Soydaşlarımız, 11 Temmuz’da Yeniden Sandık Başına Gidiyor!
reklam
06 Temmuz 2021
Soydaşlarımız, 11 Temmuz’da Yeniden Sandık Başına Gidiyor!

Soydaşlarımız, 11 Temmuz’da Yeniden Sandık Başına Gidiyor!

04 Nisan’da yapılan parlamento seçimi sonrası koalisyon hükümeti kurma çalışmalarından sonuç alamayan Bulgaristan, 11 Temmuz’da erken seçime gidiyor. Yapılacak genel seçimde, Çorlu’da yaşayan binlerce soydaşımızın da sandık başına gitmesi bekleniyor.

04 Nisan tarihinde yapılan genel seçim sonrasında hükümet arayışını sonlandıramayan Bulgaristan, yeniden seçime gidiyor. Türk ve tüm azınlık haklarının en güçlü savunucusu olan Hak ve Özgürlükler Hareketi, 11 Temmuz Pazar günü yapılacak olan genel seçime bu kez 7 numarayla katılıyor.

Çorlu Cumhuriyet Parkı 1923 Kafe’de basın mensuplarıyla bir araya gelen ve konuya ilişkin detaylı açıklamalarda bulunan Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı ve Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Trakya Sorumlusu Güner Çetin, oy kullanma hakkına sahip tüm vatandaşları sandık başına çağırdı. Özelikle gençlerin oy vermelerinin çok çok önemli olduğunun altını çizen Güner Çetin, oy verme işleminin elektronik makine yardımıyla yapılabileceğini de ifade etti. Basın toplantısına, mahalle muhtarları ile Bulgaristan Türkleri’nin kurduğu derneklerin temsilcileri de katıldı.

04 NİSAN’DA HÜKÜMET KURULAMADI

Bulgaristan’da yapılan genel seçimlere ilişkin açıklamalarda bulunan Hak ve Özgürlükler Hareketi Trakya Sorumlusu Güner Çetin, “Bilindiği üzere 04 Nisan tarihinde Bulgaristan’da, genel seçimler yapıldı. Yapılan seçimlerde, ülkemizde de sandıklar kuruldu. O zaman toplam sandık sayısı 35 taneydi. Trakya genelinde toplam 9, Tekirdağ genelinde ise toplam 6 tane sandık vardı. 04 Nisan tarihinde yapılan seçimlerde, 6 parti parlamentoya girdi. Cumhurbaşkanı, üç partiye hükümet kurma yetkisi verdi. Bu üç parti de hükümeti kuramadı. Bu yüzden erken seçime gitme kararı alındı.” dedi.

SANDIK SAYISI, 35’TEN 112’YE ÇIKARILDI

11 Temmuz’da genel seçime gidileceğini bir kez daha hatırlatan Çetin, “04 Nisan’dan bu yana, bizim için değişen şeyler oldu. Daha önce 2014 yılında, Türkiye’de 120 adet sandık vardı. Daha sonra bu sandıklar 35’e düşürüldü. Türkiye’de yaşayan çok fazla Bulgaristan göçmeni insanımız var. Sadece 1989 yılında, 350 bin soydaşımız göç etti. Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH), geçen bir aylık parlamento sürecinde, iki adet kanun teklifi sundu. Bunlardan ilki sandıkların sınırsız olması, yani toplam 40 adet dilekçe verildiği zaman herhangi bir yerde sandık açılmasıydı. Tabi bu kanun, zor da olsa geçti. Şu anda ülkemizde, 112 adet sandık kuruluyor. Bunların 26 tanesi, Trakya’mızda kuruluyor. Tekirdağ genelinde 16 adet, Kırklareli genelinde 7 adet, Edirne genelinde 2 adet ve Çanakkale genelinde de 1 adet kuruluyor. Böylece Çanakkale’ye de ilk defa sandık açmış olduk. Oradaki soydaşlarımız da oy kullanabilecekler. Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin 2’nci kanun teklifi ise, tercüman eşliğinde ana dilde propaganda yapılabilmesi konusunda oldu. Tabi bu teklif, uygun görülmedi.” diye konuştu.

TÜM SEÇMENLERİ SANDIĞA BEKLİYORUZ

11 Temmuz’da yapılacak olan seçim için, gerek dernek başkanları gerekse mahalle muhtarları ile bir araya gelerek gerekli çalışmaları tamamladıklarını ifade eden Çetin, “Çorlu’muzda 7 tane sandık kuruluyor. Sandıklarımızın 3’ü Şeyhsinan Mahallesi’nde, 3’ü Havuzlar Mahallesi’nde ve 1’i de Rumeli Mahallesi’nde kurulacak. Bu durum, bizim için çok büyük bir artı. 04 Nisan tarihinde yapılan seçimlerde Çorlu’muzda sadece 2 tane sandığımız vardı. Şimdi bu sayı 7’ye çıktı. Şimdi arkadaşlarımızla birlikte, ‘Daha fazla sayıda vatandaşımızı nasıl sandığa götürebiliriz?’ sorusunun cevabını konuşuyoruz ve bununla ilgili detaylı çalışmalar yapıyoruz. Çorlu’da, yeterli sayıda sandık var. Herkesi sandığa çağırmamız gerekiyor. Vatandaşlarımız beklemeden ve rahatça oy kullanabilecekler.” dedi.

MAKİNE İLE OY KULLANILACAK

İlk defa Türkiye’de elektronik olarak oy kullanılacağını belirten Çetin, “Bu seçimlerde elektronik oylama olacak. Elektronik oylamada, geçersiz oy olmayacak. Ekran açılacak, parti numarasının üzerine bastığınız zaman oy verme işlemi gerçekleşmiş olacak. Hak ve Özgürlükler Hareketi, ilk sayfada ve 7’nci sırada yer alacak. Bu sayede kolaylıkla bulunabilecek. Makine yardımıyla oy kullanmak da çok basit. Bir tane kart verecekler. Kartı makineye taktığınızda, hemen ekran açılacak. Gelen ekranda partinin ismi ve numarası çıkacak. Üstüne dokunduğunuz anda, oy pusulası kolaylıkla çıkacak. Yanlışlık olması durumunda, kolayca düzeltilebilecek.” diye konuştu.

GENÇLERİMİZ BELİRLEYİCİ OLACAK

Özellikle çifte vatandaş olan gençleri sandığa çağıran Çetin, “Trakya’mızda şimdi 26 sandık var. Trakya’da toplam 15-20 bin oy kullanılmasını bekliyoruz. 04 Nisan’daki seçimlerde, sadece 2 tane sandık kurulmuştu. Kuyrukta bekleyemeyenler geri döndü. Üstelik pandemi ve yağmur söz konusuydu. Şimdi Çorlu’da toplam 7 sandık açılıyor. Çalışmalarımız, tamamen vatandaş odaklı olacak. Özellikle gençlere yönelik çalışmalarımız olacak. Gençlerimizi, özellikle sandığa bekliyoruz. Çorlu’da kendimize, 10 bin oy hedefini koyduk.” dedi.

NERELERDE OY KULLANILABİLECEK?

Trakya’da kurulan toplam 26 adet sandığın dağılımı ise şu şekilde olacak:

-Çanakkale, Merkez, Cumhuriyet Ortaokulu

-Edirne, Merkez, Bulgaristan Başkonsolosluğu

-Edirne, Merkez, 75. Yıl İlkokulu

-Kırklareli, Merkez, T.O.B.B Anadolu Lisesi

-Kırklareli, Ahmetbey, Şehit Öğretmen Uğur Gören Anadolu Lisesi

-Kırklareli, Babaeski, Cumhuriyet İlkokulu

-Kırklareli, Büyükkarıştıran, Çok Programlı Anadolu Lisesi

-Kırklareli, Lüleburgaz, 8 Kasım Ortaokulu (Sandık 1)

-Kırklareli, Lüleburgaz, 8 Kasım Ortaokulu (Sandık 2)

-Kırklareli, Vize, Arife Bekir Uğurlu İlkokulu

-Tekirdağ, Merkez, Süleymanpaşa İlköğretim Okulu

-Tekirdağ, Çerkezköy, Şehit Dinçer Ersoy İlkokulu

-Tekirdağ, Çorlu, Havuzlar Mahallesi / Havuzlar Ortaokulu (Sandık 1)

-Tekirdağ, Çorlu, Havuzlar Mahallesi / Havuzlar Ortaokulu (Sandık 2)

-Tekirdağ, Çorlu, Havuzlar Mahallesi / Havuzlar Ortaokulu (Sandık 3)

-Tekirdağ, Çorlu, Rumeli Mahallesi / Ali Kayan Ortaokulu

-Tekirdağ, Çorlu, Şeyhsinan Mahallesi / Vehbi Günaştı İlkokulu (Sandık 1)

-Tekirdağ, Çorlu, Şeyhsinan Mahallesi / Vehbi Günaştı İlkokulu (Sandık 2)

-Tekirdağ, Çorlu, Şeyhsinan Mahallesi / Vehbi Günaştı İlkokulu (Sandık 3)

-Tekirdağ, Ergene, Marmaracık Mahallesi / Marmaracık İlköğretim Okulu

-Tekirdağ, Ergene, Sağlık Mahallesi / Atatürk M.T. Anadolu Lisesi

-Tekirdağ, Ergene, Ulaş Mahallesi / Ulaş İlkokulu

-Tekirdağ, Ergene, Yeşiltepe Mahallesi / İnönü İlköğretim Okulu

-Tekirdağ, Kapaklı, Sanayiciler Okulu

-Tekirdağ, Muratlı, Muratlı Halk Eğitim Merkezi

-Tekirdağ, Saray, Mehmet Uygun İlkokulu

Editör : Tuğberk Erdem
1058 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu