Tehlikeli Atık Tesisini Kurdurmayacağız!
reklam
12 Nisan 2012
Tehlikeli Atık Tesisini Kurdurmayacağız!

Tehlikeli Atık Tesisini Kurdurmayacağız!

Tehlikeli Atık Tesisine Hayır Platformu, Çorlu’da kurulması planlanan katı atık bertaraf tesisine ilişkin bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını platform adına okuyan Av. Umut Azgüler, tehlikeli atık tesisini kurdurmayacaklarını söyledi.

Saat 17.00 sularında, Cumhuriyet Meydanı Çorlu Belediye binası önünde toplanan Tehlikeli Atık Tesisine Hayır Platformu üyeleri, Çorlu Karatepe’de kurulmak istenen ve adına “Katı Atık Bertaraf ve Enerji Üretim Tesisi” denilen yapının kurulmasına izin vermeyeceklerini söylediler.

Yavaş yavaş ölüme sürükleniyoruz

Platform adına hazırlanan basın açıklamasını okuyan Av. Umut Azgüler; “Çorlu ve Trakya halkı olarak Çorlu Deresi ve kangrenleşen Ergene kirliliği ile 30 yıldır iç içe yaşıyoruz. Tüm canlılarla birlikte, yaşam alanlarımız yaşanamaz hale getirildi. Kirlenen havamız, suyumuz ve toprağımız yavaş yavaş ölürken biz canlıları da yavaş yavaş ölüme sürüklüyor” dedi.

Bakanlık, onay verdi

Av. Umut Azgüler; “Çorlu halkı olarak yaklaşık 2 yıldır, adına “Katı Atık Bertaraf ve Enerji Üretim Tesisi” denilen “Tehlikeli Atık Bertaraf Tesisi” konusu ile yatıp kalkar olduk. Çorlu Belediyesi’nin reddettiği Karatepe Katı Atık Bertaraf Tesisi ruhsatlarını, bu kez Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 644 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye dayanarak 17 Şubat 2012 tarihinde onayladı. 24 Şubat’ta Bakanlığın onayladığı planlar, Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından askıya çıkarıldı” diye konuştu.

Platform, 23 Mart’ta itiraz etti

Basın açıklamasına devam eden Azgüler; “13 Mart 2012 tarihinde Tekirdağ Barosu, Tekirdağ Tabip Odası, Tekirdağ Ziraat Mühendisleri Odası, Eğitim-Sen Çorlu Temsilciliği, İnşaat Mühendisleri Çorlu temsilciliği ve Çorlu Ergene İnisiyatifinin çağırıcılığında yaptığımız geniş katılımlı toplantıda Tehlikeli Atık Tesisine Hayır Platformunu oluşturduk. 23 Mart 2012 tarihinde Çorlu ve Tekirdağ’dan 30 kurum temsilcisi ve çok sayıda bireyin katılımıyla Bakanlık onayına Tekirdağ Valiliği nezdinde itiraz ettik. 150 civarında katılımcıyla Tehlikeli Atık Tesisine Hayır Platformu olarak bir basın açıklaması yaptık. Yaşam alanlarımızı savunmanın startını böylece vermiş olduk” dedi.

Bu tesisi kurdurmayacağız

Açıklamanın bir bölümünde Çorlululara da seslenen Azgüler; “Değerli Çorlulular, sizin seçtiğiniz İl Genel Meclisi üyeleri, Belediye Meclisi üyeleri, mahalle ve köy muhtarları, oda, sendika, dernek ve Tekirdağ halkı hep birlikte yaşamımızı tehdit eden bu beladan kurtulmanın yollarını bulup, bu tesisi kurdurmayacağız” diye konuştu.

Mücadele etmekte kararlıyız

Azgüler; “Çorlu’nun günlük 110 ton katı atığı var. Bu tesiste ise günde 2 bin 500 ton katı atık işlenecek. Trakya’nın tam göbeğinde Çorlu’nun dibinde böylesine büyük bir katı atık tesisi neden? Avrupa’nın tehlikeli atıklarını mı getirecekler acaba diye sormamak elde değil. Trakya için hazırlanan 1/100 bin Tekirdağ İli için hazırlanan 1/25 bin planlarda yer almayan Katı Atık Bertaraf Alanı her ne hikmetse Ergene Havzası’nı Kurtarma Planı içine dâhil edilmiştir. Bu karar Ergene’yi kurtarma iddiasındaki ilgili ve yetkililerin almış olduğu yeni bir yanlış karardır. Bu nedenle Bakanlığa itiraz ile başladığımız bu mücadeleyi hukuki, yasal, demokratik ve meşru her türlü yolu deneyerek sürdüreceğiz. Bu konuda kararlıyız” dedi.

Kemerburgaz kovdu, Çorlu da kovacak

Yapılan basın açıklamasının son kısmında Azgüler; “Bu mücadele ile ilgili aldığımız ilk karar, Çorlu ve Tekirdağ genelinde on binlerce imza toplayarak bu karara karşı çıkmak olacaktır. Süreç içinde farklı mücadele biçimlerini ve yollarını zamana yayarak deneyeceğiz. Çorlu halkı olarak “Tek Yürek, Tek Yumruk” olup; Ergene faciasından sonra yeni bir faciaya izin vermeyeceğiz. Bu konuda Çorlu halkının gereken duyarlılık ve destekle birlikte yaşam alanlarına sahip çıkacağından kuşkumuz yoktur. Tehlikeli atık tesisi istemiyoruz. Tehlikeli atık tesisini kurdurmayacağız. Kemerburgaz kovdu, Çorlu da kovacak” diye konuştu.

Editör : Tuğberk Erdem
2908 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu