Böylesi Bir Genel Kurul, Ne Görüldü Ne De Duyuldu!
reklam
14 Temmuz 2021
Böylesi Bir Genel Kurul, Ne Görüldü Ne De Duyuldu!

Böylesi Bir Genel Kurul, Ne Görüldü Ne De Duyuldu!

Geçtiğimiz yıl iptal edilen S.S. Çorlu Koordine Küçük Sanayi Sitesi İşletme Kooperatifi Seçimli Genel Kurul Toplantısı, bu yıl da tamamlanamadı. Gündemde yer alan 19 maddeden sadece 5’i görüşülürken, salondaki yüksek tansiyon bir an olsun düşmedi.

Geçtiğimiz yıl ortaklık vekâletlerinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle iptal edilen S.S. Çorlu Koordine Küçük Sanayi Sitesi İşletme Kooperatifi Seçimli Genel Kurul Toplantısı, bu yıl da tamamlanamadı. Gündemde yer alan 19 maddeden ilk 5’inin görüşülmesi, tam 6 saat sürdü. Divan Kurulu’nun oluşturulması için verilecek önergelerin Bakanlık Temsilcisi tarafından istenmesinin ardından başlayan gerilim dolu süreç, saatlerce sürecek bir tartışma ortamının da fitilini ateşledi. Tarafların karşılıklı olarak ileri sürdükleri iddialar ve yaptıkları aleyhte konuşmalar nedeniyle, salondaki yüksek tansiyon bir an olsun düşmedi. Konuşmak üzere söz hakkı isteyen ve kürsüye gelen kooperatif ortakları bile, iyiden iyiye gerilen sinirler nedeniyle ikili tartışmalardan uzak kalmayı başaramadı.

GENEL KURUL GECİKMELİ BAŞLADI

10 Temmuz 2021 Cumartesi günü saat 12.00’de başlaması planlanan S.S. Çorlu Koordine Küçük Sanayi Sitesi İşletme Kooperatifi Seçimli Genel Kurul Toplantısı, gecikmeli olarak başladı. Kooperatif ortakları, alt kat girişinde kurulan emniyet noktasında üstleri tek tek aranarak içeri alındı. Emniyet noktasının hemen arka tarafında kurulan başvuru masasına müracaat ederek hazirun cetveline imza atan katılımcılar, akabinde giriş kartlarını alarak toplantı salonuna geçtiler. Vekâleti olan kooperatif ortaklarının evrakları büyük bir titizlikle incelenirken, polis ekipleri tarafından kontrol edilen emniyet noktası önündeki kuyrukta bekleyen ortak sayısı da giderek arttı. Gerek katılımcı evraklarının incelenmesi gerekse yeterli çoğunluğun sağlanması zaman alınca, genel kurul toplantısının başlaması saat 13.30 sularını buldu.

DİVAN KURULU TEŞKİL EDİLDİ

S.S. Çorlu Koordine Küçük Sanayi Sitesi İşletme Kooperatifi Seçimli Genel Kurul Toplantısı, saygı duruşuna müteakip okunan İstiklal Marşı’mız ile başladı. Akabinde, Divan Kurulu’nun teşkiline geçildi. Divan Kurulu’nun oluşturulması için verilecek önergelerin Bakanlık Temsilcisi tarafından istenmesinin ardından başlayan gerilim dolu süreç, saatlerce sürecek bir tartışma ortamının da fitilini ateşledi. Mehmet Özçelik, Ali Çimen, Mutlu Turna ve Ali Ocak tarafından verilen önergede; Divan Kurulu Başkanlığı görevine Adem Güleroğlu, Katip Üyeliği görevlerine ise İbrahim Ören ve Hasan Aybakan teklif edildi. Mevcut Yönetimde Denetim Kurulu Üyesi olan ve muhalif Başkan Adayı olarak lanse edilen Mehmet Hacıoğlu ise, ‘ortak Divan Kurulu oluşturma tekliflerine olumlu bir yanıt alamadıklarını’ ileri sürerek, Çorlu Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Murat Turna’yı Divan Kurulu Başkanlığı’na önerdi. Bakanlık Temsilcisi’nden söz isteyen Murat Turna ‘teşekkür’ ederek görevi istemediğini beyan edince, verilen ilk ve tek önergenin oylanmasına geçildi. Açık oylamayla yapılan sayım sonrasında önerge, oy birliği ile kabul edildi.

GÜNDEM MADDELERİNİN YERİ DEĞİŞTİ

Gündem maddelerini tek tek okuyan Divan Başkanı Adem Güleroğlu, kürsüde söz alacak olan konuşmacıların sözlerinin kesilmemesi konusunda hassas davranılması hususunda kooperatif ortaklarına uyarılarda bulundu. Divan Başkanı’nın konuşmasının ardından gündem maddelerinin görüşülme sırasına itirazda bulunan Mehmet Hacıoğlu, 17’nci Madde (2016 Yılı Gelir-Gider Genel Kurul Kararı’nın 12’nci Maddesi nedeniyle Yargıtay’ın 2018/2417 esas ve 2020/2835 sayılı kararı hakkında Genel Kurul’a bilgi verilmesi) ile 12’nci Madde (Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu Üyeleri’nin seçimi ve görev sürelerinin belirlenmesi)’nin yer değiştirmesi gerektiğini savundu. Tartışmalar uzadıkça, sinirler daha da gerildi. Daha sonra gündem maddelerinin yer değişikliği talebi, delegelerin oylarına sunuldu. Yer değişikliği talebi, 188 ‘Kabul’ oyuna karşılık 118 ‘Ret’ oyu ile kabul edildi.

İKİ FARKLI DENETİM RAPORU OKUNDU

Gündemin 3’üncü Maddesi gereğince 2019 yılına ait Yönetim Kurulu ile Denetim Kurulu Faaliyet Raporları’nın okunması ve müzakeresine geçildi. 2019 yılına ait Yönetim Kurulu Faaliyet Raporu’nu, Ali Çimen okudu. 2019 yılına ait Denetim Kurulu Faaliyet Raporu’nu okumak üzere kürsüye Mehmet Hacıoğlu geldi. Raporu okurken bilgisayar destekli sunum yapmak istediğini belirten Hacıoğlu, bu talebin Yönetim Kurulu Üyeleri tarafından kabul görmediğini söyledi. Yapılacak sunumun 2019 yılından önceki yıllara ait veriler içerdiği gerekçesiyle yapılmasının doğru olmadığı yönündeki görüşlerin ardından, tartışmanın dozu giderek yükseldi. Taraflar birbirlerine birçok konuda ithamlarda bulunurken “Şeffaflık”, “Yolsuz Seçim”, “Bedelsiz Arsa Satışı” ve “Gerçeklerin Gizlenmesi” gibi ifadeler havada uçuştu. Sabırların taşmaya başladığı noktada duruma müdahale eden Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Dobrucalı, sunuma izin verdi. Bunun üzerine Hacıoğlu, bilgisayar destekli sunum eşliğinde Denetim Raporu’nu okumaya başladı. Yarım saatten fazla süren raporun okunması sırasında, salondaki uğultu daha da arttı. Akabinde, Denetim Kurulu’nda görev yapan diğer üyeler Metin Babacan ve Fikret Dündar tarafından hazırlanan raporun okunmasına geçildi.

MÜZAKERE SÜRECİ, ÇOK SERT GEÇTİ

Okunan raporların müzakeresi esnasında söz alan konuşmacılar tansiyonu düşürmeye çalışsa da, gösterilen çabalar sonuç vermedi. Karşılıklı konuşmaların ve sataşmaların sonu bir türlü gelmedi. Sesler yükseldi, sözler kesildi, parmaklar sallandı, sinirler iyice gerildi. Divan Başkanı’nın defalarca yaptığı uyarılar, karşılık bulmadı. Söz alarak kürsüye gelen mevcut Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Dobrucalı, Hacıoğlu tarafından ileri sürülen iddialara tek tek cevap verdi. Konuşmasına dayanak olarak gösterdiği delil niteliğindeki belgeleri salondaki sunum perdesine yansıtan Dobrucalı, ilgili bölümlerde yer alan bilgileri detaylarıyla birlikte açıkladı. Dobrucalı, konuşmasına gelen müdahaleler artınca sözü yine Hacıoğlu’na bıraktı. Akabinde yeniden söz alan Dobrucalı, Hacıoğlu’na çok sert yüklendi: “Kooperatif ortaklarından yönetici olan bir arkadaşın, 2019 yılında, 100 bin m²  yer aldığını ileri sürdün. O tapuları burada ibraz etmezsen, müfterisin!”

YÖNETİM KURULU, 8 OY FARKLA İBRA EDİLDİ

Söz alan konuşmacıların ardından Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu’nun ayrı ayrı ibrasına geçildi. Yönetim Kurulu’nun ibrası için yapılan açık oylamada, oy sayma işlemi yaklaşık bir saat sürdü. Elde edilen rakamsal sonuçlar birbirini desteklemeyince, Hükümet Komiserleri devreye girdi ve oy çubuklarını tek tek toplayarak sayımı tamamladı. Oy sayımı sonucunda, 132 “Evet” oyuna karşılık 124 “Hayır” oyu ile mevcut Yönetim Kurulu ibra edildi. Ancak Hacıoğlu; ‘ortak olan ve aynı zamanda da kooperatifte çalışan 2 personelle birlikte, ortak olup kooperatif ile kiracılık ilişkisi bulunan ortakların kanuna göre ibrada oy kullanamayacaklarını’ belirterek listeyi Divan Kurulu’na verdi ve şerh kaydı düşürdü.

DENETİM RAPORLARI AYRI AYRI OYLANDI

Oldukça gergin geçen genel kurulda iki farklı Denetleme Raporu olunca, iki rapor ayrı ayrı oylandı. Raporların oylanması sırasında karşılıklı sataşmalar yaşandı. Metin Babacan ve Fikret Dündar tarafından hazırlanan Denetim Raporu 126 oy alırken, Mehmet Hacıoğlu tarafından hazırlanan Denetim Raporu 116 oyda kaldı. Oylamaların sonuçlanmasının ardından destekçilerine seslenen Hacıoğlu, kendilerinden salonu boşaltmalarını istedi. Muhalif kesim salonu boşaltırken, Hacıoğlu salonda kaldı.

DÜĞÜN SAHİPLERİYLE GERGİNLİK YAŞANDI

Tartışmaların damga vurduğu genel kurul toplantısında, ilk 5 maddenin görüşülmesi tam 6 saat sürdü. S.S. Çorlu Koordine Küçük Sanayi Sitesi Düğün Salonu’nu kiralayan ailelerin saat 19.30’da salona girerek genel kurula haklı olarak müdahale etmeleri ise yaşanan durumu apayrı bir boyuta taşıdı. En mutlu günlerinde yaşanan olumsuzluk nedeniyle oldukça gergin oldukları gözlenen aileler ile kooperatif ortakları arasında tartışma çıktı. Emniyet güçlerinin zamanında araya girmesi olayın daha da büyümesine engel olurken, düğün sahipleri güçlükle sakinleştirildi. Salonu düğün sahiplerine bırakan kooperatif ortakları, salonun fuaye bölümüne geçmek durumunda kaldılar.

GENEL KURUL YARIM KALDI

Bakanlık Temsilcisi, genel kurulun yapıldığı yerin değişmesi ve seçim güvenliğinin ortadan kalkması gerekçeleri ile genel kurulun ertelenmesi kararını aldı. Verilen karar tutanak altına alınırken, genel kurulun bir hafta ile 30 gün içerisinde kalan herhangi bir günde ve kaldığı yerden devam edeceği belirtildi. S.S Çorlu Koordine Sanayi Sitesi İşletme Kooperatifi Genel Kurulu’nun, 17 Temmuz 2021 Cumartesi günü devam etmesi bekleniyor.
Editör : Tuğberk Erdem
1265 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu