Demek Ki Faiz Sebep, Enflasyon Netice Değilmiş!
reklam
25 Ekim 2023
Demek Ki Faiz Sebep, Enflasyon Netice Değilmiş!

Demek Ki Faiz Sebep, Enflasyon Netice Değilmiş!

2023 Ekonomik Raporu’nda yer alan ifadelere dikkat çeken CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, “Üzerinde Cumhurbaşkanı’nın forsu olan bu raporda, ‘faizin sebep, enflasyonun netice olmadığı’ itiraf ediliyor.” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Merkezi’nde, Merkez Yönetim Kurulu (MYK) gündemine ilişkin basın toplantısı düzenleyen Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, 2023 Ekonomik Raporu’nda yer alan ‘enflasyonun ana eğiliminin gerilemesi için, politika faiz oranlarının kademeli olarak artırıldığı’ yönündeki ifadelere dikkat çekti. CHP Sözcüsü Öztrak, “Üzerinde Cumhurbaşkanı’nın forsu olan bu raporda, ‘faizin sebep enflasyonun netice olmadığı’ itiraf ediliyor. O zaman biz de bir kere daha o meşhur fıkradaki gibi soruyoruz. Madem faiz sebep değildi, bu haltı neden yediniz? Yandaşlarınızın cebini doldururken, vatandaşları neden perişan ettiniz?” diye konuştu.

HAYAT, KIRILMIŞ SIRÇA GİBİ YERLERE DÖKÜLÜYOR

Öztrak, “Bu hükümet, Mayıs Seçimleri’nden önce, ekonomide işlerin yolunda gittiği havası bastı. Döviz kurlarını dizginlemek için milletin rezervlerini satıp savurdu, Merkez Bankası’ndaki rezervlerini. Yetmedi, milletin parasını da seçim için savurdu. Sonunda Merkez Bankası’nda ne rezerv kaldı ne de Hazine’de para. Tulumbada su bitti, tam takır kuru bakır, el elde, baş başta kaldılar. Seçimlerden sonra para bulmak için önce vitrin değiştirip yeni bakan ve Merkez Bankası Başkanı’yla para aramaya çıktılar. Kimse oralı olmadı. Körfez şeyhlerinin ellerine, eteklerine yapıştılar. O da olmadı. Saray’ın kibirlisinin hala kasanın başında oturduğunu görenler, vitrine hiç kanmadılar. İş başa düştü, IMF’cilerle çay partilerinde, kafa kafaya verdiler, faturayı millete çifter çifter vergilerle, harçlarla, zamlarla acımadan yüklediler. Şimdi bunlara oy veren bin pişman. Onlarsa milletle alay etmeye devam ediyorlar. Açlık sınırının artık çok altına düşen asgari ücretle çalışanlar için hayat, ‘Kırılmış sırça gibi yerlere dökülüyor.’ Ama hükümet, enflasyonun mağduru olan milyonlarca asgari ücretliyi acımadan enflasyonun sebebi ilan ediyor.” dedi.

HÜKÜMETE GÖRE ENFLASYON, ASGARİ ÜCRET YÜZÜNDEN ARTMIŞ!

Yaptığı açıklamalara devam eden Öztrak, “Şimdi bütçeyle beraber açıkladıkları, 2023 yılına ait bu ekonomi raporuna göre enflasyonun en önemli sebeplerinden biri ‘Asgari ücret artışlarının maliyet yönlü baskıları’ymış… Evet, yanlış duymadınız. Enflasyon, Saray’ın model diye uyguladığı ‘Faiz sebep, enflasyon netice’ safsatası yüzünden değil, açlık sınırı altındaki asgari ücretler yüzünden artmış. Bunlar önce, ‘Enflasyon bizden değil, dünyadan’ dediler. Kimse yutmadı. Sonunda ar da izan da kalmadı. Enflasyonun suçlusu açlıkla boğuşan, enflasyonun mağduru olan asgari ücretli oldu. Ne 12’nci Kalkınma Planı’nda, ne son açıkladıkları Orta Vadeli Program’da, ne de yayınladıkları bu Ekonomi Raporu’nda, Saray’ın faiz indirmesinden sonra enflasyonun zirve yaptığına dair tek bir cümle yok. Kalkınma Planı’nda plan dönemi öncesi ekonomide durum anlatılırken, son derece ilginç bir şekilde 2020 yılından 2022 yılına atlayıvermişler. 2021 Eylül ayında Saray’ın talimatıyla başlayan faiz artışlarını, halının altına süpürüvermişler.” diye konuştu.

SARAY LOGOLU RAPORDA, FAİZ İTİRAFI

Öztrak, “Yıllık Ekonomik Rapor’un 50’nci sayfasında ise şöyle bir ifade var: ‘Enflasyonun ana eğiliminin gerilemesini ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaşmasını sağlayacak parasal ve finansal koşulları oluşturma amacı doğrultusunda, politika faiz oranları kademeli olarak artırılmaya başlanmış.’ Yani açık açık, ‘Enflasyonun gerilemesini sağlamak için bu kitapta faiz artırıyoruz’ deniyor. Yani üzerinde Cumhurbaşkanı’nın forsu var bu raporda. Bu raporda artık ‘Faizin sebep, enflasyonun netice olmadığı’ itiraf edilmiş. O zaman biz de bir kere daha o meşhur fıkradaki gibi soruyoruz. Madem faiz sebep değildi, bu haltı neden yediniz? Yandaşlarınızın cebini doldururken, vatandaşları neden perişan ettiniz?” dedi.

SANDIK, ZULME KARŞI MESAJ VERME FIRSATI

Açıklamalarına devam eden Öztrak, “Bu yıl başlayan seçim sürecinin son dönemeci, 2024 Mart ayında yapılacak yerel seçimler olacak. Yaklaşan yerel seçim sandığı, aynı zamanda milletimiz için kendisine bu zulmü layık görenlere bir mesaj verme fırsatıdır. 2019’daki yerel seçim zaferimizin ardından CHP’li belediye başkanları, sosyal demokrat belediyecilik anlayışıyla, hemşerilerini gerçek hizmetle buluşturmuştur. Korona virüs salgını başladığında, Saray beş maskeyi bu millete bedava dağıtamazken, belediyelerimiz hemşerilerinin hemen yanı başındaydı. Maskesinden yemeğine kadar… Yine çocuklar yatağa aç girmesin diye, bizim belediyelerimiz durmaksızın çalıştılar. Besicinin sütünü hak ettiği fiyattan alıp, okullarda dağıttılar. Borcundan harcından daralan çiftçiye elini, bizim belediyelerimiz uzattı. Çiftçinin fidesinden gübresine, ne eksiği varsa bizim belediyelerimiz koştu.” diye konuştu.

KUPON ARAZİ BELEDİYECİLİĞİ

Öztrak, “O sırada Saray Belediyeleri, Tarım Meslek Lisesi kurulsun diye bağışlanan araziye villa dikmekle, ihaleleri 32 parçaya bölüp alımları İhale Kanunu kapsamından çıkarmakla, habitat toplantısı diyerek, parti örgütü ve milletvekillerini toplayıp Amerika gezileri düzenlemekle, ekmek kuyruklarını gizlemek için de ekmek büfelerini kaldırmakla meşguldü. AK Parti; belediyeciliği, kupon araziler için yapıyor. Parmağında tek yüzükle oturduğu koltuktan, ganimetle kalkmak için yapıyor. Milletin hakkını yemeyi kendine hak görüyor. Saray’ın belediyeciliği: ‘Kupon arazi’ belediyeciliği… ‘Sen, ben, bizim oğlan, sofrayı kurdum, arkayı dolan’ belediyeciliği… ‘Devletin malı deniz, yemeyen domuz’ belediyeciliği… ‘Bugün buldum, bugün yerim, yarına Allah kerim’ belediyeciliği… Milletimiz bunu hak etmiyor.” dedi.
Editör : Tuğberk Erdem
496 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu