“Yücel’in Çiçekleri” Çorlu Seyircisinden Tam Not Aldı
reklam
05 Şubat 2019
“Yücel’in Çiçekleri” Çorlu Seyircisinden Tam Not Aldı

“Yücel’in Çiçekleri” Çorlu Seyircisinden Tam Not Aldı

Bir döneme damgasını vuran Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ve İlköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç’un yaşamları üzerinden Köy Enstitüleri’ni anlatan ve belgesel niteliği taşıyan “Yücel’in Çiçekleri” adlı film, izleyicilerden tam not aldı.

Eğitim ve Bilim İşgörenleri (Eğitim İş) Sendikası Çorlu Şubesi’nin katkılarıyla izleyiciyle buluşan ve Trend Arena AVM’deki 4 sinema salonunda birden aynı anda gösterime giren film, Eğitim İş Sendikası’na üye öğretmenler tarafından büyük ilgi gördü. Saat 21.00’de başlayan film, izleyenlerden tam not aldı.

EĞİTİM SİSTEMİMİZ, LAİKLİKTEN UZAKLAŞIYOR

Filme dair açıklamalarda bulunan Eğitim İş Sendikası Çorlu Şube Başkanı Mahmut Er “Bizler, Atatürkçü ve Lâik Eğitim Anlayışı’nı savunan bir sendikayız. Bu bağlamda ‘Yücel’in Çiçekleri’ adlı film, özellikle Cumhuriyet’imizin ilk dönemine damgasını vurmuş bir Bakan’ımızın hayatını anlatması ve aynı zamanda da Köy Enstitüleri’ni konu alması bakımından son derece önemli bir film. Toplumumuza çok net bir mesaj vermesi dolayısıyla da bu filmi, Çorlu’muzun aydın, ilerici, çağdaş ve Atatürkçü düşünce yapısına sahip öğretmenleri ile birlikte izlemek istedik. Herkesin malumu olduğu üzere eğitim sistemimiz, günden güne Atatürkçü anlayış ve lâiklikten uzaklaşmaktadır. Toplumumuzun, git gide daha gerici bir eğitim sistemiyle karşı karşıya kaldığını düşünüyoruz. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın, Atatürkçü ve laik eğitim sistemi sayesinde daha sağlam temeller atacağına inanıyoruz.” dedi.

UNESCO, BU MODELİ ÖNERİYOR

Filmi izlemek üzere Çorlu’ya gelen konuklar arasında, Eğitim İş Sendikası Tekirdağ İl Başkanı Hüseyin Eren de yer aldı. Basın mensuplarının yönelttiği sorulara istinaden filme ve eğitim sistemine ilişkin düşüncelerini açıklayan Eren “Öncelikle belirtmek isterim ki ‘Yücel Çiçekleri’ adlı bu eser, adeta bir başyapıttır. Bilindiği üzere film, bir dönemin efsanevi Köy Enstitüleri’nden çeşitli bilgiler aktaran bir eser. 2000 yılı UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization- Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü) kararlarında Köy Enstitüleri’nin, gelişmekte olan ülkeler için örnek eğitim modeli olabileceği açıklandı. Maalesef ki bizler, bu örnek eğitim modelini bıraktık. Günümüzün gerçeklerine baktığımızda ise Milli Eğitim Sistemi’mizin, son 16 yılda 15 defa değiştirildiğini görüyoruz. Hâlbuki kendimize özgü çok güzel bir eğitim sistemimiz var. Bu eğitim sisteminin çağa uygun hale getirilerek yeniden hayata geçirilmesi, verilecek en doğru karar olur.” diye konuştu.

ÖNEMLİ BİR FİLM ORTAYA ÇIKARDIK

Eserin drama ağırlıklı bir belgesel olduğunun altını çizen Yönetmen Yardımcısı Evren Ertem ise “Yönetmenliğini Cengiz Özkarabekir’in yaptığı belgesel film; dönemin efsane Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ve İlköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç’un yaşam hikâyeleri üzerinden, zorluklara ve tehditlere aldırmadan uyguladıkları ve başarılı oldukları Köy Enstitüleri’ni anlatıyor. ‘Yücel’in Çiçekleri’ filmi, drama ağırlıklı bir eser. Zengin fotoğraf ve video arşivinin de kullanıldığı belgeselin drama çekimlerinin bazı sahnelerinde Hasan Ali Yücel’in orijinal eşyaları kullanıldı. Senaryosunu yine Cengiz Özkarabekir’in yazdığı belgesel film, aynı zamanda uzun bir araştırmanın da ürünü. Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Başkanı da olan Prof. Dr. Kemal Kocabaş’ın danışmanlığını yaptığı belgesel, Hasan Ali Yücel’in kızı Gülümser Yücel’in bire bir anlatımları ile hayat buldu. Gösterime sunulan film, gerçek anlamda çok güzel ve tarihi bir önem taşıyor.” dedi.

ÇOK SAYIDA OYUNCU ROL ALDI

Açıklamalarının devamında filmin arka planından da bahseden Ertem “Bu anlamlı film Büyükçekmece, Çatalca, Silivri ve Selimpaşa’da kurulan döneme uygun mekân ve setlerde çekildi. Ayrıca Yenikapı, Beyazıt ve Sütlüce’de de çekimler yapıldı. 35 kişilik teknik kadronun çalıştığı filmde küçük roller de dâhil olmak üzere yaklaşık 200 kişilik bir oyuncu kadrosu yer aldı. Filmde Atatürk’ü Mahir Günşiray, İsmail Hakkı Tonguç’u da Muhammet Uzuner canlandırdı. Ünlü plastik makyaj sanatçısı Derya Ergün 6 saatlik özel bir çalışmayla Mahir Günşiray’a Atatürk makyajı hazırladı. Hasan Ali Yücel’i ise 3 kişi oynadı. Çocukluğunu Ege Şenoğul, gençliğini Kutay Şahin, yetişkinlik dönemini ise Mehmet Tokat canlandırdı. Drama çekimleri 8 günde tamamlandı. Filmin en başından itibaren hazırlanması, yaklaşık 1 yılı buldu. Belgesel filmin müziklerini ise Cahit Berkay ve Altuğ Öncü yaptı. Filmi, İsmail Hakkı Tonguç’u canlandıran ünlü isim Muhammet Uzuner seslendirdi.” diye konuştu.

Editör : Tuğberk Erdem
1463 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu