Ulu Önder Atatürk’ü; Saygı, Hasret ve Minnetle Andık
reklam
12 Aralık 2021
Ulu Önder Atatürk’ü; Saygı, Hasret ve Minnetle Andık

Ulu Önder Atatürk’ü; Saygı, Hasret ve Minnetle Andık

Çorlu’da, Ulu Önder’imiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 83’üncü yıl dönümü dolayısıyla bir dizi tören ve etkinlik düzenlendi. Çelenk sunma töreni ile başlayan program, Atatürk Evi'nde gerçekleştirilen etkinliklerle devam etti.

10 Kasım 1938 Perşembe günü saat 09.05’te hayata gözlerini yuman Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve Ulu Önder’imiz Mustafa Kemal Atatürk, ebedîyete intikal edişinin 83’üncü yıl dönümünde gurur, sevgi ve özlemle anıldı.

SAAT 09.05’TE, HAYAT DURDU

Çorlu Atatürk Meydanı’nda düzenlenen törende; Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı, Çorlu 5’inci Kolordu ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Tevfik Algan ve Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt Atatürk Anıtı’na çelenklerini sundular. Ardından saatler 09.05’i gösterdiğinde sirenler eşliğinde gerçekleştirilen iki dakikalık saygı duruşu sırasında, Çorlu’da hayat durdu. 7’den 70’e yüreği Mustafa Kemal Atatürk sevdasıyla çarpan tüm vatandaşlar duygu dolu anlar yaşarken, İstiklal Marşı eşliğinde göndere çekilen Türk bayrağı daha sonra yarıya indirildi. Resmi tören sonrasında Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İYİ Parti Çorlu İlçe Başkanlıklarına ait çelenkler de Atatürk Anıtı’nın önündeki yerlerini aldılar. Çelenk sunan partililer hatıra fotoğrafı çektirirken, ilçe başkanları da Atatürk’ü saygı ve minnetle andıklarını ifade ettiler.

RAHMET ve MİNNETLE ANIYORUM

Atatürk Anıtı önünde düzenlenen çelenk sunma programının ardından basın mensuplarına hitaben açıklamada bulunan Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı, “Bugün, 10 Kasım… Cumhuriyet’imizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının, 83’üncü yıl dönümü. Atatürk Anıtı’na çelenklerimizi sunduk. Cumhuriyet’imizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmet ve minnetle anıyorum.” dedi.

AYNI HÜZNÜ, YÜREĞİMİZDE HİSSETTİK

Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt ise yaptığı açıklamada, “Bugün, Ulu Önder’imiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 83’üncü yıl dönümü… 57 yıllık bir ömür, 57 yıllık ömrün içine sığdırılan sayısız başarılar. Türk milletinin 10 Kasım 1938 tarihinde yaşadığı o büyük hüznü, 83 yıl sonra aynı şekilde yüreklerimizde hissettik. Ne kadar minnet ve şükran duysak az diye düşünüyorum. Dünyanın en önemli liderlerinden bir tanesi ne mutlu ki bize lider oldu. Kendisini rahmetle anıyoruz.” diye konuştu.

ATATÜRK, EVRENSEL BİR KİŞİLİKTİR

Atatürk Meydanı’nda düzenlenen çelenk sunma töreninin ardından, Çorlu Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan anma programına geçildi. Saygı duruşuna müteakiben okunan İstiklal Marşı’mız ile başlayan programda konuşan Ticaret Borsası Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Hayrettin Taşar, “Tarih boyunca dünyanın tanıdığı, gelecek yüzyılların da övünerek anacağı, her milletin imrense de kolay kolay yetiştiremeyeceği Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, aramızdan ayrılışının 83’üncü yılındayız. Mustafa Kemal Atatürk; savaşlardaki başarılarıyla büyük bir asker, üstlendiği görevleriyle büyük bir devlet adamı, görüşlerindeki sağlamlık, doğruluk, geçerlilik, uluslararası alandaki sorumluluk, barış ve insan severlikle de evrensel bir kişiliktir. 1981 yılı, tüm dünyada ‘Atatürk Yılı’ olarak kutlanmıştır. Dünyada, ilk ve tektir. UNESCO, o tarihe kadar hiçbir lider için düşünülmemiş bir uygulama yapmıştır. Bu uygulama, 1981 yılından beri de başka bir lider için tekrarlanmamıştır.” dedi.

ATATÜRK, ÖLÜME MEYDAN OKUMUŞTUR

Piyade Albay Öztürk Oral ise yaptığı konuşmada, “Mustafa Kemal Atatürk; muharebe meydanlarında efsane bir komutan, devlet kuran büyük bir siyasetçi, milletin ufkunu açan büyük bir inkılâpçıdır. Ordumuzun, Ebedi Başkomutanı’dır. Cumhuriyet’imizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 83’üncü yıl dönümünde kendisini, saygı ve minnetle anıyoruz. Doğadaki tüm canlıların olduğu gibi, insanların da yaşamanın bir sınırı vardır. Ancak bazı insanlar vardık ki; yaşamları boyunca yaptıkları eserlerle, insanlığa vermiş oldukları hizmetlerle, yaşamlarından sonra da varlıklarını sürdürebilirler. İşte bu insanlardan biri de ölüme meydan okuyan, öldükten sonra da yaşayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür.” diye konuştu.

SON DÖNEMLERDEKİ, EN GÜZEL ORATORYO

Yapılan konuşmaların ardından, 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü nedeniyle düzenlenen şiir ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. 10 Kasım Atatürk’ü Anma Programı’nda Ticaret Borsası öğrencileri tarafından sahlenen “10 Kasım Oratoryosu” izleyicilere duygu dolu anlar yaşatırken, uzun süre ayakta alkışlandı. Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı, program sonunda yaptığı yorumda, “Son dönemde izlediğim, en güzel oratoryolardan bir tanesiydi. Ulu Önder’imiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, saygı ve minnetle anıyorum.” dedi.

ATATÜRK EVİ, ZİYARETÇİ AKININA UĞRADI

Ulu Önder’imiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 83’üncü yıl dönümü dolayısıyla Çorlu Belediyesi tarafından düzenlenen anma programı ise Atatürk Evi bahçesindeki etkinliklerle başladı. Türk Eğitim Derneği (TED) Çorlu Koleji ve Ün Okulları öğrencilerinin hazırlayarak Atatürk Evi bahçesinde sabah ve akşam saatlerinde sahneledikleri “Atatürk Oratoryosu” büyük beğeni topladı. Defne Çağlayan’ın sunduğu piyano resitali, dinleyenlerden büyük alkış aldı. Gösterileri ve piyano dinletisini izleyen Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, etkinliklerin ardından öğrencilerle bir araya gelerek her birini tek tek tebrik etti ve sahneledikleri duygu yüklü gösteriler için öğrencilere teşekkür etti. Atatürk Evi’ndeki anma programı kapsamında ayrıca “Atatürk’e Mektup” etkinliği ve “Zeybek Eğitim Atölye” çalışmaları gerçekleştirilirken, ziyaretçilere yönelik hediye standı da kuruldu. Atatürk Evi, gün boyu ziyaretçi akınına uğradı.

ÖMRÜNÜ, ÜLKESİNE ADADI

Atatürk Evi’nde, günün anlam ve önemine ilişkin açıklamalarda bulunan Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, “Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, ebediyete intikal edişinin 83’üncü yıl dönümünde; O’na olan sevgi, saygı, özlem ve minnet duygularını göstermek için bir araya geldik. Mustafa Kemal Atatürk; vatanına ve ulusuna çok yüce duygularla bağlı, vatan savunmasını her şeyin üzerinde tutan, millet sevgisi tutku derecesinde olan bir devlet adamı ve komutandı. O’nun en büyük ideali; Türk ulusunun medeni ve refah seviyesi yüksek bir millet olarak varlığını sürdürmesi idi. Ve bu uğurda, bir ömür harcadı. Ömrünü, Türkiye Cumhuriyeti’ne adadı. O’nun gösterdiği yolda ilerleyebilmek, yani çağdaş medeniyetler seviyesini yakalayıp aşabilmek, kendimizi çağdaş dönüşümlere göre yenileyebilmek; tahlil ve yaklaşımlarımızı klişelerden arınmış, açık bir zihinle yapabilmek, mücadelemizi Mustafa Kemal’in irade gücü, azmi, bağımsızlık aşkı, cesareti ve kararlılığıyla gerçekleştirebilmekle mümkündür. Geçtiğimiz yıl bugün, yüreğimizde büyük bir cesaret ve kararlılıkla, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça, daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.’ sözünden yola çıkarak, Atatürk Evi’mizi Çorlu’muza kazandırdık. Bu güzel projeyi hayata geçirirken, Mustafa Kemal Atatürk gibi düşündük. O’nun cesaretinden ilham aldık. Uygarlık yolunda ilerlediğimiz 21’inci yüzyılda ileriyi görebilen ve daha ileriye gitmeyi amaçlayan yeni nesiller yetiştirmek, Mustafa Kemal gibi düşünebilmenin ilk adımıdır. Atatürk’ü anmak üzere bir araya geldiğimiz bu anlamlı günde, O’nu anlamanın en doğru yolu, O’nu iyi okumak, sözlerini doğru yorumlamak ve O’nun izinden yürümektir diye düşünüyorum. Bizler, bugün barış içinde bu güzel ülkede yaşayabiliyorsak; kadını ve erkeği ile omuz omuza dayanışma içinde çağdaş dünyada varlığımızı sürdürebiliyorsak; bilimde, sanatta, sporda dünya çapında başarılar elde edebiliyorsak; tüm bu güzel duyguları O’na ve O’nunla birlikte canları pahasına bu ülkeyi kuran kahramanlara borçluyuz. Aramızdan ayrılışının 83’üncü yılında, Türk ulusunun yüreğinde ölümsüzleşen Ulu Önder Atatürk’ü bir kez daha sevgi, saygı ve özlemle anıyor; şükranlarımı sunuyorum. Aziz ruhun şad olsun Ata’m… Seni her daim fikrimizde ve kalbimizde yaşatacağız…” dedi.

ANMA PROGRAMLARI, SATIH TANIMADI

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü anma etkinliklerinden bir diğeri ise, Çorlu Belediyesi Memduh Şevket Esendal Sahnesi’nde gerçekleştirildi. 57’nci Alay Yürüyüş Komitesi Başkanı Hikmet Selim Yılmaz tarafından “1915 Çanakkale’de Atatürk” konulu söyleşi, izleyenlere duygu dolu anlar yaşattı. Söyleşi sonunda Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Kemaleddin Avcı tarafından Yılmaz’a çiçek takdim edildi. Saat 15.00’te, Cumhuriyet Parkı’nda bulunan Yaşayan Çınarlarımız Sosyal Tesisi’nde, Çorlu Belediyesi Kent Orkestrası tarafından Atatürk’ün sevdiği şarkılardan oluşan bir konser verildi.
Editör : Tuğberk Erdem
1234 Okunma
Ulu Önder Atatürk’ü; Saygı, Hasret ve Minnetle Andık
Ulu Önder Atatürk’ü; Saygı, Hasret ve Minnetle Andık
Ulu Önder Atatürk’ü; Saygı, Hasret ve Minnetle Andık
Ulu Önder Atatürk’ü; Saygı, Hasret ve Minnetle Andık
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu