Tuğberk Erdem - 300 Spartalı

Tuğberk Erdem

300 Spartalı

Tuğberk Erdem

Toplum olarak, bir araya gelerek meydanlara inme ve sosyal olaylara birlikte tepki gösterme konusunda sınıfta kalmaktan bıkmadık. Ya hiç sesimizi çıkarmıyoruz ya da sesimiz, beklenen şiddetin çok altında kalıyor.

Herkesin yapılmasını merakla beklediği, “Angus Kokusu İstemiyoruz” konulu imza kampanyası ve basın açıklaması gerçekleştirildi. Havanın soğuk olmasına aldırmayan yaklaşık 300 kişilik grup -ben kendilerine 300 Spartalı diyorum artık-, Belediye binasının önünde bir araya geldi. CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, MHP Tekirdağ Milletvekili Bülent Belen, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, CHP Çorlu İlçe Örgütü Başkanı Adnan Kum, Prof. Dr. Halim Orta, Prof. Dr. Tamer Dodurka, 12 Haziran Genel Seçimleri’nde CHP Tekirdağ Milletvekili Adayı olan Gülferah Güral, yine CHP’den Milletvekili Aday Adayı olan İskender Coşkun ve Devlet Tiyatroları Sanatçısı Orhan Kurtuldu, Türk Kızılayı Çorlu Şube Başkanı Selime Dodurka, Çorlu Küçük Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Feyzullah Aktepe, Çorlu Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Atıf Mutlu, Çorlu Kent Konseyi Başkanı Ramadan Cesur ve Kent Konseyi Üyeleri, İl Genel Meclisi Üyeleri, Çorlu Belediye Meclisi Üyeleri ve şu anda ismi aklıma gelmeyen onlarca kişi, kışın ortasında bile hayatı olumsuz yönde etkileyen Angus kokusuna karşı seslerini yükselttiler. Oldukça nitelikli ama nicelik olarak yetersiz bir grup. Çorlu’nun 250 bin civarında nüfusu olduğu düşünülürse, her on bin kişiden 12 kişinin katıldığı bir organizasyon. İyi de, geri kalan 9 bin 988 kişi nerede? Veya kim bu 9 bin 988 kişi? Bu rezalet kokunun hiç mi farkında değiller? Ya da haklı oldukları bir hususta, kendilerini ifade etmekten bile yoksunlar mı? Neyse…

Tamer Dodurka, konuş(a)madı

300 Spartalı’nın katıldığı organizasyonun açılış konuşmasını, Çorlu Kent Konseyi Başkanı Ramadan Cesur yaptı. Ramadan Cesur’un ardından CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü ve MHP Tekirdağ Milletvekili Bülent Belen konuştu.

300 Spartalı, Prof. Dr. Tamer Dodurka’nın konuşmasını sabırsızlıkla beklerken, o da ne? Dodurka konuş(a)madı, daha doğrusu konuşturulmadı! Son anda bir şeyler oldu ve kürsü dışı kaldı. Oldu mu peki? Bana sorarsanız olmadı! Karatepe’ye yapılması planlanan katı atık arıtma tesisine ilişkin detayları kamuoyu ile paylaşan kimdi? Prof. Dr. Tamer Dodurka. Sürekli olarak işletme kapasitesinin fazlalığından bahsederek konuya dikkat çeken kimdi? Prof. Dr. Tamer Dodurka. Konuya ilişkin olarak, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası’nın Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısının yönlendiricisi kimdi? Prof. Dr. Tamer Dodurka. Şu sıralar Çorlu’yu esir alan kokuya ilişkin ilk ‘suç duyurusunu’ kim yaptı? Prof. Dr. Tamer Dodurka. Cumartesi günü düzenlenen organizasyonda, kürsüde konuşturulmayan kimdi? Prof. Dr. Tamer Dodurka. Ne gereği var canım… Çorlu için bu kadar mücadele eden, çevresel bir kirlenme söz konusu olduğunda safların en önünde yürüyen birinin konuşmasına ne gerek var? Hem zaten ne anlatacak ki!... Konuşmaların ardından 300 Spartalı, sessiz sedasız alandan ayrıldı.

Yeterince duyurulmamış!

Esas gürültü, sanal âlemde koptu. Haberciler, toplantının detaylarını son dakika gelişmesi olarak verebilmek için adeta birbirleriyle yarıştı. İlk fotoğraf kareleri ve ilk görüntüler internet ortamına düşünce, zaman zaman alevlenen tartışmaların fitili de ateşlenmiş oldu. Hele hele birkaç tartışma, beni bile çileden çıkardı. Gruba üye kişilerden biri, yapılacak olan organizasyondan haberi olmadığını ve ‘yerel basında yeterince yer almadığını’ dile getiriyor. Bununla birlikte ‘çeşitli reklam enstrümanları kullanılarak, daha çok katılımcının Cumhuriyet Meydanı’nda toplanması sağlanabilirdi’ diyor. ‘Tanıtımın iyi olmadığı’ndan söz ediyor. Diyor da diyor… El insaf ya! Bir hafta boyunca Çorlu’da, neredeyse başka konu konuşulmadı. Basın’da, defalarca konuyla ilgili haberler çıktı. İnternet ortamında ve paylaşım sitelerinde, organizasyonla ilgili davet kartları paylaşıldı. İmza kampanyası için yüzlerce kişi, Belediye’nin alt katında tahsis edilen masanın önünde kuyruk oldu. Hayır, bu kadar kişinin haberi bir şekilde oluyor da, bu zati muhteremin nasıl haberi olmuyor anlamıyorum! Üstelik öyle kenarda-köşede oturacak bir tip de değil…

Bu arada bir yandan ofisimde köşe yazımı hazırlıyorum, bir yandan da çalan radyoya kulak kabartıyorum. Çok sevdiğim bir parça yayınlanıyor şu anda: “Palavra palavra palavra, palavra palavra palavra…”

Çalışan Gazeteciler Gününüz Kutlu Olsun

Yarın, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü… Yani bizim günümüz… Havanın yağmuruna-karına aldırmadan haber peşinde koşan, ‘haber, baskıya bir an önce yetişsin’ diyerek sevdiklerini sıkça ihmal eden, yaşanan olumsuz şartlara rağmen ayakta kalmayı becerebilen tüm meslektaşlarımın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü, en içten dileklerimle kutlarım.

Okumak bir meziyet, anlamak ise erdemdir…  

KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu