Çorlu’da Sesler Yükseldi: “Çöplükte Yaşamak İs-te-mi-yo-ruz!”
reklam
06 Temmuz 2021
Çorlu’da Sesler Yükseldi: “Çöplükte Yaşamak İs-te-mi-yo-ruz!”

Çorlu’da Sesler Yükseldi: “Çöplükte Yaşamak İs-te-mi-yo-ruz!”

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından Karatepe’de kurulacak olan entegre katı atık yönetimi tesisi için Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı yapıldı. Çorlu Halk Eğitim Merkezi’nde yapılan toplantıda, katılımcılardan itiraz sesleri yükseldi.

Çorlu Hatip Mahallesi Karatepe Mevkii’ne kurulacak entegre katı atık yönetimi tesisi için ÇED toplantısı yapıldı. Çorlu Halk Eğitim Merkezi’nde yapılan toplantıya; Çevre ve Şehircilik Tekirdağ İl Müdürlüğü’nde görevli personel, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nde görev yapan yetkililer, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulacak olan entegre katı atık yönetimi tesisi işletim işinin verildiği firmanın yöneticileri, Çorlu Belediyesi’nde görev yapan yetkililer, siyasi partilerin temsilcileri, Oda başkanları, sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, basın mensupları ve vatandaşlar katıldı. Tesisi işletecek olan firma yetkililerinin sunumuyla başlayan ÇED toplantısı, salondaki katılımcıların aleyhte söz almasıyla devam etti. Toplumun değişik kesimlerini temsil eden yetkililerin ve vatandaşların entegre katı atık yönetimi tesisine karşı yaptığı itirazlar, Çevre ve Şehircilik Tekirdağ İl Müdürlüğü personeli tarafından tek tek not edildi.

13,5 KATA DENK GELEN KAPASİTE ARTIŞI

Kurulacak olan entegre katı atık yönetimi tesisinin günlük kapasitesi, 95 ton olarak belirlenmişti. Bu yüzden 28 Eylül 2020 tarihinde 95 ton olan kapasite için “ÇED gerekli değildir.” kararı alınmıştı. Daha sonra yapılan plan değişikliğiyle, günlük kapasitenin bin 286 tona çıkarılmasının uygun olacağı kararına varıldı. Durum böyle olunca, ÇED toplantısının yapılması da zorunlu hale geldi. Gerçekleştirilen toplantıda, ETC Çevre Şirketi yetkilileri tarafından tesisin nasıl çalışacağı yönünde bilgiler de aktarıldı.

İMARA AÇIK NOKTAYA 2’NCİ TESİS

Çorlu’nun büyüyen ve imara açık olan Yenice istikametinde 2’nci entegre katı atık yönetimi tesisi kurulacak olması, toplumun her kesiminden itirazların yükselmesine neden oldu. Daha önce kurulan ve çıkan yangınlar dolayısıyla Çorlu halkını oldukça huzursuz eden katı atık bertaraf tesisinin yanına, şimdi de Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından 2’nci entegre katı atık yönetimi tesisi kurulacak. Üstelik entegre katı atık yönetimi tesisinde tam 13,5 kat kapasite artışına gidilmek isteniyor. Kentin hemen yanı başında ve imar alanına oldukça yakın bir bölge üzerinde entegre katı atık yönetimi tesisinin kurulmasının büyük bir hata olacağını vurgulayan katılımcılar, yapılacak tesisin evsel atıklar dışında endüstriyel atıkları da bertaraf edecek bir yapıya dönüştürülmek istenmesinin kabul edilemez bir durum olduğunu dile getirdiler.

TOPLAM ÇÖPÜN YÜZDE 75’İ ÇORLU’YA

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, il genelinde 2 adet yeni entegre katı atık yönetimi tesisi kurmayı planlıyor. Bunlardan ilki Süleymanpaşa ilçesi, diğeri ise Çorlu ilçesi sınırları içerisinde kalıyor. Süleymanpaşa’da kurulacak olan entegre katı atık yönetimi tesisine Süleymanpaşa, Malkara, Hayrabolu, Muratlı ve Şarköy ilçelerinden toplanacak olan atıklar getirilecek. Çorlu’ya kurulacak olan entegre katı atık yönetimi tesisine ise Çorlu, Çerkezköy, Kapaklı, Ergene, Marmaraereğlisi ve Saray ilçelerinden toplanacak atıklar getirilecek. Bu ilçeler, nüfusun yoğun olarak yaşadığı (yaklaşık 750 bin kişi ve toplam il nüfusunun ¾’ü) ve endüstriyel tesislerin peş peşe sıralandığı bir alanda konumlanmış durumda. Bu da il genelindeki toplam çöpün yüzde 75’inin Çorlu’ya getirilmek istenmesi anlamına geliyor. 

ENDÜSTRİYEL ATIKLAR DA TESİSE GELECEK

Çorlu’da yapımına başlanan ve 2021 yılı sonu gibi çalışmaya başlayacak olan entegre katı atık yönetim tesisiyle ilgili söz alan Çevre Mühendisleri Odası Tekirdağ Temsilcisi Emre Güney; kurulacak tesise sadece evsel atıkların değil, endüstriyel atıkların da getirileceğini ileri sürdü. İleri sürdüğü iddianın nedenini firma tarafından hazırlanan rapor kitapçığında yer alan maddeler ve tablolardaki verilerle destekleyen Çevre Mühendisleri Odası Tekirdağ Temsilcisi Emre Güney, “Bize göre Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi; endüstriyel atıkları bertaraf etmek yerine, evsel atıklarını bertaraf etmelidir. Ancak hazırlanan kitapçığa bakıldığı zaman, birçok atığın yakma tesisine kabul edileceği beyan ve taahhüt edilmiş. Sadece evsel atıklar değil, arıtma tesislerinden çıkan dip çamurlarını ve buna benzer birçok endüstriyel atığı bu alanda yakmayı planlıyorsunuz.” dedi.

ÇORLU’NUN DİBİNE BOMBA KOYUYORSUNUZ!

Konuşmasını sürdüren Güney, “Bu projede, gaz depolama ünitesi var. Bu gaz depolama ünitesinin kapasitesi, 10 bin m³… Yani 10 bin m³’lük bir gaz depolama ünitesini, fay hattının olduğu yere koymayı öngörüyorsunuz. Siz hangi önlemi alırsanız alın, hangi çevresel etkileri değerlendirirseniz değerlendirin, fay hattının önüne geçemezsiniz! Siz, Çorlu’nun dibine, 10 bin m³’lük gaz tesisi kuruyorsunuz. Baktığımızda bu tesisin hemen yanında Ekolojik Enerji var. Bu Ekolojik Enerji’de, sürekli olarak yangınlar yaşanıyor. Yani siz, Çorlu’nun dibine gaz bombası koyuyorsunuz!” dedi.

ÇORLU BELEDİYESİ DE İTİRAZ ETTİ!

Çorlu Belediyesi de tesisle ilgili görüşlerini yazılı olarak Çevre ve Şehircilik Tekirdağ İl Müdürlüğü yetkililerine teslim etti. 9 maddelik görüş önerisini, Belediye Meclis Üyesi ve Çevre Komisyonu Başkanı Alev Türk yaptı. Çorlu Belediyesi adına söz alan Türk’ün açıkladığı görüş önerisinde, şu maddeler yer alıyor:

-Yapılacak tesisin kuruluş amacı dışına çıkmaması, Yani TEKKAB belediyeler birliklerinin sınırları içerisinde (1’inci Tesis: Süleymanpaşa Belediyesi, Malkara Belediyesi, Muratlı Belediyesi, Şarköy Belediyesi, Hayrabolu Belediyesi. 2’nci Tesis: Çorlu Belediyesi, Ergene Belediyesi, Marmaraereğlisi Belediyesi. 3’üncü Tesis: Çerkezköy Belediyesi, Kapaklı Belediyesi, Saray Belediyesi) sınırlarını kapsayacak şekilde bu amaç doğrultusunda daha önceki görüşlerde ve izinlerde belirtilen hususların dışına çıkmadan yapılması ve 3’üncü tesisin izinlerinin biran önce alınarak çalışmalara başlanılması.

-Yapılacak olan tesiste çöplerden elde edilecek olan RDF yakıtının tesis bünyesinde enerji ve elektrik üretimi amacıyla kullanılmaması, ayrıca tesis bünyesinde RDF vb. katı atıkların yakılarak bertaraf edilmemesi.

-Organik çöp gazlaştırılırken reaksiyonu hızlandırmak için kimyasallar kullanılmaması, doğal olarak üretilen metan gazının yakılarak enerji üretilmesi.

-Faaliyet esnasında çevreye kokunun yayılmasını engelleyecek tüm önemlerin alınması.

-Projenin civarındaki tarım arazilerinin, çöp taşımının önüne geçecek önlemlerin alınması.

-Tesiste işletme esnasında oluşacak sızıntı suyu, yağmur kaynaklı tesis bünyesindeki atıklarla temas eden suyun ne şekilde toplanıp ne şekilde bertaraf edileceği, hangi artıma tesisinde arıtılacağı ve sızıntı suyunun doğaya doğrudan doğruya deşarj edilmemesi.

-Tekirdağ MÇK kararında belirtilen 3’üncü tesis yapılana kadar ptd dosyasında tariflendiği üzere Çerkezköy İlçesi bünyesinde bir aktarma istasyonu bulunmayacağı, bu nedenle Çerkezköy Belediyesi katı atık toplama araçları tarafından doğrudan tesise boşaltma yapılacağı değerlendirilmiş olup dolayısıyla oluşacak olan ekstra trafik yükü için ne çeşit önlemlerin alınacağının ayrıntılı bir şekilde açıklanması gerekmektedir.

-DSİ tarafından yapılacak Yenice Göleti’nin su toplama havzası içerisinde kalmasından dolayı oluşabilecek olumsuzluklar için yapılacak önlemler hakkında tarafımıza detaylı bilgi verilmesi.

-Tesise şehir çöpleri haricinde her hangi bir endüstriyel atık, arıtma çamuru, üretimden kaynaklanan kimyasal atıklar ve endüstriyel atık çamuru alınmaması.
Editör : Tuğberk Erdem
872 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu