Bağımsızlık Meşalesinin Ateşi, 102 Yıl Önce Yakıldı
reklam
12 Haziran 2021
Bağımsızlık Meşalesinin Ateşi, 102 Yıl Önce Yakıldı

Bağımsızlık Meşalesinin Ateşi, 102 Yıl Önce Yakıldı

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, tüm yurtta olduğu gibi Çorlu’da da düzenlenen tören ve etkinliklerle kutlandı. Atatürk Meydanı’nda başlayan 102’nci onur yılı programı, gerçekleştirilen renkli organizasyonlarla devam etti.

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıkarak Milli Mücadele meşalesini yaktığı tarih olan 19 Mayıs 1919’un 102’nci yıl dönümünü, Çorlu Atatürk Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’nda düzenlenen tören programıyla kutlandı. Koronavirüs (COVID-19) salgını sebebiyle sosyal mesafe kurallarına uyularak gerçekleştirilen 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı tören programına; Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı, 5’inci Kolordu ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Tevfik Algan, Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, Cumhuriyet Başsavcısı Murat Yiğiter, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Erdoğan, İlçe Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Abdülkerim Kasap, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) İlçe Başkanı Mustafa Keskin, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İlçe Başkanı Özgür Ertaş, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İlçe Başkanı İlhan Ermeydan, İYİ Parti İlçe Başkanı Mehmet İlker Atasever, Büyük Birlik Partisi (BBP) İlçe Başkanı İsmail Ceylan, DEVA Partisi İlçe Başkanı Mehtap Aram, Gelecek Partisi İlçe Başkanı Çağrı Farımaz, Kızılay Çorlu Şube Başkanı Alican Yılmaz, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Tekirdağ Başkanı Ramazan Doğan, askeri ve mülki erkân, gaziler, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri, öğrenciler, sporcular ve vatandaşlar katıldı. Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü çelenginin İlçe Müdürü Abdülkerim Kasap tarafından anıta sunulmasıyla başlayan tören, saygı duruşuna müteakiben okunan İstiklal Marşı’mız ile son buldu.

MÜCADELENİN MEŞALESİ, SAMSUN’DAN YAKILDI

Milli Mücadele’nin 102’inci yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen kutlama programı sonrasında günün anlam ve önemine ilişkin açıklamalarda bulunan Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı, “Bundan tam 102 yıl önce, Cumhuriyet’imizin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Mücadelesi’nin meşalesini Samsun’dan yakmıştı. Öncelikle gençlerimizin ve Aziz Türk Milleti’nin, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı tebrik ediyorum. Bu vesileyle Büyük Önder Atatürk ve silah arkadaşlarını, minnet ve rahmetle anıyorum. Pandemi şartlarında bile Çorlu’muzdaki bayram programları, her zaman kalabalık oluyor. Bu yüzden zaman zaman uyarılar yapmak zorunda kalıyoruz. Katılan katılmayan herkese teşekkür ediyor, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nızı en içten dileklerimle tebrik ediyorum.” dedi.

SARIKURT’TAN, ÜSTÜ KAPALI ELEŞTİRİ

Düzenlenen kutlama programının ardından, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt da açıklamalarda bulundu. Programda, kısa da olsa günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yapılmamasını üstü kapalı bir şekilde eleştiren Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, “Bugün; 19 Mayıs, 102’nci yıl… ‘Tam Bağımsız Türkiye’, ‘Ya İstiklal Ya Ölüm’ mücadelesinin 102’nci yılındayız. Tabi gönül istiyor ki konuşmalar da olsun, bu mücadeleyi ve o ruhu bir kere daha buralarda hissedelim. Ama ne yazık ki birkaç yıldır böyle, tam arzu ettiğimiz gibi gitmiyor. Pandemi de belki belirli ölçüde vesile, ama ben yine de bir iki söz söylenebileceği kanaatindeyim. Öncelikle Milli Mücadele’nin Kahramanı Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ve O’nunla beraber ülkemizi bizlere armağan eden silah arkadaşlarını rahmetle ve şükranla anıyorum. Her ne kadar konuşulmasa da, biz unutturmamak için elimizden geleni yapacağız. Bugün hep beraber, Bandırma Vapuru’muzu karadan Atatürk Evi’ne yürüteceğiz. Gençlerimiz için bisiklet turu ve organizasyon yapacağız. Çorlu Belediye Bandomuz, saat 13.00’ten itibaren bu ruhu şehrimizde yaşatmak için elinden geleni yapacak. Akşam da Atatürk Evi’nde; bandomuz, orkestramız, gençlerimiz konser organize edecekler. İnternetten canlı yayınlayacağız. Ümit ediyorum bu pandemiden bir an evvel çıkarız ve hak ettiği şekilde Milli Bayramlarımızı hep beraber kutlarız. Tüm hemşerilerimize, iyi bayramlar diliyorum.” diye konuştu.

SİYASİ PARTİLER DE ÇELENK SUNDU

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla düzenlenen resmi kutlama programının ardından sırasıyla CHP Çorlu İlçe Örgütü, AK Parti Çorlu İlçe Teşkilatı ve İYİ Parti Çorlu İlçe Teşkilatı da Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. CHP Çorlu İlçe Örgütü ve İYİ Parti Çorlu İlçe Teşkilatı çelenk sunumu için gençleri tercih ederken, AK Parti çelengini ise Çorlu İlçe Yönetimi sundu. Akabinde her parti grubu, kendi partilileri ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

BAĞIMSIZLIK ATEŞİ, BUGÜN YAKILDI

CHP Çorlu İlçe Örgütü Başkanı Özgür Ertaş ise “Bugün, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Ulu Önder’imiz Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi huzurunda, çelenk sunma törenimizi gerçekleştirdik. 19 Mayıs, Türkiye’de bağımsızlık ateşinin yakıldığı günün tarihidir. Tam bağımsız Türkiye’ye, çağdaş ve modern Türkiye’ye giden yolda atılan ilk adımdır. Çağdaş ve modern Türkiye’ye olan bağlılığımızın her geçen gün daha da artarak devam edeceği inancıyla, tüm halkımızın bayramını en içten dileklerimle kutluyorum.” dedi.    

SAYGI, SEVGİ ve RAHMETLE ANIYORUM

AK Parti Çorlu İlçe Başkanı Mustafa Keskin, parti çelenginin sunulmasının akabinde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Keskin, yaptığı açıklamada, “Başta gençlerimiz olmak üzere Aziz Milletimizin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı, en kalbi duygularımla kutluyorum. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Kurtuluş Savaşı’mızın tüm kahramanlarını bir kez daha saygı, sevgi ve rahmetle anıyorum. Tüm hemşerilerimizin 19 Mayıs Gençlik Bayramı kutlu olsun.” diye konuştu.

ATASEVER’DEN, ANALİZ GİBİ MESAJ

İYİ Parti Çorlu İlçe Başkanı Mehmet İlker Atasever ise, “Allah’a şükür en nihayetinde özlenen bir kalabalıkla, biraz daha yüksek bir enerjiyle, coşkuyla, heyecanla 19 Mayıs’ı kutlamak nasip oldu. Bu 23 Nisan’lar, 19 Mayıs’lar, 30 Ağustos’lar, 29 Ekim’ler, Türkiye Cumhuriyeti’nin kilometre taşlarıdır. Başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Milli Mücadele davasında hayatını kaybeden tüm şehitlerimizin mekânları cennet olsun. Her birini rahmetle anıyorum. Bu önemli günlerin, bu önemli kilometre taşlarının hepsini bizlere Onlar hediye ettiler. Gençlerimize sahip çıktığımız, gençlerimizin ülke sınırları içerisinde istikballerini aradıkları, ülke dışında hayat sürmek gibi bir hedef koymadıkları, gelecek kaygılarının silindiği, Türkiye için üretmek ve Türkiye için hizmet etmek uğruna çalıştıkları, milletine ve memleketine sahip çıkan bir nesil için daha iyi şartlarda nice bayramları kutladığımız günlerin nasip olması ümidiyle, tüm halkımızın bayramını en içten dileklerimle kutlarım.” dedi.

EN İÇTEN DİLEKLERİMLE KUTLARIM

MHP Çorlu İlçe Başkanı İlhan Ermeydan da yaptığı açıklamada, “Bugün, 19 Mayıs. Türk’ün bağımsızlık ateşinin yakıldığı bugünü, 102 yıldır coşku ile kutlamaktayız. 23 Nisan’ı çocuklarımıza armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs’ı da gençlerimize armağan etmiştir. 19 Mayıs, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gençliğe ne kadar inandığının ve ne kadar güvendiğinin bir göstergesidir. Geleceğimiz, ancak ve ancak gençlerimizin bilinçli bir şekilde eğitilmesiyle mümkündür. Bu vesileyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Milli Mücadele’mizin tüm kahramanlarını bir kez daha rahmet ve minnetle anıyorum. Nice 19 Mayıs’lara, nice coşkulu bayramlara ulaşmak dileğiyle, tüm halkımızın bayramını en içten dileklerimle kutluyorum.” diye konuştu.

BANDIRMA VAPURU, KARADAN YOLA ÇIKTI

Atatürk Meydanı’nda düzenlenen tören programının ardından Çorlu Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne bağlı ekipler tarafından hazırlanan temsili Bandırma Vapuru, sergilenmek üzere Atatürk Evi’ne doğru uğurlandı. Tören alanından alkışlar ve marşlar eşliğinde uğurlanan temsili Bandırma Vapuru’na, CHP Çorlu Gençlik Örgütü üyeleri refakat etti.

19 MAYIS İÇİN PEDAL ÇEVİRDİLER 

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı için Atatürk Meydanı’na gelen bisikletli gruplar, 19 Mayıs için pedal çevirdi. Onlarca bisikletçinin katıldığı ve Atatürk Meydanı’ndan başlayan 19 Mayıs Bisiklet Turu, Gölbaşı Parkı’nda son buldu.

TRAKMOT’TAN KLASİK ŞEHİR TURU

TrakMot (Trak Motosiklet Spor Kulübü Derneği) her milli bayramda olduğu gibi 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda da yine Çorlu’nun cadde ve sokaklarını turladı. Oldukça yoğun katılımın olduğu korteje, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt da motosiklet ile eşlik etti. Gerçekleşen kortej sonrası açıklamada bulunan TrakMot Başkanı Hakan Karacan, “Kurulduğumuz günden bugüne hiçbir milli bayramı, vatanımız ve milletimiz için önemli olan hiçbir günü kutlamadan geçmedik. Elbette Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Doğum günüm’ dediği bugünü de kutlamadan geçemezdik. 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Atatürk, Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıkmıştır ve bu İtilaf Devletleri’nin işgaline karşı Türk Kurtuluş Savaşı’nın başladığı gün olarak kabul edilir. Atatürk bu bayramı Türk gençliğine armağan etmiştir. Biz gençliğimizde, bayramlarımızı çok güzel ve büyük bir coşkuyla kutladık. Ata’mızın izinde kutlamaya da devam edeceğiz. Bu vesileyle; 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı’nda çocuklarımıza, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayram’ında ise gençlerimize örnek olacak ve bayramlarımızı coşkuyla kutlamaya devam edeceğiz. Gençler, unutmayın! Bizler, ‘Bütün ümidim gençliktedir.’ diyen Ata’mızın evlatlarıyız. Bizler, bayrağımızı sizlere devrettik. Sizler bu ülkenin geleceğisiniz ve çok güzel başarılara imza atacaksınız. Bu ülke ve Ata’mızın izinde yürürken önümüzü aydınlatan fikir ışığı, sizlere emanet. Buna sahip çıkın ve sonsuza kadar yaşatın. Son olarak 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kortejimiz için bizlere izin veren Çorlu Kaymakamı Sayın Cafer Sarılı’ya, İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne, kortejimize katılım sağlayan Çorlu Belediye Başkanı Sayın Ahmet Sarıkurt’a, Kültür Müdürü Sayın Vildan Perçinoğlu’na, Zabıta Müdürü Sayın Birol Uçar’a, kortejde bizlere eşlik eden görevli zabıta personeline, derneğimiz dışında kortejimize katılanlara ve geçtiğimiz sokak ve caddelerde camlardan, balkonlardan bizlere eşlik eden herkese çok teşekkür ederiz. Biz güzel, büyük bir aileyiz. Gücümüz de ailemiz.” dedi.
Editör : Tuğberk Erdem
743 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu