Milletvekili Emre Köprülü'den, Nükleer Santral Uyarısı
reklam
28 Temmuz 2012
Milletvekili Emre Köprülü'den, Nükleer Santral Uyarısı

Milletvekili Emre Köprülü'den, Nükleer Santral Uyarısı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Çevre Komisyonu Üyesi Emre Köprülü, nükleer santrallerle ilgili olarak meclis araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.

Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, TBMM Başkanlığı’na verdiği özet gerekçe yazısında; “Çernobil ve Fukuşima nükleer santrallerinde yaşanan felaketin yankıları hala tüm dünyada sürerken; her türlü hukuksuzluğun, ihlalin yapıldığı ve çevresel risklerin çok ciddi boyutlarda olduğu bilim adamları tarafından dile getirilen Mersin-Akkuyu nükleer santrali hakkında Başbakan Erdoğan imzalı bir genelge ile nükleer santral için çalışmaların hızlandırılması talimatı verildi. Akkuyu’da kurulması öngörülen nükleer santral için Rus şirketi ile 2008 yılında yapılan anlaşma usulsüzlük nedeniyle mahkeme kararı ile iptal edilmişti. Ancak AKP iktidarı 2010 yılında Rus devleti ile Akkuyu konusunda bir anlaşma imzaladı ve hem yapılan anlaşma ile ilgili hukuki yollar kapatıldı hem de proje ÇED raporundan muaf tutuldu. Danıştay ÇED muafiyeti kararını iptal etti, ancak hükümet Danıştay kararını yok sayan bir yönetmelik çıkardı” ifadelerine yer verdi.

Milletvekili Köprülü, gerekçe yazısının devamında; “Akkuyu’da nükleer santral kuracak şirketin daha önce Bulgaristan ve İran'da kurduğu santrallerde ciddi teknik hatalarının da ortaya çıktığı iddia edilmektedir. Proje ile ilgili hukuki süreçlerin önü kapatıldığı için tüm bu tehlikeler konusunda herhangi bir girişimde bulunulamıyor. Mevcut yönetmeliklerde de şirketlere para karşılığı özel şirketlerden ÇED raporu alma imkânı tanındığı için Akkuyu için de bir özel şirketten para karşılığı ÇED raporu alınmış durumda. Anayasa’ya göre milletlerarası anlaşmaları onaylama yetkisi, Bakanlar Kurulu’na değil, Cumhurbaşkanı’na aittir (m.104/b-6). Cumhurbaşkanı usulünce Meclis tarafından onaylanması kanunla uygun bulunmuş ve hakkında Bakanlar Kurulu kararnamesi düzenlenmiş milletlerarası anlaşmayı onaylar ve Resmî Gazete’de yayımlar. Milletlerarası anlaşma bu şekilde yürürlüğe girmiş olur. “Uygulamada milletlerarası anlaşmalar, Cumhurbaşkanı’ndan çıkan bir işlemle değil, bir Bakanlar Kurulu kararnamesi ile onaylandığı” görülmektedir. Anayasamıza göre (m.104/b-6), milletlerarası anlaşmaların onaylama yetkisi Bakanlar Kurulu’na değil, Cumhurbaşkanı’na aittir. Onaylama işlemi, bir Bakanlar Kurulu kararıyla değil, Cumhurbaşkanı’nın kararıyla yapılmalıdır. Bu Anayasa’da açık bir hükümdür. İmar kanunu kapsamında proje yeri olarak gösterilen Akkuyu ile ilgili proje alanının üst ölçekli planda belirlenmesi gerekmektedir. Mersin Karaman yüz bin ölçekli Çevre düzeni planına nükleer santral projesinin işlenmesi de İmar Mevzuatı’nın gereğidir. Proje alanını gösteren plan kararı nükleer santralin yer seçimini gösteren bir hukuki belge niteliği taşır. Plana nükleer santralin yeri işaretlenmeden, bu yerle ilgili strateji belgeleri, gelişme yöneltileri, belirlenmeden bu santralle ilgili Çevre Kanunu uyarınca ÇED süreci de başlatılamayacaktır. Çünkü önce santralin yerini, etkilenme alanını, plan kararlarıyla uyumunu gösteren bir hukuki belge, bu anlamda plan; daha sonra bu santralin olası risklerini ve bu risklerin önlemelerini gösterir bir ÇED raporu üretilmeliydi. Bir projenin yer tahsisi üst ölçekli planda gösterilmeden, ÇED sürecinin işletilmemesi gerekirken, Bakanlık yaptığı açıklamada, “Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi’nin süreçten etkilenmeyeceğini” belirtmiştir” ibarelerine yer verdi.

Köprülü; “Sonuç olarak anlaşmanın 6. Maddesinde belirtilen izin, ruhsat, onaylar için bir yıllık zaman zarfında Proje şirketi gerekli başvurularını yapamamıştır. Bu bağlamda yukarıda sıraladığımız gerekçeler çerçevesinde Türkiye’nin enerji sorunu ancak doğru tespit ve planlama ile çözülecektir. Yukarıda da belirtildiği üzere anlaşma şartları yerine getirilmemiş, ÇED sürecinin işletilmemesi gerektiği ortaya çıkmış ve türlü ihlaller olduğu tespit edilmiştir.  Tüm bu sebeplerle, Mersin Akkuyu nükleer santraliyle ilgili yapılan uluslar arası anlaşmaların hukuka uygunluğu başta olmak üzere her yönden incelenmesi, konunun hukuki açıdan ve kamu yararı ve ülke çıkarları gözetilerek yeniden ele alınması hakkında Anayasanın 98, içtüzüğün 104. ve 105. maddeleri uyarınca bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını saygıyla arz ederiz” diyerek, özet gerekçe yazısına son verdi.

Editör : Tuğberk Erdem
2596 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu