Tarımsal Kalkınma Zirvesi, İstanbul’da Başladı
reklam
14 Kasım 2021
Tarımsal Kalkınma Zirvesi, İstanbul’da Başladı

Tarımsal Kalkınma Zirvesi, İstanbul’da Başladı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından organize edilen ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapılan “CHP’li Belediyeler Tarımsal Kalkınma Zirvesi” başladı. 3 gün sürecek olan zirvede, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi de yerini aldı.

İstanbul Avrasya Gösteri Merkezi’nde yapılan ve 30 Eylül-02 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan “CHP’li Belediyeler Tarımsal Kalkınma Zirvesi”, geniş çaplı bir katılımla başladı. Zirvenin açılış konuşmasını, ev sahibi konumunda olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu gerçekleştirdi. Tarım konusunun Türkiye için son derece önemli olduğunu belirten İmamoğlu, Cumhuriyet Halk Partili belediyeler olarak tarımsal kalkınmaya büyük destek vereceklerini, sürdürülebilir proje ve çözümlerin ortaya konacağını söyledi.

ÜRETİCİLERE, ÖNEMLİ KATKILAR SUNACAK

İmamoğlu’nun ardından kürsüye, CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun geldi. Torun; CHP olarak düzenledikleri tarımsal kalkınma zirvesinin, tarım alanında ve tarım sektöründe emek vererek hem kendi bölgesine hem de ülke ekonomisine katkı sağlayan çiftçilere ve üreticilere, önemli katkılar sağlayacağını dile getirdi.

ORHAN SARIBAL, SUNUM YAPTI

CHP Bursa Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Orhan Sarıbal ise, CHP’li belediyelerin tarım, kırsal, sosyal hizmet çalışmaları ve CHP iktidarında tarım konularını kapsayan bir sunum gerçekleştirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi halk oyunları ekibi, Türkiye’nin dört bir yöresinden sergilediği halk oyunları gösterileri ile zirveye renk kattı.

DÜZENİ, ÇİFTÇİDEN YANA DEĞİŞTİRECEĞİZ!

Zirvede, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da bir konuşma yaptı. Tarımsal kalkınmaya destek veren tüm paydaşlarla, böylesine geniş kapsamlı bir zirvede bir arada olmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, “Tarım sektörü, artık tükenme noktasına geldi. Bu aşamadan sonra ne yapmak lazım, düzeni değiştirmek lazım. Peki, bu düzeni nasıl değiştireceğiz? Düzeni; çiftçiden, üreticiden, işçiden, alın terinden ve halktan yana değiştireceğiz. Çiftçilerimiz ve üreticilerimiz, büyük sıkıntılar yaşıyor. Çiftçi, zarar ediyor. Çiftçinin zarar etmesi, ülkenin zarar etmesi demektir. Biz kuracağımız hükümetle, çiftçinin denetimine açık olacağız. Çiftçi Birlikleri’yle, her zaman diyalog halinde olacağız. Çiftçi Birlikleri’nin yönetiminde, her zaman çiftçiler olmalı, olacak. Çiftçimize, başta gübre olmak üzere ucuz malzeme teminini sağlayacağız. Gerekirse, gübreyi üretecek fabrikayı biz kuracağız. Çiftçi kardeşlerimiz hiç meraklanmasınlar, az kaldı, sabretsinler. Bizim iktidarımızla, çiftçilerimiz de rahat nefes alacak.” diye konuştu. Akabinde Kılıçdaroğlu; zirveye katılan milletvekilleri, büyükşehir belediye başkanları, parti yetkilileri ve kooperatif üyeleri ile birlikte Tarımsal Kalkınma Zirvesi’nin açılışını yaptı. Aralarında Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin de bulunduğu, belediyeler tarafından kurulan stantları tek tek ziyaret eden Kılıçdaroğlu, yetkililerden ürün ve çalışmalarla ilgili detaylı bilgiler aldı.

İLK SUNUMU, TEKİRDAĞ YAPTI

Zirvenin açılışı ve belediyeler tarafından kurulan stantların ziyaret edilmesinin ardından, sunum bölümüne geçildi. Sunum bölümü, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ile başladı. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Kırsal Kalkınma Şube Müdürü Nilgün Erkmen Göktaş, “Var Gücümüzle Tarım” adlı sunumu gerçekleştirdi. Bugüne kadar Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından tarım alanında hayata geçirilen projeleri aktaran Göktaş, önümüzdeki dönemde yapılacak ve tarımsal kalkınmaya destek olacak çalışmalar hakkında da bilgi paylaşımında bulundu.

HER DAİM DESTEK OLACAĞIZ!

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak “CHP’li Belediyeler Tarımsal Kalkınma Zirvesi”ndeki yerlerini aldıklarını ifade eden Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “Tekirdağ İli olarak, Türkiye ortalamasının çok üzerinde verimliliğe sahip arazilere sahibiz. Arazilerin önemli bir bölümünün amacı dışında kullanılmasına rağmen yüzölçümünün yüzde 62’sinde tarım yapılabilen Tekirdağ, bu özelliğiyle ülkemizde ilk sıradadır. Büyükşehir Belediyemizin beş temel vizyonundan biri olan tarım ve hayvancılık vizyonumuz kapsamında, örnek projeler gerçekleştirdik. Meyve ve Sebze Toptancı Hali, Su Ürünleri Toptancı Hali ve Malkara Et Kombina Tesisi’ni ilimize kazandırdık. İlimiz; 2014 yılında, 7 bin 80 dekar kapalı sulama sistemine sahipken, bu alana 7 yılda 8 bin 140 dekar ilave ederek, toplam kapalı sulama sistemini 15 bin 220 dekara çıkardık. 64 mahallemizde, 76 adet hayvan içme suyu göletini; 163 mahallemizde, 235 adet suvat yapımını tamamladık. Tarım alanında, ‘Güneşin Gücü Projesi’ni hayata geçirdik. ‘Manda Yetiştiriciliği’ne, büyük destek verdik. ‘Mera Islahı Projesi’ kapsamında; 6 yılda, 126 mahallemizde bulunan toplam 113 bin 105 dekar mera alanına, 2 milyon 739 bin 850 kg gübre attık. Zamansız ve aşırı otlatma nedeniyle dekar başına 50 kg’a kadar düşen ot verimliliğini, en az 4 kat artırarak 200 kg seviyelerine çıkardık. ‘Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projesi’ kapsamında, arı kovanı dağıtımı ile önemli desteklerde bulunduk. Koyunculuk, bağcılık, meyvecilik vb. tüm tarımsal alanlarda üreticilerimize destek olacak projeleri hayata geçirdik. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak, ‘Var Gücümüzle Tarım’ sloganımızla üreticilerimize, besicilerimize ve çiftçilerimize her daim destek olmaya ve önemli projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz.” dedi.

160 BELEDİYE ve 300 KOOPERATİF KATILIYOR

Türkiye çapında 160 belediye ve 300 kooperatifin katılacağı ve 3 gün sürecek olan zirvede; CHP’li belediyelerin tarıma verdiği desteklerin değerlendirilmesi yapılırken, tarımsal kalkınmada yeni politikalar ve üretici odaklı çözümler konusunda görüş alışverişinde bulunulacak.
Editör : Tuğberk Erdem
893 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu