Tuğberk Erdem - Gençlik Kolları'nda Seçime Gitmek

Tuğberk Erdem

Gençlik Kolları'nda Seçime Gitmek

Tuğberk Erdem

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çorlu Gençlik Kolları, 05 Mayıs Cumartesi günü seçime gitti. İki adayın yarıştığı seçimde, gençlerin verdiği mücadele siyasi büyükleri aratmadı. El broşürlerinden afişlere, üyelerin seçim sandığına getirilmesi için tahsis edilen araçlardan yapılan kulislere kadar tüm unsurlar, yapılacak olan seçimi demokrasi şöleni haline getirdi. Öğlen saatlerinde başlayan oy kullanma işleminin saat 17.00’da son bulmasının ardından sayım işlemine geçildi.

560 kayıtlı üyesi bulunan ve bunlardan 239’unun katılım gösterdiği seçimlerde sandıktan, çok az bir oy farkıyla beyaz liste çıktı. Bu sonuca göre 127 seçmenin oyunu alan Mustafa Ülkem Uruk, CHP Çorlu Gençlik Kolları’nın yeni başkanı oldu. Kırmızı liste ile yarışa katılan ve 108 oyda kalan Tolga Kumdar ise verdiği demokrasi mücadelesi nedeniyle büyük takdir topladı. Seçimde kullanılan 4 oy da geçersiz sayıldı. Gençlik Kolları’nın önüne yıllar sonra konan sandık bir yana dursun yapılan seçim ve alınan sonuçlar, bizlere birçok konuda ipuçları verdi.

*Öncelikle, CHP Gençlik Kolları’nın bu kadar çok üyesi olduğunu bilen yoktu. Nerden bilelim arkadaş, sağdan say 10 kişi, soldan say 10 kişi… Başkan Doğukan (gerçi artık ilçe yönetim kurulunda), Mustafa Ülkem, Tolga, Mustafa, İbrahim, Mehmet Ali, Duygu, Anıl, Eser, Berkay ve birkaç kişi daha bizim gördüklerimiz. Yani uzun lafın kısası 560 üye nerde, bizim gördüklerimizin sayısı nerde?

*560 kayıtlı üyesi bulunan CHP Çorlu Gençlik Kolları’nda, 239 üye oy kullandı. Seçime katılım oranı, yüzde 42,68 olarak gerçekleşti. Yani referandum ve genel seçimlerde elde edilen katılım oranının bir hayli altında…

*Geçerli sayılan oyların 127’sini beyaz, 108’ini kırmızı liste aldı. Yani yüzdesel oran; yüzde 54,05 beyaz liste, yüzde 45,96 ise kırmızı liste olarak gerçekleşti. Neredeyse kafa kafaya! Bu da şu anlama geliyor, oldukça güçlü bir muhalefet... Bununla birlikte eğer iyi bir çalışma gerçekleştirilirse, iki kat güç demek. Tabii ki yapılacak olan harmanın tam olması şartıyla!

*Dengelerin hassaslığı irdelenecek olursa, yaşanan kutuplaşmanın mümkün olduğu kadar önüne geçilmesi gerektiğine inanıyorum. Yoksa içten içe alevlenen bu farklılaşmalar; polarizasyonu hat safhaya çıkararak, çok ciddi kopmaları beraberinde getirebilir.

*Böylesi durumlarda yaşanacak olan büyük kopmalar, yönetime yeni gelen ekipte bir rahatlama ve başıbozukluğu da beraberinde getirir. Bu da eldeki gençlik gücünün ve avantajının, bir anda kaybedilmesi anlamına gelir ki bu durumu da kimse tasvip etmez. Unutulmamalıdır ki güçlü bir muhalefet, güçlü bir iktidarı beraberinde getirir.

*Etnik köken veya mezhep ayrımcılığı, oldum olası Türkiye’nin başına bela olmuştur. Yakın tarihimiz, bu durum yüzünden yaşanan sıkıntılı olaylarla doludur. Olmayan bir durumu varmış gibi göstermeye kimse çalışmasın. Sonuçları, tahmin edilenlerin çok ötesinde olabilir.

*Seçimleri kazanmak; hızlı hareket edebilme yeteneği, manevra kabiliyetinin yüksek olması, çok iyi bir koordinasyon becerisi ve soğukkanlılığını koruyabilme gibi meziyetler gerektirdiği gibi, sıkı bir finansör ihtiyacını da beraberinde getirir. Ve genelde bu finansörler de, gelecek dönemlerde girecekleri olası seçimlerin alt yapısını oluşturma gayreti içerisindedirler. Aman ha, hata olmasın…

*Siyasi büyüklerin, gerçekleştirilen gençlik kolları seçimindeki ağırlığını hala tam olarak hesaplayabilmiş değilim. Çekilmeler, yıkılmalar, kızgınlıklar ve pazarlıklar olmak üzere birçok konuda fikir ve etkileri olduğunu biliyorum. Ama olayın boyutlarının ne kadar derine indiği konusunda halen donelerim tam değil! 

*Özellikle Gençlik Kolları’na mensup üyelerin, siyasetin uzun soluklu bir mücadele olduğunu akıllarından çıkarmamaları gerekmektedir. İktidar olma hırsı adına; bağlandığı ve inandığı ideallerden vazgeçmek veya aksi istikamette yol almak, etik kavramlar içerisinde yer alan olgular değildir.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çorlu Gençlik Kolları’nın gerçekleştirmiş olduğu seçimde başkan adayı olan her iki kardeşimi de canı gönülden tebrik ediyorum. Yönetimlerinde yer alacak olan arkadaşlarıyla birlikte, inanılmaz bir mücadelenin içerisine girdiler ve son dakikaya kadar hiç eksilmeyen bir heyecanın aktörleri oldular. Velhasıl kelam gençlik kollarında seçime gitmek, görüldüğü üzere zor iş!

Okumak meziyet, anlamak ise erdemdir…

KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu