Kadın Sağlığı Paneli Düzenlendi
reklam
30 Eylül 2012
Kadın Sağlığı Paneli Düzenlendi

Kadın Sağlığı Paneli Düzenlendi

Çorlu Kent Konseyi ve Özel Reyap Hastanesi’nin işbirliğiyle hayata geçirilen ve sorumluluk projesi kapsamında gerçekleştirilen “Kadın Sağlığı Paneli”, 22 Eylül Cumartesi günü saat 14.00’te Çorlu Belediyesi Memduh Şevket Esendal Sahnesi’nde yapıldı.

Çorlu Kent Konseyi ve Reyap Hastanesi’nin işbirliğiyle sosyal sorumluluk projesi kapsamında gerçekleştirilen panele, Çorlu Kent Konseyi Kadın Meclisi Yürütme Kurulu ve çok sayıda vatandaş katıldı. Panelin açılış konuşmasını, Çorlu Kent Konseyi Başkanı Ramadan Cesur yaptı.

Kamu ile sivil kurumların, en güzel harmanlandığı yer

Kent Konseyi Başkanı Cesur, yaptığı konuşmada; “Çorlu Kent Konseyi olarak önem verdiğimiz konuların başında, çevre ve sağlık geliyor. Bu, “Çevre ve Sağlık” da nereden çıktı diyorsanız, hemen belirtelim: Sorunlarla kuşatılmış, sosyal, endüstriyel kirlilik ile kaplı bir bölgede; çevresel etkilerden kaynaklanan sağlık sorunlarının üzerine de fazlasıyla gitmemiz gerektiği ortadadır! Tarihsel süreci pek eski olmamakla birlikte; ‘Kent Konseyi’, Çorlu’da da bulunan, faaliyetleri yasayla tanımlanmış bir kurumdur! Üstelik toplumun bütün kesimlerini; sivil toplum kuruluşlarının ve bazı kamu kuruluşlarının da temsil edildiği çok etkin işlevleri olabilecek bir kurumdur. Özellikle; toplumun taleplerini ve gereklilikleri dile getirmek için STK’ları bir araya getirme çabalarının en üst noktası kent konseyleridir. Aslında, Kent Konseyi sadece bir STK da değildir. Üyeleri STK olan bir federasyon gibi de düşünebilirsiniz. Buna ek olarak Kamu Kurumları’nın da bu konseyde yeri vardır. Bu durumda kamu ile sivil kurumların en güzel harmanlandığı yer, kent konseyleri olmalıdır. Bunu ancak üye STK’ların güçlü destekleri ile başarabiliriz. Kent Konseyi, yasal dayanağını; 03 Temmuz 2005 tarihli, 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 76. maddesinden alıyor. Yönetmelikte amacı; “kent yaşamında, kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetişim ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmeye çalışmak” olarak belirtilmiştir” dedi.

Yapılacak çok şey var!

Başkan Cesur, konuşmasının devamında; “Bugün, kadın sağlığı konulu panelimizde sizlerle beraberiz. Kadın sağlığı dedik ama öncelikle, “Çevre ve Sağlık” nedir bunların tanımlarını yapmak gereklidir. İnsanların ve diğer canlıların yaşamış oldukları süre boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı olarak bir etkileşim içerisinde bulundukları sosyal, biyolojik, fiziksel, kimyasal ekonomik ve kültürel ortamlardır diyebiliriz. Sağlık ise insanın hastalık dışında her yönden tam bir iyilik halidir. Burada bir gerçeği göz önünde bulundurmakta yarar vardır. Çevrede insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen birçok faktör mevcuttur. Çevre her yönüyle insan yaşamı ve canlılar için önemli bir unsurdur. Çünkü canlılar çevrenin içinde yaşamak zorundadırlar. Çevrede besin kaynakları, su ve yaşadığımız mekân bulunmaktadır. Dolayısıyla yaşadığımız mekânın kirlenmesi sağlığımız için bir tehlikedir. Bu anlamda sağlığımıza etki eden başlıca faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz: fabrika atıkları, hava kirliliği, radyasyon etkileri, insan ve hayvan kaynaklı zararlı atıklar. Sağlığımıza etki eden diğer faktörlerden birisi de şüphesiz ki besinlerdir. Besinlerin kirli olması sağlığımızı olumsuz yönde etkiler ve doğal ortamdaki tüm besinler çevrenin kirli olmasından etkilendikleri için kirlenerek insan sağlığına zararlı hale gelerek birçok hastalığın oluşmasına sebebiyet verirler. Bu durumda besinlerin tüketilmeleri için bizlere ulaşıncaya kadar geçmiş oldukları her safhanın sağlık standartlarına uygun ve sıhhî olmalarına özen göstermeliyiz. Yaşadığımız şehre, daha rahat ‘şehir’ diyebilmek hepimizin gönlündeki aslan. Bu yolda yapılacak çok şey var” diye konuştu.

Destek ve işbirliğine hazırız

Cesur; “Sağlıklı toplum, sağlıklı bireyler için şart olduğu gibi; bireysel sağlık da, toplumsal sağlığın şartlarındandır. En küçük toplum birimi olan aileyi de bu sağlıklılık halinde etken olarak düşünmek gerekir. Evin direği diyerek, yuvayı dişi kuş yapar diyerek aile biriminde önemini gösterdiğimiz kadın; tam bir sağlıklılık halinde olmalıdır. Toplum olarak bunu sağlamak devletin, toplumsal kuruluşların odaklanacağı görevlerden biridir. Çorlu Kent Konseyi olarak; Özel Reyap Hastanesi’nin sponsorluğunda, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Çorlu Belediyesi’nin katkılarıyla hazırlanan panelimizin konusunu “Kadın Sağlığı” oluşturuyor. Bu tür programları düzenlemek için gelecek her türlü katkı, destek ve işbirliklerine hazırız. Bizler geleceğimiz için, bugünden bir şey yapmak için… Sağlıklı bir çevre için el ele vermeye kararlıyız. El ele vermekten başka bir şansımızın da olmadığını görüyoruz. Panelimizin kadınlarımıza faydalı olmasını diliyor, saygılar sunuyorum” dedi.

Panelde; Genel Cerrah Uz. Dr. Uğur Gül meme kanseri, Kadın Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Özer genital kanser, Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü Şube Müdürü Dr. Hülya Becerir kadın sağlığı, Diyetisyen Özge Karaman sağlıklı beslenme ve Dermatoloji Uzmanı Uz. Dr. Eylem Taş yaşlanma belirtileri ve önlemleri konularında konuşma yaptı. Panelin sonunda bütün doktorlara çiçek takdim edildi.

Editör : Tuğberk Erdem
2466 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu