Öztrak’tan, Enflasyon Canavarını Bitirecek 10 Maddelik Reçete!
reklam
04 Haziran 2022
Öztrak’tan, Enflasyon Canavarını Bitirecek 10 Maddelik Reçete!

Öztrak’tan, Enflasyon Canavarını Bitirecek 10 Maddelik Reçete!

CHP Tekirdağ İl Başkanlığı’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, açıklanan Mayıs Ayı Enflasyon Rakamları’nın piyasa beklentisinin yarısı kadar geldiğine dikkat çekti.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ İl Başkanlığı’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, açıklanan Mayıs Ayı Enflasyon Rakamları’nın piyasa beklentisinin yarısı kadar geldiğine dikkat çekti. CHP Sözcüsü Öztrak, “Anlaşılan, TÜİK’te enflasyonu ölçen dairedeki başkan değişikliği işe yaramış. Şimdi, 2003’ten beri açıklanan madde sepeti ve ortalama madde fiyatları da TÜİK tarafından saklandı. Kovid patlar, ölüm verilerini karart; doğal gaz biter, depo verilerini karart; kur korumalı mevduat elde kalır, BDDK verilerini karart; enflasyon patlar, madde sepetini karart. Anlaşılan enflasyonla mücadele edemeyenler, enflasyon rakamlarıyla mücadeleye hız veriyorlar.” diye konuştu.

Enflasyon rakamlarını düşük göstermenin çalışanlara yapılacak zammın üstüne çökmek anlamına geldiğini belirten Öztrak, “Bu, hırsızlıktır. Milyonlarca memur ve emeklinin, asgari ücretlinin hakkını yemektir. Bu, millete yapılabilecek en büyük kötülüktür. Zulmün daniskasıdır.” dedi.

Hükümetin açıklanan ihracat rakamlarıyla övündüğünü ama ithalat ve dış ticaret açığında kırılan rekorlardan hiç bahsetmediğini söyleyen Öztrak, “İthalat tüm Mayıs ayları rekorunu, dış ticaret açığı da tüm zamanların rekorunu kırdı. İhracatı sahiplenip, ithalat ve dış ticaret açığını cami avlusuna terk etmek olmaz, terk edemezsiniz. Bu rakamlar da size ait. Bunlar da sizin eseriniz.” değerlendirmesinde bulundu.

Enflasyonun en büyük halk düşmanı olduğunu belirten Öztrak, CHP’nin 10 maddelik enflasyonla mücadele reçetesini şöyle sıraladı: 

01.Merkez Bankası’nın başına derhal liyakatli bir isim atanacak. Banka, siyasetin müdahalesinden kurtarılacak. Bankanın araç bağımsızlığına, asla müdahale edilmeyecek.

02.Ekonomide “Kral değil, kural” olacak. Ekonomik ve Sosyal Konsey derhal toplanacak. Devlette, liyakat ve adalet sağlanacak. Rüşvetçiler, beytülmale el uzatanlar, yolsuzluk yapanlar, tüyü bitmedik yetimin hakkını yiyenler, devlet yönetiminden süratle uzaklaştırılacak. Stratejik Planlama Teşkilatı, hızla kurulacak. Ülkenin en yetenekli kadroları burada toplanacak. Ekonominin gerçek fotoğrafı çekilecek. Çözüm planları da hızla çıkarılacak.

03.Kamu Özel İşbirliği Projeleri’nde, dövizle belirlenen tarifeler ve gelir garantileri, ivedilikle Türk Lirası’na çevirilecek. Gerekirse bu projelerin işletme hakları, hukuk çerçevesinde kamuya geri alınacak.

04.Dünya standartlarında bir Kamu İhale Yasası çıkarılacak. Yapılan büyük ihalelerin maliyeti ve verilen garantiler, tek tek açıklanacak.

05.Bütçe disiplinini sağlayan mali çapalar, yeniden güçlendirilecek. Gerekirse yeni mali çapalar da getirilecek. Varlık Fonu, derhal kaldırılacak. TBMM’de, Kesin Hesap Komisyonu kurulacak. Sayıştay denetimi, uluslararası standartlara çıkarılacak.

06.Ülkenin üretken kapasitesi ve verimliliği arttırılacak. Gençler, dünya standartlarının üstünde eğitilecek. Dijital alt yapı, hızla dünya standartlarının üzerine çıkarılacak. Teşvik politikası, sanayicinin katma değeri yüksek ürün üreteceği noktalara taşımak için etkili bir biçimde kullanılacak. Yüksek teknoloji içeren, yeşil mutabakata uyumlu, dijital dönüşümü kolaylaştıracak yatırımlar da teşvik edilecek. Bu kapsamdaki doğrudan sermaye yatırımları desteklenecek. Enerji arz güvenliği, temiz ve ucuz enerjiye erişim sağlanacak. Bu çerçevede, yerli ve yenilenebilir enerjiye öncelik verilecek. İthal enerjide, tedarikçiler çeşitlendirilecek.

07.Kamu bankalarının kaynaklarının yandaşa, rant projelerine aktarılmasına derhal son verilecek. Ziraat Bankası sadece çiftçiye, Halk Bankası da sadece esnafa avantajlı kredi sağlayacak.

08.Gıdada arz güvenliği sağlanacak. Kendi kendimize yeterlilik gerçekleştirilecek. Planlama ve çiftçiye destek önlemleri alınacak. Çiftçiye elektik, gübre, yem gibi girdiler ucuza verilecek. Taban fiyat, maliyet artı makul kârı karşılayacak şekilde, önceden açıklanacak. Çiftçinin kullandığı elektrikte, tüm vergi ve ek kalemler kaldırılacak. Kurulacak güneş enerjisi tesislerinin üreteceği enerjiyi, çiftçi kooperatiflerine ücretsiz verilecek. Bankalarda ve Tarım Kredi Kooperatiflerinde ve takibe düşmüş çiftçi borçlarında faizler, derhal silinecek. Kredilerin geri ödemeleri, 6 ay ertelenecek. Tarımsal üretimde kullanılan mazottan, ÖTV alınmayacak. 

09.Derhal bir genelge çıkarılarak, devlette israfa son verilecek. İsraf genelgesiyle, devlet millete örnek olacak. Bu suretle bütçede yaratılan imkânlar, dar gelirli ve dezavantajlı kesimlerin rahatlatılması için kullanılacak. Aile Destekleri Sigortası, hızla hayata geçirilecek.

10.Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Programı, ortaklarla uygulamaya konulacak. Evrensel adalet, hukukun üstünlüğü, ifade ve girişim özgürlüğü normlarını yakalamış, güçlü bir demokrasiyle taçlandırılmış, ikinci yüzyılın Türkiye’si beraberce inşa edilecek. Ülkede, iyi yönetişim ve yargı bağımsızlığı sağlanacak.

Editör : Tuğberk Erdem
889 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu