Millet Korkmuyor, Canına Tak Etti Susmuyor!
reklam
12 Kasım 2020
Millet Korkmuyor, Canına Tak Etti Susmuyor!

Millet Korkmuyor, Canına Tak Etti Susmuyor!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) gündemine ilişkin basın toplantısı düzenleyen Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, AK Parti Hükümeti’nin uyguladığı ekonomi politikalarını oldukça sert bir dille eleştirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, MYK gündemine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Hükümeti tarafından uygulanan ekonomi politikalarını sert bir dille eleştiren Parti Sözcüsü Öztrak, “Devletin yerleşik kurumları, liyakatsizlik nedeniyle hızla yıpranıyor. Bu hafta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, bütçe görüşmeleri başlıyor. Hükümetin, ‘TBMM’ye zamanında gönderme özenini göstermediği’ bütçe; Saray’ın, Saray Müteahhitleri’nin, faiz lobilerinin yüzünü güldüren, ama vatandaşa ‘yoklukta sabret’ diyen ve milletimize askıda ekmekten başka bir şey vaat etmeyen bir bütçe... Önümüzdeki yıl faizlere ödenecek paradaki artış, toplanacak vergilerdeki artışın 2 katı olacak. Buna karşılık vatandaşa hizmet için yapılacak harcamalardaki artış, vergilerdeki artışın ancak yarısı olacak… Milletin ödeyeceği vergilerle, faiz lobileri ihya edilecek. Ve gelecek yıl devletimiz, asgari 246 milyar lira daha borçlanacak.” dedi.

DÖVİZ KURU, ALDI BAŞINI GİDİYOR!

Öztrak, “Bu tek adam vesayet rejiminde, devlet kurumları liyakatsizlik ve öngörüsüzlükle malul edildi. Daha birkaç gün önce getirdikleri Orta Vadeli Program (OVP)’da, ortalama dolar kurunun 2020 yılında 6 lira 91 kuruş olması öngörülmüştü. Yine bu kura dayanarak milli gelirimizin de bu yılsonunda 702 milyar dolar olacağı tahmin edilmişti. Bugün; dolar 8 lirayı aştı, euro ise 10 liraya koşuyor. OVP’ye göre dolar kuru 2023’te 8 lira 2 kuruş olacaktı. Bugün dolar kuru 8 lira 5 kuruşun üzerinde. Hem de gösterge devlet tahvili faizinin, yüzde 14’ü aşmasına rağmen… Faiz artıyor, kur da başını alıp gidiyor. Bindik bir alamete, gidiyoruz kıyamete…” diye konuştu.

KENDİNİ ALKIŞLAYAN SOSYETE DAMAT

Yaptığı açıklamalara devam eden Öztrak, “Sosyal medyadan kendi kendini alkışlayan Sosyete Damat’ın, bundan haberi var mı? Belli ki yok. Zaten açıklamıştı, dolar kuruna da bakmayacaktı. 2020’de OVP kur tahmininin tutması için, yılın son aylarında doların ortalama 7 lira 34 kuruşa düşmesi gerekiyor. Bunun tabi olması mümkün değil! Bu yıl milli gelirimizin bu durumda OVP’de yazıldığı gibi 700 milyar doların üstünde olması da artık mümkün değil. Bu bir hayal! Şimdi soruyorum, nereden nereye? 2013’de 1 trilyon dolara yaklaşan milli gelirden 2020’de 600 milyar dolarlara düşen milli gelire… İşte geldiğimiz yer bu.” dedi.

2021’DE İLK 20’DEN DÜŞÜYORUZ

Öztrak, “Küresel tahminlere göre 2021’de, artık en büyük 20 ekonomi liginden de düşüyoruz. İlk 20’deki yerimizi, nüfusu neredeyse bizim 4’te 1’imiz olan Tayvan’a bırakıyoruz. 2014’te düğmesine basılan Tek Adam Rejimi Projesi’nin, milletimize ağır maliyeti her gün biraz daha görünür hale gelirken, Sosyete Damat çıkıyor; verdikleri kredilerle hormonlanmış bir dönemin -ama sürdürülmesi mümkün olmayan bir dönemin- göstergelerine bakıp, ‘Veriler, ekonomimizin büyüme patikasına girdiğini gösteriyor.’ diyor. Bütün bu verdiğiniz hormonlardan geri adım attınız.” diye konuştu.

GÜVEN YOKSA İŞ DE AŞ DA OLMAZ

Açıklamalarına devam eden Öztrak, “Hukuk ve adalet yoksa; kimsenin canının, malının güvencesi de yoktur. Can ve mal güvenliği olmayan yerde, yatırım da yoktur. Yatırım yoksa; iş yoktur, aş yoktur. Hukuku yok sayıp, Sanayileşme İcra Komitesi kurup, firmaların yapacakları ortaklıklara müdahale etmeye kalkarsanız, sonra da ‘Bunu yabancı ortaklıklar için yaptık.’ derseniz, yerli, yabancı tüm yatırımcılar ürker. İş âlemi, yatırımdan cayar. Vatandaşlarımız; boş tencereye, boş cüzdana mahkûm olur.” dedi.

MİLLETİN CANINA TAK ETTİ SUSMUYOR

Öztrak, “Bugün ülkenin her yerinden feryatlar yükseliyor. Ardahan’da bir çiftçimiz, bir besicimiz bağırıyor; ‘Devlet gelsin, biz ineklerimizi teslim edelim olsun bitsin. Onları da yesinler, doymuyorlar çünkü. Bir canımız kaldı verecek.’ diyor. Antalya’da bir vatandaşımız sokak röportajına katılıyor. Ekonomideki hataları ve Saray Hükümeti’ni eleştiriyor. Bunun üzerine evini polisler basıyor. Artık insanların konuşmasından, dertlerini televizyonlarda anlatmasından da korkuyorlar. Ama millet korkmuyor, canına tak etti susmuyor. Bir esnaf Denizli’de Vali’ye, ‘Canıma yetti. Gebermek istiyorum.’ diye bağırıyor.” diye konuştu.

EKMEK BULAMIYORSAN KEYİF ÇAYI İÇ!

Açıklamalarına devam eden Öztrak, “Dün de Malatya’da, servis ve minibüs esnafı Erdoğan’a çektikleri sıkıntıları anlattı. Erdoğan önce, ‘Tamam, dediklerine kabul’ dedi. Biz de şaşırdık, galiba ‘Vatandaş karşısında ilk defa nedamet getiriyor.’ zannettik. Ama esnaf ‘10 aydır işsiziz, eve ekmek götüremiyoruz.’ deyince, Saray’ın o meşhur kibri geri döndü. ‘Bu çok abartılı…’ deyip vatandaşı susturdu. Esnafa bir çay torbası verip, ‘Bu keyif çayı, iç bunu derdini unut.’ dedi. Bütün bunları da Malatya’daki Oda Başkanı, hesabından yayınladı. Anlaşılan Türkiye artık, ‘Ekmek bulamıyorlarsa, keyif çayı içsinler.’ dönemine girdi. Okul servisi deyip geçmeyin! Bu sorun, ülke genelinde 200 bin esnafı ve bu servislerde çalışan yaklaşık 400 bin kişiyi ilgilendiriyor. Bu insanlar 6 aydır mağdur. Genel Başkan’ımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, servisçi esnafının sorunlarını ve çözümlerini defalarca dile getirdi. Ama Hükümet’in aldırdığı yok. Varsa borç, yoksa faiz… Bu da esnafın derdine derman olmuyor. Bütün dünyanın yaptıklarına bakın, onu yapın! Esnafa, sizin kararlarınız nedeniyle mahrum kaldığı geliri ödeyin. Sigortasını, vergisini erteleyin.” dedi.

YAPACAKLARI BİR ŞEY KALMADI

Öztrak, “Bugüne kadar hiçbir yönetim, milletimizin talepleri karşısında bu kadar çaresiz, bu kadar bigâne kalmamıştı. Bunların millet için yapacak tek bir hayırlı işi kalmamıştır. Milletimiz de bunları görmektedir, notlarını vermektedir. Artık sabırsızlıkla beklediği sandıkta biletlerini kesecek, evlerine gönderecektir. İşte bunu gördükleri için artık varsa yoksa yandaşlarına çalışıyorlar. Millete veriyorlar talkını, yandaşları yutuyor salkımı.” diye konuştu.
Editör : Tuğberk Erdem
34789 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu