Tekirdağ'da, Kaçak Hafriyata Geçit Verilmeyecek!
reklam
07 Haziran 2017
Tekirdağ'da, Kaçak Hafriyata Geçit Verilmeyecek!

Tekirdağ'da, Kaçak Hafriyata Geçit Verilmeyecek!

Kaçak hafriyatı önlemek amacıyla yapılan kontrol ve denetimler arttırılacak. Takip ve fotoğraflama işinde pilotsuz hava araçlarının (dronelar) kullanılacağı denetimlerde, kaçak döküm yapanlara 50 bin-150 bin TL arasında ağır para cezaları verilecek.

Ülke genelinde olduğu gibi Tekirdağ’da da kaçak hafriyat dökümlerinin iyice artması üzerine, konuya ilişkin olarak Tekirdağ Valiliği’nde toplantı düzenlendi. Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan’ın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya; Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Tekirdağ İl Jandarma Komutanı Erdal Eren, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Albayrak, Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca, Tekirdağ Defterdarı Mehmet Malanlı, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Yaşar Mercan, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka, Çevre Koruma Kontrol Daire Başkanı Pınar Gülmez Ağırbaş ve Zabıta Daire Başkanı Erdin Eral katıldı.

TAKİP İŞİNDE, DRONELAR KULLANILACAK

Gerçekleştirilen toplantının, kaçak hafriyat dökümüyle ilgili önlemlerin gözden geçirilmesi amacıyla düzenlendiğini belirten Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Hafriyat Toprağı ve İnşaat, Yıkıntı Atığı Yönetim Planı hakkında detaylı bilgiler aldı. Verilen bilgide; hafriyat kamyonlarının, GPS (Global Positioning System, Küresel Konumlama Sistemi) cihazı ile takip edilmeye başlandığı belirtildi. Sistem sayesinde araçların nerede döküm yaptığı izlenebilecek ve dökümün uygun olup olmadığı tespit edilip suç duyurusunda bulunulabilecek. Alınan karara göre bu sistem Emniyet ve Jandarma ekiplerinin de kullanımına açılarak takip ve denetimde daha etkin bir yol izlenecek. Bu sisteme dâhil olmayan hafriyat kamyonları “Atık Taşıma ve Kabul Belgesi” alamayacak ve yapılan kontrollerde bu belgeyi sunamayan kamyon şoförü veya firmasına, “Kaçak Döküm” muamelesi uygulanabilecek. Araç takip sistemine dâhil olmayan araçlar tarafından yapılan kaçak dökümleri önlemek amacıyla denetimler daha da yoğunlaştırılacak ve gerektiğinde sivil plakalı araçlar da kaçak takibinde kullanılacak. Bu amaçla teknolojiden daha fazla yaralanma amacında olan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, takip ve fotoğraflama işinde uzaktan kontrol edilen pilotsuz hava araçlarını (droneları) devreye sokacak.

AĞIR PARA CEZALARI VERİLECEK

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin konuya ilişkin olarak gerçekleştirdiği çalışmaların aktarılmasının ardından Çevre ve Şehircilik Tekirdağ İl Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar anlatıldı. Yapılan bilgi alışverişinin akabinde; depolama alanlarıyla ilgili prosedürlerin aşılması için her türlü desteğin verileceği, kaçak döküm yapanlar için mevzuatın zorunlu kıldığı cezaları uygulamaktan imtina edilmeyeceği, fotoğraf ve videolarla tespit edilen araçlara 50 bin TL ile 150 bin TL arasında ceza uygulanacağı, geçtiğimiz günlerde 8 araca kesilen 50’şer bin TL para cezasının araç sahiplerine tebliğ edileceği, ayrıca bu araç sahipleri hakkında Cumhuriyet Savcılıkları’na “Çevre Kanunu’na İhlalden” suç duyurusunda bulunulacağı belirtildi.

DÜZGÜN ÇALIŞANA KOLAYLIK SAĞLANACAK

Toplantıya katılan diğer müdürlükler de konuyla ilgili çalışmalarından söz ettikten sonra mevcut döküm alanları gözden geçirilerek alternatif alanların oluşturulması ve işini düzgün yapan hafriyatçılara kolaylık sağlanması amacıyla ilgili tüm kurumların işbirliği yapması kararlaştırıldı. Bu doğrultuda bir alt komisyon oluşturularak çalışmalara ivedilikle başlanacak.

ARAÇLAR, SİSTEME DÂHİL OLMALI

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı yetkilileri ise; hafriyat taşımacılığı yapan vatandaşların herhangi bir mağduriyet yaşamaması için hafriyat araçlarına mutlaka taşıma izin belgesi alması, araçların izleme sistemine dâhil olması ve sadece Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından belirlenen döküm alanlarına döküm yapılması gerektiğinin altını çizip, sisteme uygun çalışmayan tüm hafriyatçılara mevzuat doğrultusunda yaptırım uygulamak zorunda olduklarını vurguladı.

KİMSENİN CEZA ALMASINI İSTEMEYİZ!

Toplantıda, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da bir konuşma yaptı. Albayrak “Kimsenin mağdur olmasını ya da ceza almasını istemeyiz! Ancak bazı kamyonlar, insafsızca davranıyorlar. Boş arazilere, dere kenarlarına ya da ormana hafriyat atığı dökerek, ciddi bir çevre kirliliğine neden oluyorlar. Bunları durdurmak zorundayız.” dedi. Başkan Albayrak, konuşmasının sonunda, Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan’a teşekkürlerini iletti.

TOPLANTILAR DEVAM EDECEK

Mevcut alanların yanı sıra yeni depolama alanlarının oluşturulması ve emniyet, jandarma ve zabıta denetimlerinin sıklaştırılması konusundaki hassasiyetini belirten Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, yapılan çalışmaları değerlendirmek üzere bu toplantıların devam edeceğini söyledi.

Editör : Tuğberk Erdem
1856 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu