Ahilik Haftası, Düzenlenen Etkinliklerle Kutlandı
reklam
14 Kasım 2021
Ahilik Haftası, Düzenlenen Etkinliklerle Kutlandı

Ahilik Haftası, Düzenlenen Etkinliklerle Kutlandı

Her yıl 13-19 Eylül tarihleri arasında kutlanan Ahilik Haftası, bu yıl da renkli görüntülere sahne oldu. Mehteran Takımı’nın eşlik ettiği yürüyüş korteji ile başlayan kutlama programı, Atatürk Meydanı’nda düzenlenen etkinliklerle son buldu.

Çorlu Kaymakamlığı ve ilçede faaliyet gösteren Esnaf Odaları’nın işbirliği ile organize edilen Ahilik Haftası Kutlama Programı, Kitap Kafe önünden start alan ve Mehteran Takımı’nın eşlik ettiği yürüyüş korteji ile başladı. Düzenlenen yürüyüşe; Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Tekirdağ Milletvekili Çiğdem Goncagül, Çorlu İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Erdoğan, AK Parti Çorlu İlçe Başkanı Mustafa Keskin, İYİ Parti Çorlu İlçe Başkanı İlker Atasever, MHP Çorlu İlçe Başkanı İlhan Ermeydan, Gelecek Partisi Çorlu İlçe Başkanı Çağrı Farımaz, S.S. Çorlu Koordine Küçük Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Dobrucalı, Çorlu Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Murat Turna, Çorlu Madeni Eşya ve Elektirikli Aletler Sanatkârları Esnaf Odası Başkanı Rüstem Duman, Kuaförler Odası Başkanı Coşkun Tokgöz, Çorlu Kahveciler ve Büfeciler Odası Başkanı Yıldız Filiz, Çorlu Seyyar Esnaf ve Pazarcılar Odası Başkanı Kenan Üstek, çeşitli STK’ların temsilcileri ile meslek liselerinin öğretmen ve öğrencileri katıldı. Bunun yanı sıra meslek odaları tarafından hazırlanan temsili görseller ve mesleki mizansenler, vatandaşlardan büyük ilgi gördü.

AHİLİK, GÜNÜMÜZÜN ESNAF ODALARIDIR

Atatürk Meydanı’nda tamamlanan yürüyüş organizasyonunun akabinde düzenlenen etkinlik programı ise, saygı duruşuna müteakiben okunan İstiklal Marşı’mız ile başladı. Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı, S.S. Çorlu Koordine Küçük Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Dobrucalı gerçekleştirdi. Dobrucalı, yaptığı konuşmada, “Yüzyıllar öncesinde Anadolu topraklarında hayat bulan ‘Ahilik’, Ahi Evran tarafından kurulan esnaf dayanışma teşkilatıdır. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu’da yaşayan halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları hem ekonomik hem de ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını, iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir. Günümüzün esnaf odalarına benzer bir işlevi olan ‘Ahilik’; iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzendir. Birlik, beraberlik ve kardeşlik gibi önemli değerleri içerisinde barındıran, meslek etiğinin ve çalışma prensiplerinin temelini oluşturan ‘Ahilik’ kavramı; dünyada eşi benzeri bulunmayan Türk Kültürü’ne özgü önemli bir kültürel birikimdir. Bugün modern çağdaki ticaret ahlakı, müşteri memnuniyeti, kalite standartları olarak ifade edilen birçok terimin temeli, Ahilik Teşkilatı çatısı altında oluşturulmuştur. Ahilik Teşkilatı’nın, yardımlaşma ve dayanışma gibi temel prensiplerini kendine ilke edinen esnaf ve sanatkârlarımız, ihtiyaç sahibi olanlara her zaman destek olmuşlardır. Günümüzde, esnaf ve sanatkârların oluşturduğu kurumlar, ahiliğin insana değer veren, dayanışmayı özendiren ve adaleti amaçlayan temel ilkelerinden yararlanmakta, insanlığın ortak erdemleri olan sevgi, bilgi, dostluk ve dayanışma gibi değerlere önem vermektedir. Bu duygu ve düşüncelerle; emek ve alın terini vatanseverlik duygularıyla birleştiren esnaf ve sanatkârlarımızın Ahilik Yılı’nı kutluyor, birlik ve beraberlik duygusunun büyüyerek devam etmesini diliyorum.” dedi.

AHİLİK TEŞKİLATI ve GEDİK

S.S. Çorlu Koordine Küçük Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Dobrucalı’nın ardından, konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen Çorlu Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Ali Kocaaslan ise konuşmasında, “Ahilik Sistemi’nde, işyerinde çalışanlar ile çalıştıranlar arasında pek fark olmadığı gibi, aralarında baba-oğul ilişkileri vardır. İşyeri aynı zamanda sanatın ve ahlakın öğretildiği bir okuldur. Emeğin karşılığı, çalışanın alın teri kurumadan ödenir. İşyerlerinde çalışan ve çalıştıranlar, dayanışma içerisindedir. Ahilik Teşkilatı’nın kurallarına uymayan esnafa; işyerinin kapatılması, selam ve yardımların kesilmesi gibi cezalar uygulanırdı. Ahi Birlikleri’nin tüm özellikleri, 17’nci yüzyıla kadar devam etmiştir. Devletin hâkimiyet alanı genişleyip, sanat ve sanatkârlar çoğalıp, meslek dalları artıp, farklı dinlere inananların da Ahi Birlikleri’ne girmeleri ile Ahilik ahengi bozulmaya başlayınca, Ahilik Teşkilatı yeniden organize olmuş ve ‘Gedik’ adı verilen teşkilatlanma ortaya çıkmıştır.” diye konuştu.

HAYATIMIZDA, VARLIĞI DEVAM EDİYOR

Konuşmasını sürdüren Kocaaslan, “Dönemin siyasi, askeri sıkıntılarından Ahilik Teşkilatı da olumsuz yönde etkilenmiş, yapılan yasal düzenlemeler de etkisiz olmuştur. İçte bu olumsuzluklar sürerken, Avrupa sanayi ürünlerinin ülke pazarına girmesi ile birlikte üretim ilişkileri bozulmuş, buna bağlı olarak da Ahilik Teşkilatı fonksiyonlarını kaybetmiştir. 1882 yılında İstanbul Ticaret Odası’nın kurulması, bazı esnaf ve iş adamlarının dernekler kurmaları Ahilik’teki bozulmayı önleyemeyince, 1913’te işlevini kaybetti. 677 sayılı Kanun ile 1925’te de Ahi Esnaf Birlikleri resmen tarihe karıştı. Ahilik’ten kalma bazı adet ve sözler toplumsal hayatta varlığını sürdürmüştür. ‘Esnaf’ kelimesi, o dönemden kalma bir terimdir. Günümüzdeki ‘hava parası’ tabiri de Ahilik’ten kalma bir adettir. Anadolu’nun pek çok yerinde esnaf işe toplu duayla başlar. Yine esnafın belli bir ahlaki seviyeye sahip olması gerektiğini vurgulayan davranışlar, dualar ve sözler varlığını bugün hala sürdürmektedir.” dedi.

ESNAFIN PABUCU, DAMA ATILDI!

Kutlama programı kapsamında Ahilik atasözlerinden biri olan “Pabucu Dama Atıldı” adlı tiyatral bir gösteri sunuldu. Ahi Evren Mesleki Teknik Anadolu Lisesi Öğrencileri tarafından hazırlanan tiyatral gösteri, izleyenlerden tam not aldı. Bunun yanı sıra halk oyunları gösterileri ve dereceye girenlere ödülleri verildi. Programın sonunda katılımcılara ikramlarda bulunuldu.
Editör : Tuğberk Erdem
832 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu