esnafa 40 gün destek veremeyen, 5 maskeyi millete parasız dağıtamayan, salgında millete IBAN gönderip para isteyenler, şimdi çareyi milletin gözünü boyamakta, algıyı yönetmekte buldular. Beyler, 45 yıldır faaliyet gösteren fabrikaları yeniden açıyorlar. Bununla da milleti kandırırız sanıyorlar. Devlet ve kurumsal kapasitemiz, hiçbir dönemde bu kadar erozyona uğramadı. Ne ayıp, ne yazık, ne de günah dinleniyor! Bugünün sorunlarından kaçmak için geleceğe dair pembe tablolar çizip duruyorlar.” dedi.

BU KONUDA TIK YOK!

Açıklamalarına devam eden Öztrak, “Salgında milletimizi bir başına bıraktılar. Şimdi, ‘Salgın etkisini yitirip, taşlar yerine oturunca ekonomi yeni rekorlara koşacak!’ diye çıkıp millete masal anlatıyorlar. Bu arada dolar rekorlar kırıyor, paramız pul oluyor, işsizlik rekorlar kırıyor… ‘Dereye su gelene kadar, kurbağanın gözü patlıyor.’, ama bunların hiçbiri bunlar için dert değil. İdeolojik saplantılarla, kerameti kendinden menkul teoriler uydurdular. ‘Faiz, enflasyonun sebebidir.’ dediler. Aklı, bilimi bir kenara attılar. ‘Söz dinlemeyen’ Merkez Bankası Başkanı’nı görevden aldılar. Sonuç ne oldu? Tükürdüklerini yalamak zorunda kaldılar. Kerameti kendinden menkul teorilerini çöpe attılar. 2 yıldır emir komutayla indirilen faizleri, şimdi tefecilerin emir ve komutasıyla yeniden artırdılar. Yerine ‘Söz dinleyen Merkez Bankası’ getirdikleri için de ‘Merkez Bankası bağımsız. Faizi Merkez Bankası artırdı, biz artırmadık!’ gibi lafları söyleme imkânları da kalmadı. Bu konuda, bugünlerde ağızlarını bıçak açmıyor. Her konuda konuşuyorlar, ama bu konuda tık yok!” diye konuştu.

120 MİLYAR DOLAR GİTTİ

Öztrak, “Onun yerine eski tesisleri yeniden açarak, yargıyı 6 yıl öncesindeki konularda yeniden dava açtırarak, beceriksizliklerinin üstünü örtmeye çalışıyorlar. ‘Faizin sebep, enflasyonun sonuç olmadığını’ öğrenmeleri için erittikleri 120 milyar dolar rezervin hesabını kim verecek? Daha bugün açıklandı; Ağustos’ta net rezerv kasası (SWAP makyajını sildiğinizde) 37 milyar dolar açık vermiş. Yani, Merkez Bankası’nın döviz borcu, döviz varlıklarını 37 milyar dolar aşmış. 2001 krizinde bile net rezervler bu seviyeye düşmemişti. Bu, çok ürkütücü bir rekor!” dedi.
Editör : Tuğberk Erdem
7084 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu