Milletvekili Yüceer: “Yaşanan Tren Kazası, Bir Katliamdır!”
reklam
12 Temmuz 2021
Milletvekili Yüceer: “Yaşanan Tren Kazası, Bir Katliamdır!”

Milletvekili Yüceer: “Yaşanan Tren Kazası, Bir Katliamdır!”

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer; 08 Temmuz 2018 tarihinde Çorlu’nun Sarılar Mahallesi’nde meydana gelen, 7’si çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği ve 318 kişinin yaralandığı Çorlu Tren Kazası’nı, TBMM gündemine taşıdı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’nde gündem dışı söz alarak konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi (PM) Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, “Bu bir katliamdır. Çünkü ağır ihmaller zinciri sonucu gerçekleşmiş bu olay, kaza olarak değerlendirilemez. Olayla ilgili tek bir kişi siyasi sorumluluğu üstlenmedi. Tek bir demiryolları yöneticisi hâkim karşısına çıkarılmadı. Ama o günden bugüne o acılı aileler, avukatları, o mücadeleye destek veren milletin vekilleri, davayı izleyen gazeteciler yargılanıyorlar. İhmaller zinciri sürüp giderken, olay bir tren faciasından hukuk faciasına dönüşmüştür. Adaletin küçüldüğü ülkelerde büyük, artık suçlulardır. Ve maalesef Çorlu Tren Katliamı davası, bunun bir örneği olarak tarihi geçecektir. Göz göre göre gelen ölümler var, ama adalet 3 yıl oldu hala gelmedi.” diye konuştu.

KAZA DEĞİL KATLİAMDIR; ÇÜNKÜ…

Tekirdağ Çorlu’da gerçekleşen faciaya neden “kaza” değil de “katliam” dediklerini, “cinayet” dediklerini açıklayan Yüceer, “Bu bir katliamdır. Çünkü ağır ihmaller zinciri sonucu gerçekleşmiş bu olay, kaza olarak değerlendirilemez. Katliamdır; çünkü demiryolları altyapısı, bakım, onarım yenileme çalışmaları teknik gereklerine uygun olarak yapılmamıştır. Katliamdır; çünkü 151 yıl önce yapılan, hizmet ömrünü tamamlamış menfezin bakımları ihmal edilmiş, istinat duvarı yapılmamıştır. Dolgu ve travers malzemeleri mühendislik standartlarına uygun yapılmamıştır. Katliamdır; çünkü gerekli sayıda yol ve geçit memuru çalıştırılmamış, yol bekçiliği gibi kritik bir görevin yerini tutacak yol denetim mekanizması oluşturulmadan, maliyet gibi bir gerekçeyle yol bekçiliği kaldırılmıştır. Katliamdır; çünkü iktidar yandaşlığı, liyakatin ve tecrübenin önüne geçirilmiştir. Yol bakım birimlerinde memur olacak standartlara bile sahip olmayan insanlar, görevlendirmeyle buralarda müdür olarak çalıştırılmıştır. Demiryollarının tüm birikimi maalesef tasfiye edilerek bakım, onarım ve yapım işlemleri ehil olmayan insanlara verilmiştir. Katliamdır; çünkü daha altyapısı, sinyalizasyon sistemi olmadan bu hatlar siyasi şov uğruna seçim öncesi açılmıştır.” dedi.

HUKUK FACİASINA DÖNÜŞTÜ

İhmaller zinciri sürüp giderken, olayın 3 yıl içerisinde bir tren faciasından bir hukuk faciasına dönüştüğünü ileri süren Yüceer, “Faciaya saatler içinde getirilen yayın yasağı ve üzerinden 24 saat geçmeden sanki bir şey olmamış gibi, insanlar ölmemiş gibi Saray’daki kutlamalarla başlayan süreç; suçu yağmurun üstüne, sorumluluğun sadece en alt birimdeki dört personelin üzerine yıkılmasıyla devam etti. Kimse özür dilemedi, kimse istifa etmedi, kimse hesap vermedi, sorumluluk üstlenmedi. ‘Yağmurdandı’ denildi ve geçildi. 90 yaşındaki Suud Kral’ı için tutulan yas, Çorlu’daki canlarımız için çok görüldü.” diye konuştu.

SANIK SANDALYESİ YERİNE TERFİ GELDİ

Şaibeli bilirkişi raporlarıyla sorumluların dava kapsamı dışında tutulduğunu savunan Yüceer, “Jeoloji Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Meteoroloji Mühendisleri Odası ve uzmanların bu konuda görüş ve değerlendirmeleri göz ardı edildi. Şaibeli bilirkişi raporuyla sorumlular dava kapsamı dışında tutuldu. Sanık sandalyesinde oturması gerekenler, terfi ettirildi. Yöneticiler, bürokratlar korunup kollandı ve gerçeklerin üzeri örtülmeye çalışıldı.” dedi.

TARİHE GEÇECEK UTANÇ FOTOĞRAFI

Sözlerine, Çorlu Tren Katliamı’nın gerçekleştiği yerdeki menfezin fotoğrafını göstererek devam eden Yüceer, “Bakın, bu dünya demiryolları tarihine geçecek utancın fotoğrafıdır. Bu, büyük bir utanç… Ama ne ortada utanan var ne de hesap veren var! Dünya demiryolları tarihine geçecek kadar büyük bir faciada duruşma, ancak bir yıl sonra yapılabildi. Bir yıl boyunca adaleti bekleyen aileler, avukatlarıyla beraber darp edildi. Mahkeme kapısı; ailelerin, bizlerin, duruşmayı izleyenlerin üzerine kilitlendi. Yetmedi kapı zorlanarak açıldı, ama bir yıl boyunca adaleti bekleyen ailelerin adalet arayışı sonuçsuz kaldı. Tek bir kişi siyasi sorumluluğu üstlenmedi. Tek bir demiryolları yöneticisi hâkim karşısına çıkarılmadı. Ama o günden bugüne o acılı aileler, avukatları, o mücadeleye destek veren milletin vekilleri, davayı izleyen gazeteciler yargılanıyorlar. Bizler bu vicdansızlığı adaletsizliği paylaştık diye bununla ilgili bir tweet paylaşımı yaptık diye, benim hakkımda fezleke gönderiliyor. Ama verdiğimiz suç duyuruları, takipsizlikle sonuçlanıyor. Neresinden bakarsanız bakın, burada gerçekten yaşanan bir skandallar zinciri var.” diye konuştu.

3 YIL OLDU, ADALET GELMEDİ!

Yüceer, “Burada tam bir vicdansızlık, hukuksuzluk var. Adaletin küçüldüğü ülkelerde büyük, artık suçlulardır. Ve Maalesef Çorlu Tren Katliamı davası bunun bir örneği olarak tarihi geçecektir. Göz göre göre gelen ölümler var, ama adalet 3 yıl oldu hala gelmedi. Yeni bilirkişi raporu son duruşmada sunuldu. O raporda bilirkişi tek tek bütün ihmalleri sıralıyor. Diyor ki ‘Var olan menfezlerde yeni bir facia olabilir, önlem alın!’ diyor. Bunu diyen bilirkişi raporu…” dedi.

ASLA İZİN VERMEYECEĞİZ!

Yüceer, “Dava sürecini uzatarak acılar küllensin istiyorsunuz. Hesap soran aileleri yargı sopasıyla sindirmek istiyorsunuz. Buna asla izin vermeyeceğiz! Çorlu Tren Katliamı’nı unutmayacağız, unutturmayacağız. Beren’in, Ömer’in, Oğuz Arda’nın, Gülce’nin hayatını çalanlardan; Sena’yı, Bihter’i hayatının baharında ölüme götürenlerden er ya da geç hesap soracağız. Her şeyin ayan beyan olduğu yerde bile biz adalet dağıtamıyorsak vay halimize… Güneş balçıkla sıvanmaz! Her şey, sorumluluğunuz apaçık ortada ve bu vebal sizlerin boyunlarınızdadır.” diye konuştu.
Editör : Tuğberk Erdem
1091 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu