Tekirdağ'ın Eski Fotoğrafları, Kurulacak Müzede Toplanacak
reklam
07 Haziran 2017
Tekirdağ'ın Eski Fotoğrafları, Kurulacak Müzede Toplanacak

Tekirdağ'ın Eski Fotoğrafları, Kurulacak Müzede Toplanacak

Süleymanpaşa İlçesi Ertuğrul Mahallesi İbrahim Müteferrika Parkı’nın yanında bulunan tarihi ahşap köşk, Tekirdağ Fotoğrafları Müzesi’ne dönüştürülecek. Süleymanpaşa Belediyesi, tarihi köşkün restorasyonu için 4 Mayıs 2017 tarihinde ihaleye çıkacak.

1922 yılında Lozan Mübadelesi nedeniyle Tekirdağ’dan Yunanistan’a göç eden Mavridis Ailesi’nin yaşadığı köşk, Tekirdağ Fotoğrafları Müzesi’ne dönüştürülüyor. Köşkün müze için seçilmesindeki en büyük etken, 150 yıllık ve bin 500’den fazla Tekirdağ fotoğrafından oluşan bir koleksiyona sahip olan Dimitrios Mavridis’in ailesinin, mübadele öncesi bu köşkte yaşamış olması. Geçtiğimiz aylarda Atina’da yaşayan Mavridis, bu paha biçilmez fotoğraf koleksiyonunu Süleymanpaşa Belediyesi’ne bağışlamıştı.

Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat “Mavridis Ailesi’nin Atina’da yaşayan son kuşak temsilcisi Dimitrios Mavridis, babasından dinlediği Tekirdağ’a tutkuyla bağlanmış ve yıllarca Tekirdağ ile ilgili araştırmalar yaparak bin 500’den fazla fotoğraf biriktirmiş. Ben de Tekirdağ’ın tarihi ile ilgili araştırmalar yaparken, eski Tekirdağ fotoğraflarında hep ‘Mavridis Koleksiyonu’ ibaresine rastladım. Tam 2 yıl boyunca Mavridisler’in izini sürdük. Sonunda kendisine ulaştığımızda, benim hayatımı değiştiren bir gerçekle karşılaştım. Mavridis Ailesi’nin mübadelede terk etmek zorunda kaldığı köşke, Selanik’ten aynı sebeple göç eden dedem ve ailesi yerleşmiş. Aynı köşkte benim de çocukluğum geçmişti. Bu nedenle bu değerli fotoğraflar için bu köşkten daha anlamlı bir yer olamayacağına karar verdik. Çalışmalarımız sürüyor. Restorasyonun ardından Mavridis Ailesi’nin Süleymanpaşa’ya mirası olan bu köşk Tekirdağ Fotoğrafları Müzesi olarak yaşamaya devam edecek.” diye konuştu.

Köşkün müze olarak kullanılabilmesi için hazırlıklar tamamlanırken, 4 Mayıs 2017 Perşembe günü Destek Hizmetleri Müdürlüğü tarafından tarihi binanın restorasyonu için ihale gerçekleştirileceği belirtildi.

Editör : Tuğberk Erdem
2121 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu