Başkan Aslan, 64'üncü Hükümet'ten Beklentilerini Açıkladı
reklam
08 Şubat 2016
Başkan Aslan, 64'üncü Hükümet'ten Beklentilerini Açıkladı

Başkan Aslan, 64'üncü Hükümet'ten Beklentilerini Açıkladı

64’üncü Hükümet’in belirlenmesinin ardından yazılı bir basın açıklaması yapan Müstakil Sanayici İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Tekirdağ Şube Başkanı Muzaffer Aslan, iş dünyasının 64’üncü Hükümet’ten neler beklediğini maddeler halinde sıraladı.

01 Kasım Genel Seçimleri’nin ardından iş dünyasının önünün açıldığını, sosyal hayatta ve demokratik açılımlarda reformların devamlılığının sağlandığı, daha hızlı ve daha adil işleyen bir hukuk devleti yolunda önemli bir adım atıldığını belirten MÜSİAD Tekirdağ Başkanı Muzaffer Aslan, kuvvetler ayrılığı adı altında kuvvetler kargaşası olarak tasarlanmış mevcut yapıya son veren bir sistem ve yönetim anlayışıyla birlikte tekrar sinerji yaratılacağına inançlarının tam olduğunu söyledi.

Vergi ve zihniyet reformu yapılmalı

Aslan, yaptığı yazılı basın açıklamasında “Ekonomi alanında bugüne kadar elde edilen kazanımları korunurken, yatırımların ve büyümenin önündeki en büyük engel, mevcut finansal sistem ve yüksek faiz oranları olarak öne çıkıyor. Tapu-teminat bankacılığından çıkılarak, proje finansmanına geçilmeli, kaliteli ve ucuz finansmana hızlı erişim sağlanması önem taşıyor. Finansman sorunu çözülmeden, yatırım, istihdam, büyüme ve kalkınma sağlanması mümkün görünmüyor. Varlığa dayalı finansman modeli ve benzeri faizsiz finansman modelleri, etkin ve yaygın olarak teşvik edilmeli ve piyasada belirli bir büyüklüğe gelmesi sağlanmalıdır. Tasarruf açığı, oldukça önemli bir sorun. Tasarrufların artmasını teşvik etmek için, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES)’nin, çocuk güvencesi fonu gibi yapılarla desteklenmesi, yeni enstrümanların devreye alınması gerekiyor. Sağlam mali ve finansal altyapımızı korumak da önemli bir husus olarak göze çarpıyor. Ama sanayi üretiminin Gayri Safi Milli Hâsıla (GSMH) içindeki azalan payı göz önüne alındığında, mali ve finansal sağlamlığın ötesine geçerek, üretim-yüksek katma değer-yüksek teknoloji odaklı, yeni bir kalkınma stratejisi oluşturulması gerekiyor. Cari açık sorununun çözümünde, yüksek katma değerli ürünler yanında, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) ve gıda-tarım-hayvancılık alanları, daha fazla önceliğe alınmalıdır. Maliye, mükellefe bakışını değiştirmeli ve köklü bir vergi ve zihniyet reformu yapılmalı. Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (Transatlantic Trade and İnvestment Partnership-TTIP), serbest dolaşım, güncellenmiş gümrük birliğini de kapsayacak şekilde, Avrupa Birliği (AB) yol haritasındaki çalışmalar hızlandırılmalıdır. Trans-Pasifik Ortaklığı (Trans-Pacific Partnership-TPP) ve benzeri oluşumlar da göz ardı edilmemelidir.” dedi.

Asgari ücretin yükü paylaşılmalı

Çalışma hayatında yapılacak düzenlemelerin hem iş hayatı, hem de sosyal hayat açısından önemli olduğuna dikkat çeken ve asgari ücret artışıyla ilgili olarak işverenin yılbaşında yapacağı zammı çıkardığında kalan kısmın işveren ve hükümet arasında paylaşılması gerektiğini söyleyen Aslan “Seçim vaatlerinin, toplumun tüm kesimlerince kabul görecek bir şekilde uygulamaya geçirilmesi, önemli bir konu. Yaşanılabilir ve sürdürülebilir asgari ücret, bütün yönleriyle, önemli bir başlık. Bölgesel asgari ücret ve esnek çalışma modelleri gündeme alınmalı, kıdem tazminatı sistemi yürürlüğe girmeli Mevcut yapıdaki, adeta, istihdamı önleyici uygulamalar değiştirilerek, istihdam dostu hale getirilmeli. Çalışan ve işvereni, her adımda mahkemeye taşıyan bir sistemden dostluk çıkmaz. İş hukuku ve yargılaması, iş sağlığı-güvenliği ve çalışma hayatı ile ilgili uygulama ve düzenlemeler, bir bütün olarak ele alınarak değerlendirilmeli. Daha verimli çalışanın daha fazla ödüllendirilmesini sağlayan bir sistem, geleceğimiz açısından önemli bir dönüm noktası. İş hayatında, ayırımları ortadan kaldırıp, ortak bir ‘çalışan’ tanımıyla, Kamu’da da Performans Sistemi’ne geçilmeli.” diye konuştu.

Terörle etkin mücadeleye devam

Altyapı, sağlık, ulaşım, iletişim, dış politika, ekonomi alanında çok önemli gelişmeler sağlandığını, sosyal hayatı ilgilendiren konularda daha etkin çalışmalara ihtiyaç olduğunu belirten Aslan, şu bilgileri aktardı: “İyi niyet, uzlaşma, huzur, güven ve istikrar, milletimiz nezdinde kabul gördü. Bu uzlaşı, hem devlet içinde ve yönetim kademelerinde hem de tüm toplum kesimleri arasında kesintisiz sürdürülmelidir. Çözüm süreci, vatandaşa karşı şefkatli bir şekilde, terörle mücadeleye ise etkinlikle devam ederek sürdürülmeli. Demokratikleşme, şeffaflık alanlarında yapılan düzenlemelere devam edilmelidir. Sosyal yardımların bir bölümü, meslek edindirme ve istihdama da katkı sağlayacak şekilde yeniden yapılandırılmalıdır. Eğitim, sağlanan ilerlemelere rağmen, en fazla politika değişimine uğrayan alan olmuştur. Milli Eğitim Bakanlığı, kadro yönetimi ve öğretim odaklı yapılanmadan ziyade eğitim merkezli ve kalıcı politikalara odaklanmalıdır. Kültür, toplumun medeniyet ufkunu gösterir. Kültür politikamız, kültür turizmi veya sanatın belli alanlarına yoğunlaşan kalıplardan ziyade bir medeniyet tasavvuruna dönüşmelidir. Gençlik politikalarımız, gençlerin geleceğini ve genç istihdamını da kapsayacak şekilde yenilenmesi gereklidir.”

Başkanlık Sistemi’ni tartışalım

Siyasal sistemin köklü bir sorgulama ve değişime ihtiyacı olduğunu ifade eden Aslan “Daha hızlı ve daha adil işleyen hukuk devleti, ortak ve acil ihtiyacımızdır. Bunu sağlamanın yolu köklü bir zihniyet değişimi ve reformdan geçer. Kuvvetler kargaşası şeklinde tasarlanıp, kuvvetler ayrılığı şeklinde ifade edilen mevcut yapıyı da ortadan kaldıran, yeni bir anayasa yapılmalıdır. Merhum Cumhurbaşkanlarımız Turgut Özal ve Süleyman Demirel döneminden beri gündemde olan Başkanlık Sistemi, tüm yönleriyle tartışılması gereken önemli bir başlıktır. Sorunları çözmenin yolu, onları tartışabilmekten geçer. Siyasi Partiler Kanunu, Seçim Kanunu ve Seçim Barajı’nın değiştirilmesi ile Parlamento Seçimleri’nin tekrar 5 yıla çıkarılması öncelikle gündeme alınmalıdır. Devletin hukukunu vatandaştan korumak üzerine kurulu anlayıştan, bireyin hukukunu devlete ve diğer bireylere karşı koruyan anlayışa geçilmelidir. Bunun kamuoyundaki ifadesi; Bürokrasi’den kurtulmaktır!” dedi.
Editör : Tuğberk Erdem
1830 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu