Kurulan İstasyon, Tsunamiyi Önceden Haber Verecek
reklam
18 Haziran 2021
Kurulan İstasyon, Tsunamiyi Önceden Haber Verecek

Kurulan İstasyon, Tsunamiyi Önceden Haber Verecek

Marmara Bölgesi Risk Azaltma Çalışmaları kapsamında, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından Tekirdağ’a kurulan Deprem ve Tsunami Gözlem İstasyonu, “Çok Parametreli İstasyonlar” kategorisinde yer alıyor.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Tekirdağ’daki Asyaport Limanı’na Deprem ve Tsunami Gözlem İstasyonu kurdu. Marmara Bölgesi Risk Azaltma Çalışmaları kapsamında kurulan istasyonun açılış törenine; Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat, Asyaport Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Soyuer, Afet ve Acil Durum (AFAD) Tekirdağ İl Müdürü Recep Erol ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Sevim Avcı Yener katıldı.

ÇOK PARAMETRELİ İSTASYONLARDAN BİRİ

İstasyonun kurulmasına katkı sağlayan Asyaport Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Soyuer’e teşekkür eden Özener, “Kandilli’nin, deprem gözlem istasyonlarının haricinde, tsunami gözlemleri yapan birçok istasyonu var. 2017 yılında akredite olan kurumumuz sadece Türkiye’de değil Ege, Akdeniz ve Karadeniz’de de tsunami gözlemlerini yürütmekte. Sadece Türkiye’ye değil, komşu ülkelere de tsunami bilgilendirme mesajları göndermekte. Bugün açılışını yapacağımız istasyon, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından Marmara’da açılacak olan istasyonlardan bir tanesi. Tekirdağ’da kurmuş olduğumuz ilk istasyon. Kurmuş olduğumuz 18 istasyon ve 4 uluslararası istasyon var. Şu anda çok parametreli istasyonlardan birisi de Asyaport’taki istasyon.” dedi.

BÜYÜK BİR DEPREM BEKLİYORUZ

Özener, “Marmara Denizi’nde, büyük şiddette bir deprem olacağı beklentisindeyiz. Bu deprem beklentisinden sonra oluşabilecek fayın kendi özelliğinden değil ama deniz tabanında meydana gelebilecek heyelandan kaynaklı tsunamiyi, halkımızın en az zararla atlatabilmesi için uyarı mesajı vermemiz gerekiyor. Bunun için de Marmara Denizi kıyısına kurduğumuz bu tarz gözlem istasyonlarının sıklığın artıracağız. Bu istasyonlara Multi (çok) Parametreli Meteoroloji İstasyonu ve GPS Gözlem İstasyonu da eklenebilir. Yakın zamanda inşallah bu istasyonları da diğer istasyonlarımıza ekleyeceğiz.” diye konuştu.

KANDİLLİ İLE KOORDİNELİ ÇALIŞILIYOR

Tekirdağ’ın birinci derece deprem bölgesinde yer alması gerçeğinden hareketle deprem öncesi ve sonrasında yapılması gerekenler ve olası bir depremin en az hasarla atlatılması konusunda önemli çalışmalara imza attıklarını ifade eden Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel iyileştirme Dairesi Başkanı Sevim Avcı Yener, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Yeni Hizmet Binası’ndaki deprem alarm sistemi ve deprem kayıt cihazı kurulum çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Yener, “Kandilli Rasathanesi ile koordineli olarak, Tekirdağ Büyükşehir Belediyemizin yeni hizmet binasına da deprem kayıtçısı yerleştirme çalışmaları devam etmektedir. Aynı zamanda yeni hizmet binamıza, deprem esnasında uyarı verecek şekilde binada yapısal alarm sistemi kurulması ve sinyal üretilmesi çalışmalarımız da devam etmektedir.” diye konuştu.

İstasyondan Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’ne iletilecek olan tüm veriler, enstitünün web sayfası üzerinden takip edilebilecek.

Editör : Tuğberk Erdem
705 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu