İl Genelindeki Mera Alanlarında, Büyük Verim Artışı Sağlandı
reklam
12 Haziran 2021
İl Genelindeki Mera Alanlarında, Büyük Verim Artışı Sağlandı

İl Genelindeki Mera Alanlarında, Büyük Verim Artışı Sağlandı

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin 5 temel vizyonu arasında yer alan hayvancılık alanında hayata geçirilen en önemli projelerden biri olan Mera İyileştirme ve Yönetimi Projesi kapsamında ıslah edilen 113 bin dekar alanda büyük verim artışı yaşandı.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, hayata geçirdiği örnek projelerle kırsal kalkınmayı desteklemede öncü olmaya devam ediyor. Türkiye’de bir belediye tarafından hayata geçirilen en büyük mera ıslah projesi olan Mera İyileştirme ve Yönetimi Projesi kapsamına alınmış olan 113 bin dönüm mera alanında, bahar mevsiminin gelişiyle birlikte hızlı bir gelişim yaşandı. Yeşillenen meraları, çiçek kokuları sardı.

3 AYDA VERİM ARTIŞI

Mera İyileştirme ve Yönetimi Projesi’nin faydalarının en iyi şekilde görüldüğü yerlerden biri de Hayrabolu İlçesi’ne bağlı Buzağcı Mahallesi oldu. 2020 yılında verim düzeyi oldukça düşük olan mera alanının proje kapsamına alınmasıyla birlikte, 3 ay gibi kısa bir sürede büyük verim artışı yaşandı. Mera alanında gerçekleşen değişim, mera ıslahı öncesinde ve sonrasında çekilen iki ayrı fotoğrafla gözler önüne serildi. Elde edilen verim artışı, meraların otlatma ve ot biçme faaliyetleri açısından daha elverişli hale gelmesini sağladı. Hatırlanacağı üzere mera alanına, 2021 yılı Şubat ayı itibariyle gübreleme işlemi yapılmaya başlanmıştı.

KATMA DEĞER SAĞLAYAN PROJE

Tekirdağ il genelindeki mera varlığının yüzde 75’ine sahip 126 kırsal mahallenin, toplam 244 bin dönümlük mera alanının 113 bin dönümüne (tüm mera alanlarının yüzde 35’ine denk gelmektedir) 2 milyon 739 bin 850 kilogram ‘20.20.0’ kompoze gübre uygulaması yapıldı. Yapılan iyileştirmeler ile dekar başına 50 kilogram’a kadar düşen ot verimliliği, minimum 4 kat artırılarak 200 kilogram seviyesine çıkarıldı. Ayrıca iyileştirme çalışması yapılan mera alanlarının bir kısmına, otlatma faaliyetleri esnasında besi hayvanlarının gölgelik ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla akasya kümelerinden oluşan gölgelikler tesis edildi. Öte yandan hayvanların merada su ihtiyaçlarının karşılaması amacıyla; ortalama 7 bin ile 10 bin metreküp su toplama hacmine sahip 77 adet yeni, 20 adet mevcut hayvan içme suyu göletinin bakım onarımı ile 195 adet suvat tesisi yapıldı.

CAZİBE KATMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Mera İyileştirme ve Yönetimi Projesi kapsamında yürütülen çalışmaları düzenli olarak yerinde takip eden Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, projede gelinen son durum ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Proje kapsamında toplam 3 milyon 386 bin 241 liralık yatırım yapıldı. Bununla beraber projenin uygulama döneminde ot veriminde 33 milyon 931 bin 500 liralık artış elde edildi. Bu tek veri bile projenin ne kadar yerinde olduğunu ve ne denli büyük yarar sağladığını açık bir şekilde gösteriyor. Geçmişte olduğu gibi bundan sonra da çiftçilerimizin yanında olmaya ve hayvancılığa cazibe kazandırmaya devam edeceğiz.” dedi.
Editör : Tuğberk Erdem
989 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu