Yaşanan "Sahte İçki" Olayında, Can Kaybı Yükseliyor
reklam
10 Kasım 2021
Yaşanan

Yaşanan "Sahte İçki" Olayında, Can Kaybı Yükseliyor

Çorlu’da yaşanan sahte içki kâbusunda, hayatını kaybeden kişi sayısı 12’ye yükseldi. Satın aldıkları sahte içkiden zehirlenen toplam 29 vatandaştan 11’i taburcu edilirken, yoğun bakım servisindeki 6 kişinin tedavilerine ise devam ediliyor.

Çorlu’da, 24 Haziran’dan bu yana yaşanan sahte içki kâbusunda hayatını kaybeden vatandaş sayısı 12’ye yükseldi. Yaşanan felaketi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

AYLAR ÖNCE BELİRTMİŞTİM!

Milletvekili Aygun, verdiği soru önergesinde, “Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde, marketten satın aldıkları sahte alkol nedeniyle 7 vatandaşımız yaşamını yitirmiştir. Hastanede, 6’sı entübe 14 kişinin tedavisi sürmektedir. Alkol üretimi ve satışının Tarım ve Orman Bakanlığı denetimine alınmasını öngören 7255 Sayılı Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun, 4 Kasım 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu kanunun TBMM’deki görüşmeleri sırasında, dünyanın hiçbir ülkesinde alkollü içeceklerin Türkiye’deki kadar pahalı olmadığına işaret ederek, vergi oranları arttırıldıkça kaçak alkol tüketiminin arttığını ve vatandaşlarımızın can güvenliğinin azaldığını vurguladım. TBMM’deki uyarılarımın haklılığı, her geçen gün daha da belirginleşmiştir. Tekirdağ’a Bulgaristan’dan geldiği iddia edilen sahte alkol, pet şişelerde veya normal alkol ambalajlarında marketlerde rahatça satılmaktadır. Marketlerde bile sahte içki satışının yapılabilmesi, denetimlerin yetersizliğini ve sektördeki başıboşluğu gözler önüne sermektedir.” dedi. 

ÜRETİM, MERDİVEN ALTINA KAYDI!

Aygun, “Türkiye’de kaçak ve sahte içki konusunda paralel bir sektör oluşmuştur. Bu sektör sürekli büyüme göstermektedir. Rakı üretimi, son 15 yılda yüzde 40 azalmıştır. 2004’te rakı üretimi 44 milyon 167 bin litre iken, 2019’da 27 milyon 763 bin litreye gerilemiştir. Bu gerileme, tüketime yansımamıştır. Tüketim azalmamış, üretim merdiven altına kaymıştır. Kaçak alkol nedeniyle 2020 yılında Türkiye genelinde 100’den fazla vatandaş yaşamını yitirmiştir. Bu bağlamda;

-Marketlerde sahte içki satışını önleyecek tedbirler neden alınamamaktadır?

-Bulgaristan’dan sahte ve kaçak içki nasıl bu kadar rahatlıkla Türkiye’ye gelmektedir? Gümrüklerde denetim neden sıkı tutulmamaktadır?

-Alkollü içkilerden alınan özel tüketim vergisi (ÖTV) Ocak 2021’de yüzde 17,07 oranında artırılmıştır. Bu artış ile birlikte şu anda alkollü içeceklerden yüzde 18 oranında KDV alındığı için KDV’ye esas olan matrah da otomatik olarak artmıştır. Türkiye, alkollü içeceklerde ÖTV yüksekliği açısından dünyada 6’ncı sırada yer almaktadır. Alkollü içeceklere yönelik ÖTV ve KDV oranlarını, aşağıya çekmeyi düşünüyor musunuz?

-2020 yılının ilk 9 ayında 1 milyon litreden fazla kaçak içki ele geçirilmiştir. Paralel bir sektör oluşmuştur. Kaçak üretim, devletin yılda 2,5-3 milyar TL’ye yakın vergi kaybına da neden olmaktadır. Devletin kaybı, toplanan ÖTV’nin çok üzerindedir. Kaçak içki tüketimine karşı nasıl önlemler alacaksınız? Sadece 2020 yılında kaçak alkol üretimi kaynaklı 100’ü aşkın kişi yaşamını kaybetti. Kaçak içki tüketimini engelleyebilecek misiniz?

-ÖTV ve KDV oranlarını düşürerek, vatandaşın sahte içki üretmesini engelleyecek misiniz?” ifadelerini kullandı. 
Editör : Tuğberk Erdem
867 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu