24 Bin 82 Aile Hekimine, “Sosyal Medya” Ayarı Verildi!
reklam
12 Temmuz 2021
24 Bin 82 Aile Hekimine, “Sosyal Medya” Ayarı Verildi!

24 Bin 82 Aile Hekimine, “Sosyal Medya” Ayarı Verildi!

Yayımlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne göre; görevleriyle ilgili olarak sosyal medya paylaşımı yapan veya tweet atan aile hekimine, 50 ceza puanı kesilecek. Basına 3 kez izinsiz konuşan aile hekiminin sözleşmesi yenilenmeyecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile yayımlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği, ülkemizde görev yapan 24 bin 82 aile hekimini ceza puanı uygulaması ile karşı karşıya bıraktı. Yönetmeliğe göre görevleriyle ilgili olarak sosyal medya paylaşımı yapan veya tweet atan aile hekimine, 50 ceza puanı kesilecek. Basına 3 kez izinsiz konuşan aile hekiminin sözleşmesi yenilenmeyecek.

BAKAN’A SERBEST, HEKİME YASAK!

Türkiye’de 7 bin 979 Aile Sağlığı Merkezi ve 26 bin 252 Aile Hekimliği Birimi’nde görev yapan 24 bin 82 aile hekimi bulunduğunu hatırlatan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi (PM) Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, “Bu yönetmelik, yönetemedikleri sağlık sistemini eleştirenleri cezalandırmak için hazırlanmış bir yönetmeliktir. Bu yönetmelikle, aile hekimlerinin yanlışa seyirci kalması ve aile hekimlerinin ifade özgürlüğü ile eleştiri hakkı ellerinden alınmak istenmektedir. Tweet atmak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya serbestken, aile hekimlerine niye yasaklanmaktadır? Yönetmelik; aile hekimlerinin iş güvencesini yok sayıp, özlük haklarını geriletip, yüzde 10 gelir kaybına neden olmaktadır. Pandemi döneminde canı pahasına çalışan aile hekimlerine ödül yerine ceza öngörülmektedir. Özellikle pandemi döneminde büyük bir özveriyle çalışan aile hekimlerin sorunlarının gidermek iddiasıyla hazırlanan bu yönetmelikle; aile hekimlerinin eriyen ücretleri, katsayı değişikliği yapılmadığından iyice yok oldu. Pandemide eksik malzemeyle fedakârca çalışmak zorunda kalan Aile Sağlığı Merkezleri’ne, bu yönetmelikle, ‘Ek ödeme yapmayacağız.’ denildi.” diye konuştu.

ELEŞTİRİ HAKKI ELLERİNDEN ALINAMAZ!

Yönetmelikle; aile hekimlerine getirilen ceza puanları aracılığıyla, aile hekimlerinin eleştiri haklarının ellerinden alındığına dikkat çeken Yüceer, “Hakkını aramak isteyen aile hekimi, tweet attığında ya da basına konuştuğunda 50 puan ceza alacak ve bunu 3 kez tekrarladığında sözleşmesi feshedilecek. Tweet atmak, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya serbestken aile hekimlerine niye yasaklanmaktadır? Yönetmeliğin; sahadan, STK’lardan gelen hiçbir uyarıyı dikkate alınmadan hazırlandığı açık. Yönetmelikle, sözleşmeler pamuk ipliğine bağlanmıştır. Eskiden 200 ceza puanı ile feshedilen sözleşme, şimdi 25 ceza puanı ile feshedilebilmesi için İl Sağlık Müdürlükleri’ne yetki verilmiştir. Yönetmelik bu haliyle kabul edilemez. Aile hekimlerinin ifade özgürlüğü, eleştiri hakkı ellerinden alınamaz!” dedi.

AİLE HEKİMLİĞİ SİSTEMİ ÇIKMAZA GİRDİ

Aile Sağlığı Merkezleri ve Aile Hekimliği’nin kolay erişilebilir olması, hizmetlerin diğer sağlık birimlerine göre daha hızlı bir şekilde verilmesi gibi nedenlerle genel sağlık hizmetleri içinde oldukça önemli bir yer tuttuğunu belirten Yüceer, “Çok önemli bir görev üstlenmiş olan aile hekimlerine yönelik bu tutum, iktidarın sağlık politikasını bir kez daha gözler önüne sermiştir. Çalışma koşullarının iyileştirilmesi gereken ve hem iş barışı yönünden hem de sağlık hizmetlerinin kalitesi açısından daha da geliştirilmesi gereken Aile Hekimliği Sistemi, bu yönetmelik ile daha da çıkmaza girmiş, iş barışı yönünden de sağlık hizmetleri kalitesi açısından da kötü durumda olan sistemi geriye taşımıştır.” diye konuştu.

“REFORM” DEĞİL, “SAĞLIKTA GERİLEME”

Yüceer, “İktidarın ‘Sağlıkta Reform’ adıyla çıktığı yolun, aslında ‘Sağlıkta Gerileme’ olduğunu zaten biliyorduk. Bu yönetmelik bunu bir kez daha göstermiş oldu. Yapılan ‘reformlar’ neticesinde koruyucu sağlık hizmetlerinin ve tedavi hizmetlerinin sürekli gerilediği bir sağlık sistemi yaratıldı. Hekimlerin iş barışı, her geçen gün zedelendi. Sağlıkta şiddet ve diğer sorunlar tırmanarak arttı. Salgın döneminde, aile hekimleri 1’inci basamakta Koronavirüs’le mücadele ederken yalnız bırakıldı. Hastalarından virüs kapan Aile Hekimleri’ne maaş dahi yatırılmadı. Artarak devam eden ve diğer çalışanlardan 16 kat daha fazla şiddete maruz kalan sağlık çalışanlarına yönelik, sözel ve fiziksel şiddeti önleyici, etkin ve caydırıcı kanunlar hayata geçirilmedi.” eleştirilerinde bulundu.

AİLE HEKİMLERİ’MİZİN YANINDAYIZ!

Yüceer, “Aile Hekimleri birçok dertle uğraşıp, halka sağlık hizmeti ulaştırmaya çalışırken; pandemi süresi boyunca Sağlık Bakanı, sağlık çalışanlarına ve halka bütün söylediklerini tweet üzerinden seslenirken; tweet atan Aile Hekimi’ne 50 ceza puanı uygulayacak. Bu yönetmelik, yönetemedikleri sağlık sistemini eleştirenleri cezalandırmak için hazırlanmış bir yönetmeliktir. Bu yönetmelikle Aile Hekimleri’nin yanlışa seyirci kalması istenmektedir. Hipokrat yemini etmiş, halk sağlığı için canhıraş çalışan Aile Hekimleri’miz, hem halk sağlığı için çalışmaya devam edecek hem de yanlış sağlık politikalarının uygulandığını yüksek sesle dile getirmeye devam edecek. Biz, bu yönetmeliğe karşı, Aile Hekimleri’mizin yanındayız.” dedi.
Editör : Tuğberk Erdem
1126 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu