Seslerini Yükselttiler: Sözümüze Söz, Gücümüze Güç Katın!
reklam
18 Aralık 2016
Seslerini Yükselttiler: Sözümüze Söz, Gücümüze Güç Katın!

Seslerini Yükselttiler: Sözümüze Söz, Gücümüze Güç Katın!

Saray Kent Konseyi Kadın Meclisi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü dolayısıyla basın açıklaması yaptı. Saray Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirilen basın açıklamasına çok sayıda vatandaş katıldı.

Saat 12.30’da yapılan basın açıklamasını, Saray Kent Konseyi Gençlik Meclisi Başkanı Aylin Gönültaş okudu. Başkan Gönültaş “25 Kasım, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’dür. Ancak kadına yönelik şiddetin hayatın diğer alanlarında yaşanan şiddetten bağımsız ele alınamayacağı ve çözülemeyeceği çoğu zaman gözden kaçmaktadır.” dedi.

Şiddet, şiddeti çözmez!

Şiddeti onaylayan, meşrulaştıran zihniyet değişmedikçe kadına yönelik şiddetin bitmeyeceğini dile getiren Gönültaş “Şiddet nerede, nasıl, kim tarafından uygulanıyor olursa olsun beslendiği kaynak aynıdır. Şiddetin bir bölümüne karşı mücadele edip diğer bir bölümüne onay vermek demek, ‘şiddetten yana olmak’ demektir. Eğer eşimize, arkadaşımıza, çocuğumuza, çevremize, bir gruba, azınlığa ayrımcı davranıyor ve şiddet uyguluyorsak, bize uygulanan her türlü ayrımcı davranışı ve şiddeti meşrulaştıran kültürü kabul ediyoruz demektir. Tanık olduğumuz şiddete onay veriyor veya sessizce izliyorsak ‘şiddetten yanayız’ demektir. Bir kişinin, topluluğun, halkın doğuştan sahip olduğu hakları kullanmasını engellemek ve bu amaçla şiddet uygulamak da, bu hakları şiddet içeren yollarla elde etmeye çalışmak da insanlık suçudur. ‘Göze göz, dişe diş’ siyaseti ancak hepimizi kör etmeye yarar. Oysa biz kadınlar biliyoruz ki şiddet şiddeti çözmez, ancak tırmandırır.  Şiddetsiz bir geleceğin yolu ancak şiddetsizlikle örülebilir.” diye konuştu.

Biz, yaşamak istiyoruz

Gönültaş “Evlerimizi, sokaklarımızı, siyasetimizi şiddetten arındırmanın yolu, bize ‘Haklı şiddet vardır, bazı şiddetler masumdur’ diyen içimizdeki askerleri sorgulamaktan geçer. Bu sorgulamanın da en yakınlarımızla kurduğumuz ilişkiden başlaması gerektiğini biz kadınlar çok iyi biliyoruz. Biz artık hayatı yaşanmaz kılan bir şiddet kültürünün mağdurları, uygulayıcıları, tanıkları olmak istemiyoruz. Kimsenin bizim adımıza ‘yasal’ veya ‘yasadışı’ zeminde şiddet uygulamasını istemiyoruz. Biz, yaşamak istiyoruz. Adil, eşit, ayrımsız, şiddetsiz bir dünyada yaşamak istiyoruz. Tükenen umutları, kaybolan hayalleri hep birlikte yeniden canlandırmak zorundayız. Bunun sorumluluğu en başta hükümet olmak üzere toplumun tüm kesimlerine, hepimize düşüyor. Kadınların şiddetten kurtulmak için geliştirdikleri yöntemlerin yeni bir dünya hayal etmeyi mümkün kılacağına inanıyoruz. Bu toprakların bu yöntemlere, her zamankinden daha fazla ihtiyacı var.” dedi.

Sözümüze söz, gücümüze güç katın!

Gönültaş, sözlerini “Kadına şiddet küresel bir sorun, sadece birkaç ülkeyi parmakla göstererek çözülebilecek bir durum söz konusu değil en modern olarak gördüğümüz Baltık ülkelerinden, saygıyı ön planda tutan Doğu Asya ülkelerine kadar dünyanın hemen her yerinde kadına karşı şiddet ve suç, korkutucu boyutlarda. Türkiye’de her gün 4-5 kadın, Kanada’da her 6 günde bir kadın şiddet sebebiyle yaşamını yitiriyorsa, dünya ortalamasına vurduğumuzda kadının yok yere ölmediği, şiddet görmediği gün yok gibi gözüküyor. Dünyada kadınların şiddetten kaçıp kurtulabilecekleri bir ülke de yok. Ülkemizde, 5 yılda öldürülen kadınlardan 608’inin faili kocası veya eski kocasıydı. 161’inin faili erkek arkadaşı veya eski erkek arkadaşıydı. 213’ünün faili ailedeki erkekler veya akrabasıydı. 141’i şiddet ve taciz karşısında kadınların, güvenlikleri için resmi bir kuruma başvurmasına rağmen yaşandı. Bin 134 cinayetin 676’sı, çiftlerden birine ait veya ortak evde ya da kadın veya erkeğin ailesinin evinde gerçekleşti. Gelin bize katılın, şiddetsiz bir kültürü hep birlikte ilmek ilmek örelim. Sözümüze söz, gücümüze güç katın.” diye sonlandırdı.

Editör : Tuğberk Erdem
2100 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu