Atıf Mutlu - Amerika Birleşik Devletleri Seferi

Atıf Mutlu

Amerika Birleşik Devletleri Seferi

Atıf Mutlu

-Bu sefer Başbakanın ABD’ye gidip döndüğünü pek anlamadık.

-Nasıl yani Hasan Dayı?

-Ne bileyim, çok tantana yapılmadı. Otobüs üzerine çıkıp zafer naraları atılarak gezilmedi. Havai fişekler patlatılmadı. Hatta Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı, Ankara’yı afişle donatıp Başbakan’a teşekkür bile etmedi.

-Bak ben ona dikkat etmemişim. Benim aklım hala ziyaretten önce yüreğimizi yakan Reyhanlı’da, ziyarette de müstemleke memleket muamelesi görmekte kaldı.

-Haksızlık ediyorsun ama Başbakanımızı özel misafir statüsünde ağırladılar ya…

-Doğru söylüyorsun, o bölümü atlamışım. Çok misafirperverdiler (!).

-Hem de hediyemizi karşılıksız bırakmayıp, eşine kitap hediye ettiler.

-Evet. Türk ülkesinin Başbakanı, Arapça harflerle yazılmış isim plaketi verdi. Onlar da eşine “Diktatörün Psikolojisi” isimli bilimsel(!) kitabı verdiler. Çok anlamlıydı ama anlayana tabi…

-Başbakan’ın bu ziyaretinin amacı neydi?

-Hasan Dayı, Başbakan, ABD’nin ve BM’nin Suriye’ye karşı daha sert tutum takınmasını, Suriye’nin kuzeyinde uçuşa yasak bölge ilan edilmesini ve BM’nin mültecilere destek vermesini, Gazze ziyaretinin desteklenmesini ve Kürecik füze rampalarının olası bir İsrail-Suriye savaşında kullanılmayacağı garantisinin verilmesini istiyordu.

-Eee…

-Tabi bunları yalnızca kendisi istiyordu. Çünkü ne dış politika esaslarını belirlerken, ne Gazze’ye ziyarete gitmeye karar verirken, ne de Kürecik’e füze rampalarının yerleştirilerek komutasının yabancılarda olmasına müsaade ederken bize sormamıştı. Gelen tepkileri “Siz ne yaparsanız yapın! Biz karar verdik” mantığıyla savuşturmuştu. Şimdi kazın ayağının öyle olmadığı ortaya çıktı. İcazet aldığı ağabeyiyle durumu yeniden değerlendirmeye gitti.

-İstediklerini alabildi mi bari?

-O kadar güzel ağırlamışlar ki bu konulara girmeye fırsat bulamadan geri dönmüş.

-Olur mu canım, Obama ile konuşmuşlar ya..

-Doğru da, Obama konulara pek sıcak bakmayınca o da ayıp olmasın diye konuları açmamış.

-Yani boşa gitti geldi!

-Olur mu öyle şey… Bir defa 19 Mayıs törenlerinde “sap” gibi ayakta durmaktan kurtuldu. Kızının diploma törenine katıldı. Yardımcısı aracılığı ile Hoca Efendi’nin ‘emirlerini’ aldı. Reyhanlı patlamalarının yarattığı gündemi değiştirdi. Çok verimli(!) bir geziydi.

-Yani?

-Yani müstemleke memleketinin bir Başbakanı daha bu ülkenin bağımsızlığı için canlarını feda eden atalarının kemiklerini sızlattı Hasan Dayı. Biz de ortak olduk.

KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu