Aygun: “Genelgeye Uymadılar!”, TREDAŞ: “Harfiyen Uyduk!”
reklam
12 Haziran 2021
Aygun: “Genelgeye Uymadılar!”, TREDAŞ: “Harfiyen Uyduk!”

Aygun: “Genelgeye Uymadılar!”, TREDAŞ: “Harfiyen Uyduk!”

TREDAŞ’ın Tam Kapanma Tedbirleri Genelgesi’ne uymayarak elektrik kesintisine gittiğini ileri süren ve konuyu TBMM gündemine taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun’a, TREDAŞ’tan yalanlama geldi.

Trakya Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TREDAŞ)’nin Tam Kapanma Tedbirleri Genelgesi’ne uymadığını ileri süren CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, elektrik kesintisine giden uygulamaları Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından yanıtlanması istemi ile verdiği soru önergesinde Milletvekili Aygun, vatandaşların yaşadığı mağduriyetin giderilmesini ve TREDAŞ’a hesap sorulması gerektiğini kaydetti.

ELEKTRİK KESİNTİSİ YAPILMAYACAKTI

29 Nisan 2021 tarihinde başlayan ve 17 Mayıs 2021 tarihinde sona eren tam kapanma sonrasında elektrik faturalarına ilişkin önemli bir karar alındığını anımsatan Aygun, “Bu karar, tüm dağıtım şirketlerine tebliğ edildi. Buna göre,  faturaların son ödeme tarihinin Ramazan Bayramı sonrasında başlayacak şekilde belirlenmesi, tarihlerin yoğunluk oluşturmayacak şekilde düzenlenmesi, konut ve ticarethanelerin aylık 2 bin lirayı aşan ve ödenmeyen faturaları nedeniyle kesinti yapılmaması kararlaştırılmıştı.” hatırlatmasını yaptı.

17 MAYIS’TA KESMEYE BAŞLADILAR

TREDAŞ’ın, alınan kararlara uymadığını kaydeden Aygun, “TREDAŞ, bu tarihten önce fatura düzenlemiştir. 17 Mayıs Pazartesi günü itibarıyla, birçok vatandaşın elektriğinin kesildiği görülmektedir. Trakya’da bu konuda büyük mağduriyetler yaşanmaktadır. Tam kapanma süresince ödeme olanağı bulamayan müşteriler ve genelge kapsamında kapalı olan iş yerleri için borçtan dolayı kesme işlemi yapılmaması gerekirken, bu kurala da uyulmadığı görülmektedir.” tespitinde bulundu.

TREDAŞ, GENELGEYİ İHLAL ETTİ

Genelgeye atıfta bulunarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından yanıtlanması istemi ile verdiği önergede Aygun, “TREDAŞ’ın elektrik konusunda tam kapanma kararlarına uymadığı görülmektedir. Bu konuda TREDAŞ’a yaptırım uygulayacak mısınız? Faturaların Ramazan Bayramı sonrasında düzenlenmesi gerekirken, 17 Mayıs 2021 tarihinde elektriği kesilen vatandaşların uğradığı mağduriyeti önleyecek misiniz? Elektriği kesilen vatandaşı mağduriyetinin ve uğradığı zararın karşılanması için TREDAŞ nezdinde girişimler yapacak mısınız? Genelge’ye göre ‘Konut ve ticarethanelerin aylık 2 bin lirayı aşan ve ödenmeyen faturaları nedeniyle kesinti yapılmaması, tam kapanma süresince ödeme olanağı olmayan müşteriler ve genelge kapsamında kapalı olan iş yerleri için borçtan dolayı kesme işlemi yapılmayacağı’ karara alınmıştır. TREDAŞ’ın genelgeyi ihlal ettiği görülmektedir. Bu konuda, gereken incelemeyi başlatacak mısınız?” sorularını yöneltti.

HALKIMIZA AÇIKLAMA ZORUNLULUĞU DOĞDU

Konuya ilişkin olarak yayınlanan haberlerin ardından TREDAŞ tarafından yapılan 23 Mayıs 2021 tarihli basın açıklamasında ise, “22.05.2021 tarihinde, bazı basın yayın organlarında, ‘TREDAŞ Genelgeye Uymuyor’ başlığıyla yapılan haberlerde, bir Tekirdağ Milletvekilinin, Şirketimiz TREDAŞ’ın tam kapanma tedbirleri kapsamında yayımlanan genelgeye uymadığı, tam kapanma döneminde fatura düzenlediği, 17 Mayıs 2021 tarihi itibariyle birçok vatandaşın elektriğini kestiği yönündeki iddiaları ile soru önergesi verdiği ifade edilmiştir. Soru önergesine konu iddialar gerçeği yansıtmadığından kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla aşağıdaki açıklamanın yapılması zorunluluğu doğmuştur. Bilindiği üzere, COVİD-19 salgını ile mücadele amacıyla 29 Nisan-17 Mayıs 2021 tarihleri arasında, ülke çapında tam kapanma tedbiri uygulanmıştır. Tam kapanma döneminde, vatandaşların mağdur olmaması için gerek elektrik dağıtım şirketlerinin gerek tedarik şirketlerinin iş ve işlemlerine yönelik birtakım düzenlemeler yapılmıştır. Bu düzenlemelerde özetle; elektrik faturalarının son ödeme tarihlerinin Ramazan Bayramı sonrası başlayacak ve yoğunluk oluşturulmayacak şekilde düzenlenmesi, mesken ve aylık fatura tutarı 2 bin TL’nin altındaki ticarethane aboneleri ile sınırlı olmak üzere tam kapanma süresince ödeme imkânı bulamayan müşteriler ve genelge kapsamında kapalı olan işyerleri için borçtan dolayı kesme işlemi yapılmaması yer almıştır.” denildi.

İDDİALAR GERÇEĞE AYKIRIDIR

Açıklamanın devamında, “TREDAŞ’ın genelgeye uymadığı iddiası yerinde olmayıp aksine Şirketimiz, yukarıdaki düzenlemelere harfiyen uymuştur. Şirketimiz TREDAŞ, tam kapanma döneminde, endeks okuma ve Tedarik Şirketine sağlanan bildirim hizmetlerini gerçekleştirirken, ödeme bildirimlerinin Ramazan Bayramı’ndan sonraki tarihler olarak sağlanması ve işlemlerde yoğunluğa sebebiyet vermeyecek düzenlemelerin yapılması hususlarında genelge ve talimatlara uygun hareket etmiştir. Diğer taraftan şirketimiz TREDAŞ, 29 Nisan-17 Mayıs 2021 tarihleri arasındaki tam kapanma döneminde, mesken abonelerinin aylık fatura tutarı 2 bin TL’nin altı ticarethane abonelerinin ve kapanma nedeniyle kapalı işyerlerinin enerjisini, borçtan dolayı kesmemiş; bu yönden de genelge ve genel kapsamındaki talimatlara uygun hareket etmiştir. Yasal bildirimleri tam kapanma tarihinden önce yapılmış kesme işlemleri ise tam kapanma döneminin sona erdiği tarihten sonra, Şirketimizin tabi olduğu elektrik piyasası mevzuatına uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Bu nedenle, Şirketimizin, gerçekleştirdiği kesme işlemlerinde genelgeyi ve diğer idari talimatları ihlal ettiği yönündeki iddia da gerçeğe aykırı olup her türlü iş ve işlemi kayıt altında bulunan Şirketimizin, bu tür asılsız iddiaların aksini kanıtlayabileceği tüketiciler tarafından bilinmelidir.” ifadelerine yer verildi.
Editör : Tuğberk Erdem
727 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu