Uğur'suz Geçen 25'inci Yılda, Sevenleri Bir Araya Geldi
reklam
04 Şubat 2018
Uğur'suz Geçen 25'inci Yılda, Sevenleri Bir Araya Geldi

Uğur'suz Geçen 25'inci Yılda, Sevenleri Bir Araya Geldi

24 Ocak 1993 tarihinde, aracına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu Ankara’da hayatını kaybeden Gazeteci Yazar Uğur Mumcu, ölümünün 25’inci yılında düzenlenen törenle anıldı. Uğur Mumcu Parkı’nda toplanan Çorlu halkı, büyük üstadı özlemle andı.

24 Ocak 1993’te bombalı bir suikast sonucunda öldürülen Gazeteci Yazar Uğur Mumcu, tüm yurtta olduğu gibi Çorlu’da da sevenleri tarafından anıldı. Ölümünün 25’inci ölüm yıl dönümünde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çorlu İlçe Örgütü önünde toplanan Uğur Mumcu dostları, Omurtak Caddesi üzerinden kortej halinde Uğur Mumcu Parkı’na kadar yürüdü. Düzenlenen anma etkinliğine; Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, CHP Çorlu İlçe Örgütü Başkanı Yıldıray Arıcı, CHP Ergene İlçe Örgütü Başkanı Erdinç İrel, CHP Çorlu Kadın Kolları Başkanı Havva Çolak, CHP Çorlu Gençlik Örgütü Başkanı Bülent Karabudan, parti temsilcileri, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Çorlu Şubesi Yönetim Kurulu Üyeleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, basın mensupları ve vatandaşlar katıldı.

VERİLEN SÖZLER UNUTULDU

1994 yılında Çorlu’da açılan Uğur Mumcu Parkı’nda düzenlenen etkinlikler, saygı duruşuna müteakiben okunan İstiklal Marşı ile başladı. Berk Bayram Burgaz’ın okuduğu “Babam” adlı şiirin ardından kürsüye, CHP Çorlu İlçe Örgütü Başkanı Yıldıray Arıcı davet edildi. Konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Arıcı “Uğur Mumcu’nun aramızdan ayrılışının üzerinden 25 yıl geçti. Kanlı suikastın ardından, devletin bütün yöneticilerinin verdiği sözler unutuldu. Caniler ve azmettiriciler, 25 yıl geçmesine rağmen yakalanamadı. Susturulan gazeteciler, bu toprağın sesi ve rengiydi. Bu toprağın aydınlarına sahip çıkmadıkça, cinayetlerin arkasındaki karanlıklar aydınlatılmadıkça; ne Üçok’lar, ne Kışlalı’lar, ne Mumcu’lar, ne Okkan’lar yattığı yerde rahat edecekler. Tam bağımsız, laik Türkiye Cumhuriyeti için ne bedeller ödendi, bundan sonra da ödenecek.” dedi.

HALKI, MUMCU’YU UNUTMUYOR

Arıcı “Bundan 25 yıl önceydi aramızdan ayrılışı… Kalemini; dürüstlüğe, adalete ve hakka adamış bir basın emekçisinin acısı hala taptaze. Onu katleden zihniyet, hala toplum mühendisliği yapıyor zalimce. Ama bu kadar kıymetli bir insan boşuna hayatını kaybetmedi, bu kadar acı boşuna çekilmedi. Atatürk’ün izinde milyonlar olduğu sürece, karanlığın çökmesine asla izin vermeyeceğiz. Ve kendi ifadesiyle belirttiği gibi ‘Korkaklar bin kere, cesurlar bir kere ölür’ sözünün gerçekliğini kendisi ispat etti. Yazıları ve fikirleriyle, ülkemizin bugününe işaret ediyordu. Ne güzel söylemişti: ‘Yaşam tarzımız, düşüncelerimiz farklı olabilir. Ancak cumhuriyete sahip çıkmak, ortak paydamızdır.’ O gün Uğur Mumcu’nun bedenini parçalayanlar, fikirlerini ve düşüncelerini parçalayamadılar. Ne kadar uğraşsalar da halkı Mumcu’yu unutmuyor, unutturmuyor.” diye konuştu.

DEVRİM ŞEHİTLERİMİZİ SAYGIYLA ANIYORUZ

Konuşmasına devam eden Arıcı “Arkadaşlar, basın bir ülkenin hafızasıdır. Bu nedenle Türkiye’de halkın gerçekleri öğrenme hakkı için hizmet eden gazeteciler, her zaman güç odakları tarafından hedef seçiliyor. Sözlü, yazılı, fiziksel saldırılarla gazeteciler baskı altında tutulmaya, itibarsızlaştırılmaya çalışılıyor. Evrensel gazetecilik normlarına göre basın özgürlüğünün bulunmadığı ülkeler arasında yer alan Türkiye, Uğur Mumcu gibi araştırmacı gazetecilere duyulan ihtiyacın ne denli arttığını bir kez daha gözler önüne seriyor. Ve buradan Uğur Mumcu’nun söylediği gibi: ‘Ben Atatürkçü’yüm; Cumhuriyetçi’yim; laikim; antiemperyalistim; özgürlükçüyüm; bağımsız Türkiye’den yanayım; insan hakları savunucusuyum; terörün karşısındayım; yobazların, hırsızların, vurguncuların, çıkarcıların düşmanıyım. Öyleyse; vurun, parçalayın! Her parçamdan benim gibiler, beni aşacaklar doğacaktır.’ Bu vesile ile Uğur Mumcu başta olmak üzere yine bir 24 Ocak’ta yitirdiğimiz Ali Gaffar Okkan’ı ve tüm devrim şehitlerimizi bir kez daha saygıyla anıyorum. Şu anda Afrin’de soğuk, kar, kış demeden mücadele eden Mehmetçikler’imizin de biran önce görevlerini başarıyla tamamlayıp sağ salim vatana dönmelerini temenni ediyorum.” dedi. Konuşmasını sol yumruğu havada yapan Arıcı, oldukça soğuk havaya rağmen Uğur Mumcu Parkı’nda toplanan kalabalık tarafından uzun süre alkışlandı.

MUMCU İÇİN KARANFİL BIRAKTILAR

CHP Çorlu İlçe Örgütü tarafından düzenlenen törende, Çorlu Belediye Başkan’ı Ünal Baysan’ın konuşma yap(a)maması dikkatlerden kaçmadı. Partililerin bir kısmı, ‘gerçekleştirilen organizasyonun ilçe örgütü tarafından yapılmasından dolayı Baysan’ın konuşmamasını doğal’ olarak karşılarken; diğer bir kısmı ise ‘Baysan’ın konuşma yapmak üzere hazır olduğu, ancak konuşturulmadığı’ yönünde fikir beyan ettiler. Arıcı’nın yaptığı açıklamanın ardından partililer, Uğur Mumcu Anıtı’na karanfil bıraktılar.
Editör : Tuğberk Erdem
2061 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu