Elif Soyseven - Atatürk'ün Evine Ne Yaptınız?

Elif Soyseven

Atatürk'ün Evine Ne Yaptınız?

Elif Soyseven

Geçtiğimiz yaz aylarında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü’nün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Selanik’teki Atatürk’ün evine yaptığı ziyaret sonrasında, evde yapılan değişiklikler üzerine Meclis’te soru önergesi verdiğini biliyordum. Ancak geçtiğimiz hafta Selanik’e yaptığım seyahat sonrasında durumun vahametini çok daha iyi anladım.

Benim gibi bir cumhuriyet sevdalısı için Atatürk’ün evini ziyaret etmek, çok heyecan verici bir deneyimdi. Onun doğduğu evde olmak ve o havayı teneffüs etmek, anlatılamaz bir duyguydu. İşte böyle hislerle, evin kapısında yaklaşık bir saat bekledim. Bekledikçe heyecanım arttı. Bahçeden içeri girdiğimde, koşarcasına evin içine daldım. Hemen bir anda tüm enerjiyi teneffüs etmek istedim. Ancak ne var ki gördüklerim beni tam bir hayal kırıklığına uğrattı. İnanır mısınız, evin içinde Atatürk’e ait tek bir şey yoktu! Bir tek şey bile… Yanımda, evi daha önce ziyaret eden kişiler vardı. Ve onlar, evde Atatürk’e ait birçok eşyanın olduğunu biliyorlardı. Atatürk’ün yatağı, beşiği, sedirler, perdeler, kıyafetler. Ancak bugün gidip gördüğünüzde, Atatürk’ün evinde ona ait hiçbir şey göremeyeceksiniz. Hem de hiçbir şey! Orada öğrendiğime göre, 2 yıl önce tadilat sebebiyle evdeki eşyalar tırlara yüklenerek Türkiye’ye getirilmiş ve daha sonra geri gelmemiş. Bugün ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal’i hafızalardan silmeye çalışan zihniyet görmelidir ki; o küçücük evi ziyaret etmek için kapıda saatlerce bekleyen mahşeri bir kalabalık var. Yoketmeye çalıştıkları miras, artarak capcanlı yükselmekte. Bugün; bayrağımızı, Türkiye Cumhuriyeti’ni, Atatürk’ümüzü lekelemeye çalışanlar görmelidirler ki her ülke; bayrağıyla, diliyle, kurucularıyla ayaktadır. Evine, arabasına Türk bayrağı taktığı için onları faşistlikle suçlayanlar, Edirne’den dışarı kafalarını çıkarıp baksınlar. Yunanistan’ın her adımında dalgalanan Yunan bayrağı, ABD’nin hemen her yerinde göreceğiniz ABD bayrağı, Fransa’da, İngiltere’de dalgalanan bayraklar o ülkenin etiketidir. Faşizmi bayrakta arayanlara, ayakkabı kutularına, keyfi yasa değişiklilerine, yargıya yapılan müdahalelere, hapiste haksız yere yıllardır yatanlara, kendi görüşünden başka hiçbir görüşe açık olmayanlara, rüşvet çarkına bakmalarını öneririm!...

Elif’in Notlarından:

*20’nci yüzyılın en büyük sanatçısı Picasso’nun “Doğduğu evden gravürler ve seramikler” isimli sergisi, Pera Müzesi’nde 20 Nisan 2014 tarihine kadar sergileniyor.

*Dünyanın en özel orkestralarından La Scala Oda Orkestrası, Brandenburg Konçertoları Konseri ile 18 Mart’ta kapılarını ilk kez bir sanat etkinliğine açacak olan Neve Şalom Sinagogu’nda…

*Marcus Zusak’ın aynı adlı eserinden sinemaya uyarlanan ve bu yıl Oscar adayları arasında olan “Kitap Hırsızı” İkinci Dünya Savaşı’nın korkunç atmosferinde kitap düşkünü bir kız çocuğuyla evlerine sığınan bir Musevi genci arasındaki naif ilişkiyi anlatıyor. Bu duygusal hikâyenin örgüsü altında savaşın kötücül yüzünü izlerken, faşizmin bugün hayatımızdaki yerini de sorgulayacaksınız. 

“Bir şeye karar verdiğimiz andan itibaren, tüm evren onun gerçekleşmesi için bir olur.”

Ralph Waldo Emerson

KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu