Mesleki Kirlenme, Hepimizi Derinden Yaralıyor!
reklam
14 Kasım 2021
Mesleki Kirlenme, Hepimizi Derinden Yaralıyor!

Mesleki Kirlenme, Hepimizi Derinden Yaralıyor!

Çorlu Gazeteciler Derneği’ne üye basın mensupları, Türk Basını’ndan sansürün kaldırılışının 113’üncü yıl dönümü olan 24 Temmuz Basın, Özgürlük ve Dayanışma Günü dolayısıyla Atatürk Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’nda çelenk sunma töreni düzenledi.

Çorlu Gazeteciler Derneği, Türk Basını’ndan sansürün kaldırılışının 113’üncü yıl dönümünü düzenledikleri çelenk sunma programı ile kutladı. 24 Temmuz Basın, Özgürlük ve Dayanışma Günü dolayısıyla Atatürk Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’nda düzenlenen törende; Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, Belediye Başkan Yardımcısı Adnan Kum Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çorlu İlçe Örgütü Başkanı Özgür Ertaş ve Çorlu Belediyesi eski Belediye Başkanı Ünal Baysan da hazır bulundu.

MESLEK YASASI BİR AN ÖNCE ÇIKMALI

Saygı duruşuna müteakiben okunan İstiklal Marşı’mızın ardından günün anlamına ilişkin açıklamalarda bulunan ve basın çalışanlarının görevlerini gerçek anlamda özgürce yapamadıklarını dile getiren Çorlu Gazeteciler Derneği Başkanı ve TRT Muhabiri Levent Silistre, “Türk Basını’nda sansür, gazetecilerin 24 Temmuz 1908 tarihinde gerçekleştirdiği onurlu direniş sonucu kalkmış, ancak ardından yapılan yasal düzenleme ve baskılarla yeniden gündeme gelmiştir. Basın’ımız 2021 yılının 24 Temmuz’una, ne yazık ki siyaset, mafya, medya üçgenindeki çirkin ilişkilerin yaşandığı bir ortamda giriyor. Sektörümüzde adına ‘gazeteci’ diyen ama gazetecilik değil, kirli çıkar ilişkilerinin odağı olan insanların mesleğimizi kirlettiğine üzülerek tanık oluyoruz. Bu durum, hepimizi derinden yaralıyor. Basın’ımızın özgür, objektif ve tarafsız çalışma olanağı bulması için ilk koşulun, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen Gazetecilik Meslek Yasası’nın çıkartılması olduğunu, yıllardır her fırsatta dile getiriyoruz. Yaşamakta olduğumuz bu çarpık sürece son vermek için, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen Gazetecilik Meslek Yasası, teknolojik gelişmeler dikkate alınarak yazılı basının yanı sıra görsel, işitsel ve elektronik medyayı da kapsayacak şekilde, günümüz koşullarına uygun olarak mutlaka çıkarılmalıdır.” Dedi.

TASARRUF TEDBİRLERİ BÜYÜK DARBE VURDU!

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yayımlanan “Tasarruf Tedbirleri” Genelgesi’nin yerel basına büyük bir darbe vurduğunu söyleyen Silistre, “Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yayımlanan ‘Tasarruf Tedbirleri’ Genelgesi, pandemi sürecinde çok zor bir dönemden geçen yerel medya kuruluşlarını olumsuz yönde etkilemektedir. Büyük fedakârlıklarla ve düşük bütçelerle halkın haber alma özgürlüğü adına görev yapan yerel basın kuruluşlarımız, ‘Tasarruf Tedbirleri’ başlıklı kararlarla önemli ölçüde gelir kaybetmiş ve ekonomik anlamda daha da zor bir döneme girmiştir. Ekonomik darboğazdan çıkamayacak olan yerel basın kuruluşlarının bir bir kapanması ve binlerce meslektaşımızın işsiz kalacak olması, ekonomik ve sosyal dengeleri bozmanın yanında, yerel demokrasiye de büyük darbe vuracaktır.” diye konuştu.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ TEMEL GEREKLİLİKTİR

Silistre, “Sansür, meslektaşlarımızı kıskacına alan önemli bir sorunumuzdur. Günümüzde çeşitli medya kurumlarında yaşanan uygulamalara bakıldığında, sansürün kalkmadığını, şekil değiştirerek devam ettiği görmekteyiz. Sansür, eskiden olduğu gibi ‘haber yasaklama’ yoluyla yapılmasa da, gerçeği çarpıtma, gizleme veya çeşitli tehdit ve yaptırımlarla meslektaşlarımız üzerinde devam etmektedir. Ne yazık ki düşüncelerini yazdıkları, röportaj ve haber yaptıkları gerekçesiyle meslektaşlarımız yargılanmakta, kesin kanıtlara dayanılmadan gözaltına alınmakta, hapse atılmaktadır. Türk Ceza Kanunu’nda ve Terörle Mücadele Yasası’nda yer alan ve darbe dönemlerinden bu yana değişmeyen Basın Özgürlüğü’nü kısıtlayıcı maddeler mutlaka ele alınmalı ve yeniden düzenlenmelidir. Basın ve İfade Özgürlüğü, demokrasinin olmazsa olmazıdır ve Türkiye’de demokratik yaşamın temel sorunu ne yazık ki Basın ve İfade Özgürlüğü’nün gerçek anlamda olmamasıdır. Halkın haber alma hürriyetinin işlerliği için basın ve ifade özgürlüğü, temel gerekliliktir. Halkın gerçekleri öğrenme ve bilgi edinme hakkının aracı olan Basın Özgürlüğü’nün önündeki engeller kalkmadıkça, 24 Temmuz’lar bizler için bayram olmayacaktır. Bu nedenle bu yıl da 24 Temmuz’u Basın Bayramı olarak değil; Basın, Özgürlük ve Dayanışma Günü olarak görüyor ve bu anlamda kutluyoruz. Tüm bu sorunlara karşın görevini fedakârca ve layıkıyla yapan meslektaşlarımızın 24 Temmuz Basın, Özgürlük ve Dayanışma Günü’nü kutluyor, esenlikler diliyorum.” dedi.

GÜNÜN ANISINA PASTA KESİLDİ

Törenin ardından Atatürk Meydanı’nda bulunan Park Kafe’de günün anlam ve önemine ilişkin hazırlanan pasta kesildi. Derneğin en geç üyesi Tutku Akbaş ve en yaşlı üyesi olan Naim Yıldız tarafından kesilen pastanın ardından kutlama programı sona erdi.
Editör : Tuğberk Erdem
822 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu