“Mart Dokuz’u” Geleneği, Yeniden Hayat Buldu
reklam
13 Nisan 2021
“Mart Dokuz’u” Geleneği, Yeniden Hayat Buldu

“Mart Dokuz’u” Geleneği, Yeniden Hayat Buldu

Çorlu Belediyesi, “Trakya’nın Nevruz’u” olarak bilinen “Mart Dokuz’u” geleneğini yeniden canlandırmak amacıyla şenlik düzenledi. Şenlikte, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt’un projeleri arasındaki Hobi Bahçesi Projesi’nin açılışı da yapıldı.

İnsanların yeşil alanlarda bir araya gelerek baharın gelişini kutladığı, yemekler yiyip eğlendiği, Trakya’dan Anadolu’ya yayılan unutulmaya yüz tutmuş önemli geleneklerimizden biri olan “Mart Dokuz’u”, Çorlu Belediyesi tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen “Mart Dokuz’u Şenlikleri” ile yeniden hayat buldu.

ŞENLİĞİN TARİHİ M.Ö.’YE DAYANIYOR

Tarihi Milattan Önce (M.Ö.) 6’ncı yüzyıla dayanan ve 50-60 yıl öncesine kadar Trakya’da kutlanmaya devam eden “Mart Dokuz’u”, bundan böyle her sene düzenlenecek olan etkinliklerle kutlanacak.

GÜNEŞLİ BİR GÜNÜN TADINI ÇIKARDILAR

Şenlik alanında çocuklara uçurtma ve balon dağıtılırken, açık alanda çocuklarıyla birlikte uçurtma uçuran aileler güneşli bir bahar gününün tadını doyasıya çıkardılar. Baharın gelişini kutlamak amacıyla şenlik alanına gelen tüm vatandaşlara ayrıca pilav, tatlı ve ayran ikramı yapıldı. Çorlu Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri tarafından, atıl durumda olan eski bir belediye otobüsünün kafe olarak kullanılmak üzere baştan aşağı yenilenmesiyle mobil kafe olarak hizmet vermeye başlayan Orange (Turuncu) Cafe de alandaki vatandaşlara ücretsiz olarak çay ve limonata ikramında bulundu.

MART DOKUZ’U İLKLERE SAHNE OLDU

Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde kurulan Çorlu Belediyesi Bando ve Orkestrası da ilk defa şenliklerde sahne aldı. Birbirinden güzel şarkıların yer aldığı repertuarıyla Çorlu Belediyesi Bando ve Orkestrası, şenlikte müzik dolu eğlenceli bir gün yaşattı.

İLK TOHUMUN EKİMİNİ SARIKURT YAPTI

Şenlikte; Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt’un önemli projeleri arasında yer alan Çorlu Belediyesi Hobi Bahçesi, Mart ayı itibarıyla faaliyete geçti. Her biri 42 m² olan toplam 180 adet bahçe, kura sonucu belirlenen sahiplerine teslim edildi.

KENTLEŞME SÜRECİ DOĞADAN KOPARDI

Vatandaşların hayallerine gerçekleştirmek için çalıştıklarını ifade eden Başkan Sarıkurt, “Hobi Bahçesi, bir hayli önem verdiğimiz bir projeydi. Siz değerli vatandaşlarımızın da ilgi gösterdiği bu projeyi hayata geçiriyor olmaktan mutluyuz. Malum kentleşme süreci ile birlikte giderek topraktan ve doğadan uzaklaştık. Fakat hepimizin içten içe şöyle bir hayali var: Şehir hayatından uzakta bir evde yaşamak, toprakla uğraşmak ve bahçede sebze meyve yetiştirmek… Biz de bu hayali elimizden geldiğince gerçekleştirmek için kolları sıvadık ve ekiplerimizle birlikte Hobi Bahçesi Projesi’nin çalışmalarına başladık. Vatandaşlarımıza hafta sonları doğayla ve toprakla iç içe zaman geçirip tarımla uğraşabilecekleri alanlar yaratabilmek amacıyla hazırladığımız Hobi Bahçesi Projesi’ni hayata geçirdik. Kura çekilişinin ardından toplam 180 adet hobi bahçesinin vatandaşlarımıza tahsisi yapıldı ve bugün itibarıyla bahçeler siz vatandaşlarımızın kullanımına sunuldu. Hobi Bahçesi projemizin hazırlanmasında büyük emek veren Belediyemiz Tarım Komisyonu Üyeleri’ne ve çalışanlarımıza özenli çalışmaları dolayısıyla teşekkür ediyorum. Hem kentimize hem de vatandaşlarımıza Hobi Bahçesi Projesi’nin hayırlı olmasını temenni ediyorum.” dedi. Yaptığı konuşmanın ardından Sarıkurt, bir hobi bahçesine temsili olarak ilk tohumları ekti.

SOĞAN TOHUMLARI ARMAĞAN EDİLDİ

Çorlu Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri de ayrıca alanda bulunan tüm hobi bahçesi sahiplerine, ekilmeye hazır soğan tohumları hediye etti. Hobi bahçesi sahipleri de kendilerine tahsis edilen bahçelerinde toprağı havalandırarak ekime hazır hâle getirmeye başladı.
Editör : Tuğberk Erdem
1210 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu