Elif Soyseven - Kanser Ekip, Kanser Yiyoruz

Elif Soyseven

Kanser Ekip, Kanser Yiyoruz

Elif Soyseven

Son günlerde gıda terörü haberleri, yine aldı başını gidiyor. Özellikle Trakya’da hızla artan kanser vakaları, gün geçtikçe kirlenen hava, toprak ve yer altı suları endişelerimizi artıyor. Trakya havzasındaki verimli topraklarda üretilen gıda maddelerinin taşıdığı ağır metaller sebebiyle, bölgede görülen kanser vakaları hızla artıyor. Trakya Üniversitesi’nin “Endüstri yoğun bölgede yaşayanlarda kanser sıklığı: Çorlu örneği” konulu anket çalışmasının sonucuna göre araştırma kapsamındaki hanelerde kanser vakası yüzde 5,15 olarak belirlendi. Çorlu Deresi’nden akan su, Karadeniz kıyısındaki Yıldız Dağları’ndan doğan ve Pehlivanköy, Babaeski, Lüleburgaz ve Uzunköprü’den geçtikten sonra Saroz Körfezi’ne boşalan Ergene Nehri’ne dökülüyor. Çorlu Deresi ve çevresindeki fabrikaların bıraktığı kimyasal atıklar, Ergene Nehri’ni de ölüm kusar hale getirdi. İçinde 4’üncü sınıf su olan Ergene Nehri, bilimsel çalışmalar sonrası Türkiye’nin en kirli nehri olarak kayıtlara geçti. Çorlu ve Çerkezköy’deki bin 350 fabrikanın bıraktığı kimyasal atıklar, Çorlu Deresi’nde yaşamı sonlandırdı. Artık bu derenin içinde canlı yaşamıyor. Dahası tüm bu kirliliğe rağmen bu topraklarda üretilen ürünler, her gün soframızda tüketiliyor. Biz farkında olmadan kendimize ve çocuklarımıza, besin yerine kanser yedirip içiriyoruz.

Trakya bölgesinin zehirli atıklardan temizlenmesi için hala neyi bekliyoruz?

Daha kaç can kurban olacak?

Neler oluyor hayatta?

Geldik mi hayatın sonuna?

Sahi biliyor muyuz bu hayat nerede bitiyor, yolun sonu nerede?

Daha yaşayacak uzun bir ömür var mı?

Hemen bir adım uzakta mı mutluluk yoksa son model bir 4x4 ün anahtarında mı asılı?

Son günlerde birbiri ardına gelen ölüm haberleri yine hayat muhasebesi zamanının geldiğine işaret etti bana. Size de olur mu ara sıra; hayatın içinde bir o yana bir bu yana koşturup dururken boğulduğunuzu hissettiğiniz? Ne yana baksanız sorun vardır. Hangi dalı tutsanız elinizde kalır, sırtınızda dayanamayacağınız bir ağırlık, gırtlağınızı tıkayan söylenmemiş sözler…

“Meğer ne güzelmiş eski günler, meğer ne çok gülermişiz, şen kahkahalar sararmış dört yanı” gibi kelimeler dökülüverir dudaklarınızdan? İşte ben böyle hesapları yaptığımda bilin ki doğum günüm gelmiş demektir, her yeni yaşta yeni baştan başlar hayat muhasebesi, neredeyim, dümeni nereye doğru kırmalıyım, pişmanlıklar, fırsatlar, eksik gedik kalanlar, hayatın ‘z raporu’ günleri…

Ancak hayat tüm zorluğuna rağmen doyasıya yaşanmalı öyle değil mi? Ne demiş şair Ataol Behramoğlu;

“Yaşadıklarımdan öğrendiğim bir şey var:

Yaşadın mı, yoğunluğuna yaşayacaksın bir şeyi,

Sevgilin bitkin kalmalı öpülmekten

Sen bitkin düşmelisin koklamaktan bir çiçeği…”

“Yaşadıklarımdan öğrendiğim bir şey var:

Yaşadın mı büyük yaşayacaksın, ırmaklara, göğe, bütün evrene karışırcasına.

Çünkü ömür dediğimiz şey, hayata sunulmuş bir armağandır.

Ve hayat, sunulmuş bir armağandır insana…”

Elif’in Notları’ndan

*Bahar geldi, güneş göz kırpıyor, ağaçlar çiçek açmaya başladı, harika bir hafta sonu kaçamağı için Büyükada enfes bir seçenek.

*Yedi Grammy ödüllü ve multi-platinum sahibi, dünyanın en başarılı rock gruplarından Red Hot Chili Peppers’ın 8 Eylül 2012 tarihinde gerçekleştireceği İstanbul Konseri’nin biletleri satışa çıktı, kaçmaz!

*Ünlü yönetmen Ferzan Özpetek’in yeni filmi “Şahane Misafir” gösterime girdi. Cem Yılmaz’ın da rol aldığı film, bakalım bu sene hangi ödülleri toplayacak?

*13 yıl aradan sonra Yeni Türkü grubunun “Şimdi ve Sonra” isimli yepyeni albümü müzik marketlerde yerini aldı, mutlaka dinleyin!

KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu