Açıklama Sonrası Geçen 19 Günde, 236 Milyar Liralık Fatura!
reklam
14 Kasım 2021
Açıklama Sonrası Geçen 19 Günde, 236 Milyar Liralık Fatura!

Açıklama Sonrası Geçen 19 Günde, 236 Milyar Liralık Fatura!

Ekonomi Masası’nın Zonguldak ziyaretinde düzenlenen iş dünyası toplantısına katılan CHP Sözcüsü Öztrak, “Çekirdek enflasyona ağırlık vereceğiz.” açıklaması sonrasında geçen 19 günde, Türk Lirası’nın dolar karşısında yüzde 6 değer kaybettiğini söyledi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ekonomi Masası, Zonguldak ziyaretinde iş insanları, sivil toplum kuruluşları, ticaret ve sanayi odaları ile meslek odalarının temsilcileriyle bir araya geldi. Ziyaret sırasında düzenlenen iş dünyası toplantısına; CHP Sözcüsü ve Ekonomi Masası Başkanı Faik Öztrak, Masa Üyesi ve Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Masa Koordinatörü Çetin Osman Budak, Masa Üyesi milletvekilleri Mehmet Akif Hamzaçebi, Gökan Zeybek, Turan Aydoğan, Tahsin Tarhan, Bedri Serter, İlhami Özcan Aygun ve Enis Berberoğlu katıldı. CHP Zonguldak Milletvekilleri Ünal Demirtaş ve Deniz Yavuzyılmaz da CHP Ekonomi Masası Heyeti’ne eşlik etti.

BÜYÜK BİR BUHRANIN İÇİNDEYİZ

Toplantıda sunum yapan CHP Ekonomi Masası Başkanı, Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, “Erdoğan Şahsım Hükümeti’nin ekonomiyi sıcak parayla şişirmeye dayalı büyüme modeli, 2007’den sonra patinaja başladı. 2013’te sıcak para musluklarının kesilmesiyle, bu tıkanma belirginleşti. Ardından 2014 yılında tek kişilik vesayet rejiminin düğmesine basıldı ve işler iyiden iyiye sarpa sarmaya başladı. Bugün ülkemiz ekonomik kriz, devlet krizi ve sağlık krizinin iç içe geçmesiyle büyük bir buhranın içinde. Yılın ikinci çeyreği itibariyle, mevsim etkilerinden arınmış işsiz sayımız hala 9 milyonun üstünde. İşgücü ödemelerinin milli gelir içindeki payı da yıldan yıla düşüyor. Resmi verilerdeki büyüme oranları sokağa, cüzdana, fileye yansımıyor. İşsizlikle birlikte hayat pahalılığı da milletimizi eziyor. Ağustos ayı itibariyle resmi tüketici enflasyonu yüzde 19,25 görünse de, milletimizin yaşadığı enflasyon bunun çok üstünde. Ayrıca aynı dönemde, üretici fiyatlarında yüzde 45’in üzerine çıkan artış, maliyetlerin henüz fiyatlara tam olarak yansımadığını, enerji fiyatlarındaki artışlarla birlikte düşünüldüğünde önümüzdeki kış günlerinin milletimiz için kara kış olacağını gösteriyor.” dedi.

2023 HEDEFLERİ HAYAL OLDU

Öztrak, “Hükümet; sürekli 2023 Hedefleri’nin adından bahsediyor, ama bu hedeflerin ne olduğunu bir türlü söylemiyor. Bundan 10 yıl önce, 2011 Yerel Seçimleri’ne giderken Erdoğan, 2023’te 2 trilyon dolar milli gelir, 25 bin dolar kişi başına gelir, 500 milyar dolar ihracat ve yüzde 5 işsizlik sözü verdi. Oysa Orta Vadeli Program’a göre 2023’te milli gelir 925 milyar dolar, kişi başına gelir 10 bin 703 dolar, ihracat 242 milyar dolar, işsizlik ise yüzde 11,4 olacak. Orta Vadeli Program’a göre Erdoğan’ın açıkladığı 2023 Hedefleri hayal oldu, yarısı bile gerçekleşmeyecek. Bir tek şey dışında, o da işsizlik. İşsizlik oranı Erdoğan’ın vadettiğinin 2 katından fazla olacak. 2013’ten itibaren Türkiye’nin 2023 rotasından çıkmasının milletimize faturası 1 trilyondan fazla olacak. Ekonomi yönetiminde, kurumsal bir çöküş yaşanıyor. Merkez Bankası’nın Temmuz sonunda yaptığı tahminler, Eylül başında çöpe atılıyor. Merkez Bankası’nın yüzde 5 enflasyon hedefine, artık hükümet dâhil kimse inanmıyor. Merkez Bankası, yılın 2’nci yarısında cari fazla geleceğini söylüyor, ama Orta Vadeli Program’da bu beklenmiyor.” diye konuştu.

19 GÜNDE, 236 MİLYAR ZARAR

Konuşmasına devam eden Öztrak, “Yüksek faiz tabii ki kimsenin isteyeceği bir şey değil. Fakat Erdoğan’ın kerameti kendinden menkul enflasyon-faiz teorisinin peşine takılarak riskleri düşürmeden, hesapsız kitapsız yapılan faiz indirimi ekonomiye zarar veriyor. İşte Merkez Bankası Başkanı’nın açıklamaları ortada… Daha önce ‘Politika faizi, enflasyonun üstünde olacak.’ diyen Merkez Bankası Başkanı, sonra çıktı Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Ekonomi Toplantısı’nda ‘Çekirdek enflasyona ağırlık vereceğiz.’ deyiverdi. Bu, oyun devam ederken kural değiştirmektir. Merkez Bankası Başkanı’nın açıklamasından bu yana geçen 19 günde Türk Lirası, dolar karşısında yüzde 6 değer kaybetti. TL’deki değer kaybı nedeniyle 19 günde Türkiye’nin dış borcunun TL karşılığı, yani dış borç yükü 236 milyar TL ağırlaştı.” dedi.

HER ALANDA ZEMİN KAYBETTİK

Öztrak, “Meşhur bir Erzurum deyişi vardır: ‘Deftere bakarsan hac farz olmuş, kasaya bakarsan zekâta muhtaç.’ Merkez Bankası net rezervleri açık veriyor. Analitik bilançodan hesaplanan Uluslararası Para Fonu tanımlı net rezerve bakarsanız açık, 40 milyar dolar. Merkez Bankası kasasındaki emanet dövizleri ve bilanço içi yükümlülükleri çıkarırsak rezerv açığı, 53 milyar doları buluyor. Bu ucube rejimin ülkeyi nereye getirdiği ortada... Yangın ve sel felaketinde yaşananları hep birlikte gördük. ‘Türkiye’yi uçuracak’ dedikleri rejim, yangında uçak uçuramadı. Ya dış politikada yaşananlar? Sınırlarımız, Peşaver’leşti… Türkiye Avrupa’nın sığınmacı gettosu haline geldi. Erdoğan da başta buna teşne göründü, finansı iyi yönettiğimiz için yeni sığınmacı alabileceğimizi söyledi. Sonra bir ‘u dönüşü’ yaparak daha fazla göç yükünü kaldıramayacağımızı söylemeye başladı. Salgında da durum parlak değil. Geçen yılın 26 Eylül’ünde salgın nedeniyle kaybettiğimiz vatandaşlarımızın sayısı 71 idi. Bu yılın 26 Eylül’ünde bunun 3 katına çıktı, günlük vefat sayımız 228’e ulaştı. Okullar büyük bir sıkıntıyla açıldı. Tedbirler yetersiz, pek çok okulda hijyen malzemesi ve hizmetli ihtiyacı var. Uluslararası karşılaştırmalarda da durumumuz parlak değil! Son 7-8 yıllık dönemde Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde 48 sıra, Yolsuzluk Algı Endeksi’nde 22 sıra, İnsani Özgürlük Endeksi’nde 57 sıra, Dünya Mutluluk Endeksi’nde 27 sıra geriledik. Ülkemiz her alanda zemin kaybetti.” diye konuştu.

Konuşmasının son bölümünde “Her sorunun çözümü var. Sorunları, 3 yeniyle; Yeni Kurallarla, Yeni Kurumlarla ve Yeni Kadrolarla çözeceğiz.” diyen Öztrak, 4 sütun üzerine oturan çözüm programını, iş dünyası ile paylaştı.
Editör : Tuğberk Erdem
843 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu