Sessiz Katil Hipertansiyon!
reklam
07 Aralık 2011
Sessiz Katil Hipertansiyon!

Sessiz Katil Hipertansiyon!

Oldukça tehlikeli ve yaygın bir hastalık olan hipertansiyon, ciddi anlamda insan ve toplum sağlığını tehdit ediyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Halim Yılmaz, ölümcül sonuçlara yol açabilen hipertansiyonla ilgili olarak detaylı açıklamalarda bulundu.

Tekirdağ Yaşam Hastanesi’nde görev yapan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Halim Yılmaz; “Hastaların önemli bir kısmında hipertansiyon sinsi bir seyir izler, yani hiçbir belirti yoktur. Bu hastalarda hipertansiyon tanısı sadece kan basıncı ölçümü ile mümkündür. Bu nedenle hipertansif olmasa bile tüm hastalar yılda en az 1-2 kez kan basıncını ölçtürmelidir. Hipertansiyon ‘sessiz katil’ olarak da isimlendirilebilir” dedi.

İdeal tansiyon nasıl olmalı?

Uzman Dr. Yılmaz; “Bugün ideal kabul edilen kan basıncı; 120-80 mmHg’dir. Herhangi bir kişide kan basıncı; uyku sırasında düşük, sinirli ya da heyecanlıyken yüksektir. Genellikle de normalin üst sınırı olarak kabul edilen değer; 140-90 mmHg’dir. Kanı kalpten dokulara taşıyan damar kan basıncı devamlı olarak 140-90 mmHg üzerinde seyrediyorsa, hipertansiyondan bahsedilir” diye konuştu.

Hipertansiyon belirtileri nelerdir?

Yaptığı açıklamalara devam eden Yılmaz; “Hipertansiyonun başlıca belirtileri; baş ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı, halsizlik, yorgunluk, burun kanaması, kulaklarda çınlama, yürüme ve merdiven çıkmada zorlanma, bazen çok sık idrara çıkma, gece uykudan uyanıp idrar yapma ve bacaklarda şişliktir. Kan basıncının çok yükseldiği durumlarda çift görme, dilde peltekleşme, yüzde veya vücutta karıncalanma olabilir. Bu belirtilerin hiçbirisi hipertansiyona özgü değildir, başka hastalıklarda da izlenebilir” dedi.

Kontrol edilmeyen hipertansiyonun zararları ne olabilir?

Hipertansiyonun vücuda zarar vermesi durumunda, bu zarara ilişkin belirtilerin ortaya çıkabileceğini ifade eden Yılmaz; “Örneğin kişide; gözü etkilemişse görme kaybı, kalp damarlarını etkilemişse göğüs ağrısı izlenebilir. Kalp yetmezliği gelişmişse; hasta sırt üstü yatamaz, 2-3 yastık kullanmak zorunda kalabilir. Bu belirtilerin ortaya çıkması için genellikle uzun bir süre geçmesi ve hastanın yeterli tedaviyi almaması gerekir. Gerekli tedavi yapılmazsa, bu belirtilerin ortaya çıkması daha hızlı olabilir” diye konuştu.

Editör : Tuğberk Erdem
2506 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu