Tekirdağ’ın Deprem Riski, Toplantıda Masaya Yatırıldı!
reklam
21 Nisan 2023
Tekirdağ’ın Deprem Riski, Toplantıda Masaya Yatırıldı!

Tekirdağ’ın Deprem Riski, Toplantıda Masaya Yatırıldı!

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Çok Amaçlı Salon’da düzenlenen geniş katılımlı toplantıyla, Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem felaketinin ardından bölgeye yapılan yardımlar ve afetlere yönelik gerçekleştirilen Tekirdağ bazlı çalışmalar anlatıldı.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası Çok Amaçlı Salon’da düzenlenen toplantıya; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, ilçe belediye başkanları, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi daire başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve basın mensupları katıldı.

DEPREM POLİTİKASI DEĞİŞECEK

Toplantının açılış konuşmasını, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak yaptı. 11 ilde meydana gelen deprem felaketiyle Türkiye’nin gündeminin tamamen bölgeye odaklandığını belirten Başkan Albayrak, bundan sonra da bu depremden alınacak dersler çerçevesinde tüm Türkiye’nin deprem politikasının, kentsel dönüşüm politikasının ve bürokratik işlemlerin değişeceğini belirtti.

Ayrım gözetmeden 11 belediye başkanının, bürokrat olarak Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım ve ekibinin, Tekirdağ’ın 11 ilçesinin, tüm sivil toplum kuruluşlarının mükemmel bir yardımlaşma ve dayanışma örneği gösterdiğini belirten Albayrak, “Acıları paylaştık. Gittik, şahit olduk, yerinde inceledik ve depremin getirdiği tahribatın en kötüsünü gördük. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Allah, bir daha ülkemizde ve dünyada böyle bir felaketi göstermesin! Elbette ‘Allah göstermesin!’ diyoruz, ama Tekirdağ’ın bir deprem gerçeği var. Fay hattı üzerinde bulunan ilimizde, deprem gerçeğini de kabul etmemiz gerekir. Her an olacakmış gibi de tedbir alma zorunluluğunu hissediyoruz. Deprem bölgesinde gördüklerimizden sonra, bu durum tamamen ön plana çıktı.” dedi.

300 ELEMAN GÖREV ALDI

06 Şubat günü depremden saat 05.00’de haberdar olduğunu kaydeden Albayrak, “İlk ekibimizi de saat 06.00’ya doğru çıkardık. Bugüne kadar Büyükşehrin toplam 300 elemanı orada görev aldı. Hasar tespit çalışmaları için 18 teknik elemanımız bölgede kaldı. 50’ye yakın iş makinesini bölgeye gönderdik. Bu depremde herkes, siyaset gözetmeden mükemmel bir çalışma içerisinde oldu. Ben Tekirdağlı hemşehrilerimle gurur duyuyorum, gurur duymaya da devam edeceğim. Şanlıurfa’daki sel felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza da Allah’tan rahmet diliyorum. Önümüzdeki hafta, ‘Tekirdağ’ı Bekleyen Kuraklık Tehlikesi’ hakkında da toplantı yapacağız. O konuda da bizi bekleyen büyük sıkıntılar var. Bu sıkıntıların çözümü noktasında neler yapabiliriz, bu konuda da hazırlıklarımız var. Haftaya da bu konu hakkında geniş katılımlı bir toplantı yapacağız.” diye konuştu.

DEPREM BÜTÇESİ ARTIRILDI

Albayrak’ın ardından kürsüye, Genel Sekreter Yardımcısı Ramazan Alpaslan Kurtoğlu geldi. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin deprem için ayrılan bütçesinin artırıldığını belirten Kurtoğlu, “Olası deprem anı ve sonrasında il genelinde afet koordinasyon merkezi çalışması planlanmıştır. Seyyar aşevi, duş ve fırın gibi birçok ünite deprem sonrasında hizmet verecektir. Afet acil durum müdahale araçlarıyla arama kurtarma ekip ve ekipmanlarının sayısı artırılacaktır. Deprem sonrasında birimlerimiz arasında kesintisiz iletişim sağlayacak iletişim ağı genişletilmektedir. Deprem sonrasında gerekli sağlık hizmetlerinin verilmesiyle ilgili hazırlıklar gerçekleştirilmiştir. Deprem toplanma alanlarının sayısı artırılacaktır. Geçici barınma alanlarında altyapı düzenleme çalışmaları, TESKİ tarafından aralıksız devam etmektedir. Bilinçlendirme seminerleriyle bireylerin deprem sonrasındaki ilk 72 saatte kendilerine yetebilmelerinin sağlanması hedeflenmektedir. Deprem sonrasında bireylere ve çocuklara yönelik olarak psikososyal destek sağlanacaktır. Olası elektrik şebekesi arızası kaynaklı su kesintilerinin yaşanmaması için TESKİ tarafından gerekli tedbirler alınmıştır. TESKİ tarafından depreme dirençli altyapı elemanları kullanılmaktadır. Tüm altyapı verileri coğrafi bilgi sistemine işlenmektedir. Bilim insanı teknokratlardan oluşan deprem çalışma grubu oluşturulmasıyla ilgili çalışmalara başlanmıştır.” dedi.

İMAR DÜZENLEMELERİ YAPILIYOR

Marmara Deprem Konseyi Projesi’nde Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin de aktif bir şekilde rol alacağını vurgulayan Kurtoğlu, “Afet ve Acil Durum Strateji Planları’mız güncel tutulmaktadır. Yapısal Alan Alarm Sistemi Projesi’ne, sanayi alanları ve enerji tesisleri de dâhil edilecektir. Afet zararlarının en aza indirgenmesi için mikro bölgeleme çalışmaları, 1/25.000 ölçekli nazım imar plan çalışmaları ve Tekirdağ İmar Yönetmeliği çalışmaları, il genelinde devam etmektedir. Mikro bölgeleme etüt projelerine ve raporlarına göre ilçe belediyeleriyle işbirliği içerisinde imar planı revizyonları yapılmaktadır. Afet yönetiminde kullanılan Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) uygulamaları geliştirilmiştir. Tarihi ve kültürel miraslarımızda oluşacak riskleri önleyecek yapım ve proje çalışmalarımız sürmektedir. Deprem performans analiz çalışmaları yoğun bir şekilde devam edecektir. Vatandaşlarımıza yönelik kentsel dönüşüm yasasıyla ilgili tüm konularda ücretsiz danışmanlık desteği devam edecektir. Kentsel dönüşümü teşvik amacıyla imar düzenlemeleriyle ilgili çalışmalar yürütülmektedir” ifadelerini kullandı.

YENER SUNUM YAPTI

Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Sevim Avcı Yener de afet bölgesindeki çalışmalar ve Tekirdağ’da olası afet riskini azaltmaya yönelik projelerle ilgili sunum yaptı. İlk olarak 06 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketi sonrası Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin deprem bölgesinde yaptığı çalışmalarla ilgili bilgi aktaran Sevim Avcı Yener, sonrasında Tekirdağ’da olası afet riskini azaltmaya yönelik projeleri anlattı.

Yener’in sunumunun ardından Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve Büyükşehir Belediyesi yöneticileri, basın mensuplarının sorularını yanıtladılar.
Editör : Tuğberk Erdem
388 Okunma
Tekirdağ’ın Deprem Riski, Toplantıda Masaya Yatırıldı!
Tekirdağ’ın Deprem Riski, Toplantıda Masaya Yatırıldı!
Tekirdağ’ın Deprem Riski, Toplantıda Masaya Yatırıldı!
Tekirdağ’ın Deprem Riski, Toplantıda Masaya Yatırıldı!
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu