Elif Soyseven - Haklı Kadın Platformu

Elif Soyseven

Haklı Kadın Platformu

Elif Soyseven

16 Mart Cuma günü, Hürriyet Gazetesi’ndeki Haklı Kadın Platformu’nun 1’inci yaş kutlamasındaydım. Haklı Kadın Platformu’nun ilk tohumları; Ocak 2011 yılında Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı önderliğinde atıldı. Haziran 2011 seçimlerine 6 ay kala bir araya gelen 41 sivil toplum kuruluşu, iş kadınları, sendikalar, gazeteciler, yazarlar ve akademisyenler, “Meclise nasıl daha çok kadın milletvekili seçilmesini sağlarız” diye düşünmeye başladı. Çünkü görünen tablo, kadınlar açısından hiç de iç açıcı değildi. Şöyle ki Türkiye; 134 ülkenin yer aldığı ‘Kadın/Erkek Eşitliği’ sıralamasında sondan 9’uncu, 181 ülkenin yer aldığı ‘Parlamentodaki Kadın Oranı’ sıralamasında ise 105’inci sıradaydı. 550 milletvekilinden sadece 48’i yani yüzde 9,1’i, 20 müsteşar içinde ise yalnız 1’i kadındı. Bürokraside erkek egemenliği yüzde 97’ye ulaşıyordu. Bununla birlikte kadın istihdam oranımız yüzde 27 ve TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) verilerine göre son 5 yılda kadına yönelik cinsel saldırı yüzde 30 oranında artmıştı. Tüm bu veriler ışığında bir araya gelen Haklı Kadın Platformu -kadınlara daha iyi bir gelecek sağlamak için-, 5 kuruluş amacı belirledi. Buna göre Haklı Kadın Platformu’nun yol haritası ise şu şekilde oluştu:

-Mecliste erkeklerle eşit şekilde temsil edilmek,

-Kadınların, şiddetin her türlüsünden korunmasını sağlamak,

-Toplumsal cinsiyet eşitliği için gereken adımların ivedilikle atılması,

-Kadınların istihdamda hak ettikleri yeri bir an önce alması,

-Kadınları ayrımcılıktan koruyacak yasaların hayata geçirilmesini sağlamak.

41 sivil toplum kuruluşu, yüzlerce bireysel katılımcı ile platformun temsil sayısı 100 bin kişiyi buldu. Vuslat Doğan Sabancı önderliğinde toplanan platformun Yürütme Kurulu’na ise şu isimler seçildi:

-Ayşen Önen/Türk Hukukçu Kadınlar Derneği

-Canan Güllü/Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu

-Çiğdem Aydın/KA-DER

-Emel Armutçu/Hürriyet Gazetesi

-Halime Erçetin/Uçan Süpürge

-Meral Tamer/Milliyet Gazetesi

-Müjgan Suver/Marmara Vakfı

-Nur Ger/TÜSİAD

-Selma Durak/Türk Kadınlar Birliği

-Şule Yüksel/KAGİDER

-Tijen Mergen/Hürriyet Gazetesi

1’inci yılını dolduran Haklı Kadın Platformu’nun Cuma günkü toplantısında, yeni öneriler gündeme geldi ve yeni yol haritaları çizmek için bir beyin fırtınası yapıldı. Bundan böyle Haklı Kadın Platformu; “Şiddet Yasası” ve “Eğitim Sorunları” için STK’larla işbirliği içinde olmaya devam ederek, baskı unsuru olmaya devam kararı aldı. Lobi çalışmalarına da bu yönde devam kararı alındı. Ayrıca cinsiyetler arası eşitsizliğin giderilmesi için toplum kaynaklarının adil olarak dağıtılması ve bütçenin kadınların toplumdaki dezavantajlı durumunu ortadan kaldıracak biçimde düzenlenmesini sağlamak amacıyla “Cinsiyete Bağlı Bütçe” ile ilgili kampanya düzenleme kararı aldı.

Kaynak: http://haklikadinplatformu.org/

Elif’in Notlarından

*Buket Uzuner’in, bugün Anadolu’da yaşayan her kültürü derinden etkilemiş kadim Kamanlık (Şamanizm) geleneğinin dört unsuru olan “Su, Toprak, Hava, Ateş”ten ilham alarak yazdığı yeni romanı Uyumsuz Defne Kaman’ın Maceraları dörtlemesinin ilk kitabı “Su” çıktı.

*31’inci İstanbul Film Festivali, 31 Mart-15 Nisan tarihlerinde 200’ü aşkın filmden oluşan kapsamlı bir programla sinemaseverlerle buluşuyor. Şimdiden programdan seçtiğiniz filmlerin biletlerini almanızı öneririm.
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu