Rumelililer, “Bir Kofer, Bir Sandık” Etkinliğinde Buluştu
reklam
15 Temmuz 2014
Rumelililer, “Bir Kofer, Bir Sandık” Etkinliğinde Buluştu

Rumelililer, “Bir Kofer, Bir Sandık” Etkinliğinde Buluştu

Balkanlardan anavatana yapılan göçlerin ana güzergâhlarından biri olan Sirkeci Garı’nda gerçekleştirilen “Bir Kofer, Bir Sandık” etkinliği, başta Kosovalılar olmak üzere Rumeli’nin çeşitli bölgelerinden gelen göçmenlerin buluşmasına sahne oldu.

Kosova Prizrenliler Derneği tarafından 5'incisi düzenlenen “Bir Kofer Bir Sandık” etkinliği, Sirkeci Garı’nda gerçekleştirildi. Yüzbinlerce göçmenin yeni bir hayata ilk adımlarını attığı peronda, temsili olarak göç treni yeniden karşılandı. Her yıl farklı bir göç hikâyesini senaryolaştıran Orhan Kurtuldu’nun rejisörlüğünü yaptığı tiyatro ekibi, önceki yıllarda olduğu gibi günün anlamına uygun bir oyun sahneledi. Türk sınırını geçtikten sonra ölen bir göçmenin yakınlarının dramının anlatıldığı oyunu izleyen göçmenler, duygulu anlar yaşayarak gözyaşlarına boğuldu.

Etkinliğe katılım, yoğun oldu

Kosova Demokratik Türk Partisi Genel Başkanı ve Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcıların da katıldığı etkinlikte; Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) İstanbul Milletvekili Gülay Dalyan, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Kosova Milletvekilleri Müferra Şinik ve Fikrim Damka, Kosova’nın Ankara Büyükelçisi Avni Sipahiu, sinema sanatçısı Ediz Hun ve ses sanatçısı Metin Şentürk ile binlerce Rumeli sevdalısı da hazır bulundu. Kosova Prizrenliler Derneği Başkanı Nezih Liman, Kosova Demokratik Türk Partisi Genel Başkanı ve Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar ve Kosova Milletvekili Fikrim Damka, katılımcılara hitaben konuşmalar yaparak, birlik, beraberlik ve dostluk mesajları verdiler. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan gönderdikleri telgraflarla etkinliğin başarılı geçmesi yönündeki dileklerini paylaştılar.

Gönüllerince eğlendiler

Göçe dair şiirlerin okunduğu, şarkıların söylendiği etkinlikte, Devlet Türk Halk Müziği Korosu ses sanatçıları; Arif Şentürk, Faruk Yılmaz, Rüstem Avcı, İmren Saltan ve Soner Özbilen, Rumeli türkülerini seslendirdiler. Balkanların çeşitli bölgelerinden gelen göçmenler, şarkılar eşliğinde halay çektiler, horon oynadılar.

Barbekü Festivali’ne tam not

Bir Kofer Bir Sandık etkinliğine katılanlar Sirkeci Garı girişinde bandonun çaldığı müzikler eşliğinde karşılandı. Önceki yıllarda olduğu gibi Rumeli’ye özgü ızgara yemeklerinin sunulduğu Barbekü Festivali de yoğun ilgi gördü. Ayrıca Rumeli Pazarı’nda Kosova’ya özgü yiyecekler, elbiseler, el sanatları ürünleri ve hatıralık eşyalar da sergilendi. Bir Kofer Bir Sandık etkinliğinin konukları arasında, ünlü fotoğraf sanatçısı Nafiz Lokviça da vardı. Prizren’den; doğa, şehir hayatı ve insanları konu alan fotoğrafların sergilendiği “Prizren’den Esintiler” sergisi de etkinliğe renk kattı.

“Rumelili Yazarlar Buluşması” gerçekleştirildi

“Bir Kofer, Bir Sandık” etkinliği bu yıl da “Rumelili Yazarlar Buluşması”na ev sahipliği yaptı. Sirkeci Garı’nda kurulan imza stantlarında Rumeli’ye dair kitaplar kaleme alan yazarlardan; Zeynel Beksaç, Raif Vırmıça, Ramis Çınar, Firdevs Tunçay, Zerrin Dağcı ve Melike Melis, kitapseverler için kitaplarını imzaladılar. Etkinliğe katılan yazar ve şairlere, Kosova Prizrenliler Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri tarafından günün anısına plaket takdim edildi.

Etkinlik, Türkiye ve Balkan Ülkeleri’nde de izlendi

Her geçen yıl daha da büyük bir ilgi gören “Bir Kofer, Bir Sandık” etkinliğine, 5 binin üzerinde Rumelili ve Rumeli sevdalısı katıldı. Doğan Medya, Anadolu Ajansı tarafından takip edilen, TRT ve Tek Rumeli TV tarafından canlı olarak yayınlanan “Bir Kofer, Bir Sandık” etkinlik programı; Kosova, Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Arnavutluk ve Bosna Hersek’ten de izlendi.

Editör : Tuğberk Erdem
2147 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu