93’üncü Gurur Yıl Dönümü, Coşkuyla Kutlandı
reklam
14 Kasım 2021
93’üncü Gurur Yıl Dönümü, Coşkuyla Kutlandı

93’üncü Gurur Yıl Dönümü, Coşkuyla Kutlandı

23 Ağustos 1928 tarihinde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Tekirdağ’ı ziyaretinin ve Harf İnkılâbı’nın 93’üncü yıl dönümü, Tekirdağ’ın merkez ilçesi Süleymanpaşa’daki 50’nci Yıl Harf İnkılâbı Anıtı’nda düzenlenen törenle kutlandı.

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Tekirdağ’ı ziyaretinin ve Harf İnkılâbı’nın 93’üncü yıl dönümü, düzenlenen törenle kutlandı. Süleymanpaşa ilçesindeki 50’nci Yıl Harf İnkılâbı Anıtı’na çelenklerin sunulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törene Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Garnizon Komutanı Piyade Albay Şahin Yenilmez, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Kaymakamı Harun Kaya, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, siyasi parti temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

NE KADAR ŞÜKRETSEK AZDIR

Törende konuşan ve Harf İnkılâbı’nın ülkemizde kültür alanında hayata geçirilen en önemli devrimlerden biri olduğunu belirten Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “23 Ağustos 1928, Büyük Önder’imiz Mustafa Kemal Atatürk’ün Tekirdağ’ı ziyaret ettiği ve yeni Türk Alfabesi’ni ilk kez burada uyguladığı tarihtir. Osmanlı Dönemi’nde, eğitim kurumlarının azlığı ve Arap Alfabesi’nin zor öğrenilmesi nedeniyle okuma-yazma oranı oldukça düşüktü. Ayrıca Arapça’da olmayan bazı Türkçe harflerin, Arap Alfabesi ile ifade edilemeyişi, bu alfabenin kullanımını daha zor hale getiriyordu. Türkçe’nin yapısına uygun olan yeni Türk Alfabesi’nin kabulüyle okumak ve yazmak daha da kolaylaşmıştır. Bununla beraber yurdumuzun dört bir yanında açılan millet mektepleri sayesinde okur-yazar insan sayısı çok hızlı bir şekilde artmıştır. Gerçekleştirilen bu devrimle halkın genel eğitim seviyesi hızla yükselmiştir. Son dönemde Orta Doğu Ülkeleri’nde yaşanan gelişmeler, ülkelerin gelişmesinde ve refah düzeyinin yükseltilmesinde, eğitimin ne denli önemli olduğunu ortaya koymuştur. Ülkemizde eğitim alanında her ne kadar hedeflenen seviyeye henüz erişilememiş olsa da, Cumhuriyet Dönemi’nde büyük ilerleme kat edildiği açıktır. Eğitim ve kültür reformlarının gerçekleştirilmesinde Harf İnkılâbı’nın gerçekleştirilmesinin büyük önemi vardır. Bu nedenle çağdaş fikirleriyle yolumuzu aydınlatan Ebedi Önder’imiz Mustafa Kemal Atatürk’e ve Cumhuriyet’imizin kurucu kadrolarına ne kadar şükretsek azdır. 23 Ağustos 1928 tarihinde Tekirdağ’a gelen Ebedi Önder’imiz Mustafa Kemal Atatürk’ün, yeni Türk Alfabesi’ni kamuoyuna tanıtmak için mavi gözlü kentimizi seçmesi son derece önemli ve anlamlıdır. Yüzünü güneşe dönen, çağdaş ve ilerici Tekirdağ halkı olarak, kentimizin yeni Türk Alfabesi’nin ilk kez uygulanışına ev sahipliği yapmış olmasından dolayı gurur ve mutluluk duyuyoruz. Bu düşüncelerle Harf İnkılâbı’nın uygulanışının 93’üncü yıl dönümünü kutluyor, bu büyük devrimin mimarı Büyük Önder’imiz Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmet, şükran ve saygıyla anıyorum.” dedi.

ANI PULU DAĞITILDI

Başkan Albayrak’ın yaptığı konuşmanın ardından günün anlam ve önemini belirten şiirler okundu ve Halk Eğitim Merkezi kursiyerleri tarafından halk oyunu gösterisi gerçekleştirildi. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Harf İnkılâbı’nın 93’üncü yıl dönümü anısına bastırılan posta pulları, protokol üyeleri ve katılımcılara dağıtıldı.

FOTOĞRAF SERGİSİ AÇILDI

Mustafa Kemal Atatürk’ün Tekirdağ’ı ziyareti ve Harf İnkılâbı’nın 93’üncü yıl dönümü kutlamaları kapsamındaki bir diğer etkinlik, Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hasan Kaya tarafından “Harf İnkılâbı ve Tekirdağ” konulu konferans verildi. Konferansın ardından protokol üyeleri tarafından “Atatürk ve Tekirdağ” temalı fotoğ
Editör : Tuğberk Erdem
852 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu