Unutmayın! Hayat, Nefesle Başlar...
reklam
22 Şubat 2012
Unutmayın! Hayat, Nefesle Başlar...

Unutmayın! Hayat, Nefesle Başlar...

Hayat, aldığımız ilk nefesle başlar ve verdiğimiz son nefesle biter. Bu arada geçirdiğimiz yıllarda burnumuzdan yapacağımız solunum ya tüm yaşam kalitemizi olumlu etkiler ya da önce kendimiz, sonra da yakın çevremiz için sorunlu günler başlar.

“Yeni doğan bir bebek; ağlar, nefes alır ve akciğerleri açılır” diyen Yaşam Hastanesi KBB (Kulak, Burun, Boğaz) Uzmanı Dr. Fulya Gülden Aydın; “Doğum sonrası artık burnundan nefes almaya başlayan canlı için; beslenmek, büyümek, gelişmek ve güzel bir uyku uyumak sorunsuz olmalıdır. Eğer bir süre sonra burun yerine nefes almak için ağzını kullanmaya başlarsa, işte o zaman sorunlar yavaş yavaş başlar” diye konuştu.

Gecikme, yapılabilecek en büyük hata olur!

Yaptığı açıklamalara devam eden KBB Uzmanı Dr. Fulya Gülden Aydın; “Öncelikle bu bebek güzel ememez, beslenemez, uyuyamaz, horlar ve hırıltılı solunum yapar. Bu da gelişme geriliğine neden olur. Daha ileriki dönemlerde; sık hastalık geçirmek ve işitme problemleri yaşamak, çene yapısında bozulmalar, dişlerde çarpıklaşma, uzun bir yüz yapısı, zekâ geriliği varmış gibi bir görüntü, sinirlilik, huysuzluk, uyumsuzluk peş peşe gelebilecek sıkıntılardır. Çocuğunuzla ilgili olarak bu yönde bir şüpheniz varsa, muhakkak geniz eti yönünden değerlendirilmek üzere bir KBB uzmanına başvurmanız gerekir. Gecikmeniz, onun gelecek yaşamında geri dönüşü mümkün olmayan problemlere sebep olabilir” dedi.

Yüksek tansiyon ve kalp hastalıklarına davetiye çıkarmayın!

Dr. Fulya Gülden Aydın; “Şimdi bir erişkin düşünelim… Burnundan rahat nefes alamayan, ağzı açık uyuyan, sıklıkla horlayan, en basit egzersizde bile nefes darlığı yaşayan, dişlerinde sıkça çürüğe rastlanan, sık farenjit enfeksiyonları geçiren, gıcık öksürükleri ile yakın çevresini rahatsız eden, sesli soluk alıp-veren, kiloları gittikçe artan, geceleri güzel bir uyku uyayamadığı için gün içinde dalgınlık, sinirlilik, işe konsantre olamayan... İşte bütün bunlar, sadece burun yerine nefes almak için ağzınızı kullandığınızda olur. Çünkü doğru nefes, ağız kapalı iken burundan alınandır. Böyle bir erişkinde, 40’lı yaşlarda yüksek tansiyon ve kalp hastalıklarına yakalanma olasılığı diğer normal kişilere göre daha fazla olacaktır. Bu kişiler, hayatları hep böyle ağız solunumu ile geçtiği için doğru nefes almayı bilemezler maalesef… Ancak orta yaşı geçtikten sonra -akciğer havalanması için daha fazla oksijene ihtiyaç duyduklarında-, sorun yaşamaya başlarlar. Bu tür şikâyetleriniz varsa, mutlaka bir KBB uzmanına başvurun! Çünkü burun kemiğinizde yamukluk söz konusu olabilir ve 30-40 dakika sürecek bir operasyonla, hayatınızın geri kalanını doğru nefes alarak, daha kaliteli bir şekilde devam ettirebilmeniz mümkün. 50 yaşını geçtikten sonra -bedeninize eklenecek başka sağlık sorunları nedeniyle-, operasyonunuz daha zor ve belki imkânsız olabilir. Hayata yeniden ve en kısa zamanda, daha doğru bir solunumla başlamalısınız. Unutmayın! Hayat, nefesle başlar...” diye konuştu.

Editör : Tuğberk Erdem
3184 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu