Dolunun Vurduğu Çiftçilerin Zararı Karşılansın!
reklam
06 Temmuz 2021
Dolunun Vurduğu Çiftçilerin Zararı Karşılansın!

Dolunun Vurduğu Çiftçilerin Zararı Karşılansın!

Malkara ve Hayrabolu’da meydana gelen dolu yağışı sonucu ekili tarım arazilerinde ciddi zararlar oluşan çiftçileri ziyaret eden CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, yaşanan afetten zarar gören vatandaşların sorunlarını TBMM gündemine taşıdı.

Üreticilerin ağır girdi şartları altında üretim yapmaya çalışırken yaşanan dolu felaketinin çiftçileri zor duruma soktuğunu belirten CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, “Zararların kısa sürede tespit edilmesi ve zor durumda kalan çiftçilerimizin zarar ve ziyanının en kısa sürede karşılanması gerekmektedir. Üreticilerimizin yaralarının bir an önce sarılması için bütün imkânlar acilen kullanılmalı, borcu olanların borcu faizsiz olarak ertelenmelidir. Pandemi nedeniyle, ekonomik şartlar yüzünden veya mülkiyet durumundan dolayı sigortası bulunmayan çok sayıda çiftçimiz bulunuyor. Çiftçimiz, ‘Dünyamız yıkıldı. Tarlanın başında, tek başıma ağladım.’ diyor. Bu sese kulaklarınızı tıkamayın! Çiftçilerimiz, alın terinden fazlasını istemiyor.” dedi.

İLERİ SÜRÜLEN İDDİALAR DOĞRU MU?

Bazı bölgelerdeki zararın yüzde 80’lere, hatta yüzde 90’lara ulaştığını belirten Milletvekili Yüceer, “TARSİM’den sigortası olan bazı çiftçilerimiz; sigorta eksperlerinin, dolu yağışından etkilenen arazilerde zarar tespit çalışmaları yaparken, zarar oranlarını olduğundan az gösterdiğini iddia ediyorlar. Bu konu, araştırılmaya ve denetlenmeye muhtaçtır. Öte yandan özellikle arazisinde yoğun zarar olan çiftçiler, sigorta eksperlerinin tuttuğu raporlardan sonra, ödeme yapılırken yüzde 10’luk tenzili muafiyet kesintisi yapılmasının kendilerini zarara soktuğunu dile getiriyorlar. Zor duruma düşen çiftçilerimize sigorta ödemesi yapılırken, tenzili muafiyet kesintisinin yapılması yeniden gözden geçirilmelidir.” diye konuştu.

HASAR TESPİT ÇALIŞMASI YAPILDI MI?

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle verilen önergede Yüceer, “-Tekirdağ’da yoğun yağıştan kaynaklı zarar gören tarım arazilerine ilişkin Bakanlığınızın bir hasar tespit çalışması olmuş mudur? Hasar tespit yapıldı ise zarar gören tarım arazinin büyüklüğü ve oranının ilçelere göre dağılımı nedir?

-Tekirdağ’da tarım arazisi ve ürünleri hasar gören çiftçilerin zararlarının tazmini veya borçlarının faizsiz olarak ertelenmesine yönelik Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır? Varsa bu çalışma kaç çiftçiyi ve tarım arazisini kapsamaktadır?

-Tekirdağ’da 2021 yılında tarım arazisi yoğun yağıştan zarar gören çiftçilere yönelik tohum ve gübre hibesi vermeyi düşünüyor musunuz? Bakanlığınızca başlatılmış bu kapsamda bir çalışma var mıdır?

-Tekirdağ’da tarım arazisi hasar görmesine karşın TARSİM sigortası bulunmayan veya kiralama yoluyla ekilen tarlalardaki çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesi için Bakanlığınız tarafından yapılan bir çalışma var mıdır?

-Sigorta eksperlerinin çiftçilerin gördüğü zararları olduğundan az gösterdiği iddiaları doğru mudur? Bu konuda bakanlığınızca başlatılmış bir soruşturma var mıdır? Başlatılan soruşturma varsa sonuçları nelerdir?

-Hasar tespit amaçlı sigorta eksperlerinin tuttukları raporlar Bakanlığınızca denetlenmekte midir? Raporlara ilişkin yapılan itirazların ardından çiftçilerin raporları yeniden düzenlenmekte midir? Son 5 yılda raporlara itiraz eden çiftçi sayısı ve yeniden düzenlenen rapor sayısı kaçtır?

-Tenzili muafiyet oranının düşürülmesi ya da belirli bir oran üzerinde zarar gören araziler için tenzili muafiyet uygulanmaması yönünde Bakanlığınız tarafından yapılan bir çalışma var mıdır?

-Son 5 yılda Tekirdağ’da ve Türkiye genelinde TARSİM ile üreticiler arasında kaç dava bulunmaktadır? Bu davaların illere ve ilçelere göre dağılımı nedir? Dava sonucunda haklı bulunan üretici sayısı ve oranı nedir?

-Son 5 yılda Türkiye genelinde meydana gelen yoğun yağışlarda zarar gören tarım arazisi ve çiftçi sayısı kaçtır? Tarım arazisi zarar gören çiftçilerin illere göre dağılımı nedir?” sorularının cevabını istedi.
Editör : Tuğberk Erdem
762 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu