Sağlıklı Beslenmeyle Daha Başarılı Çocuklar
reklam
04 Ekim 2012
Sağlıklı Beslenmeyle Daha Başarılı Çocuklar

Sağlıklı Beslenmeyle Daha Başarılı Çocuklar

2012-2013 Eğitim-Öğretim Yılı’nın başlamasıyla birlikte, aileleri tatlı bir telaş sardı. Evde sağlıklı ve taze besinlerle beslenen çocuklarımız, acaba okulda neler yiyorlar? Çocukların sağlıklı ve hijyenik gıdalarla beslenmesi için neler yapabiliriz?

Konuya ilişkin olarak detaylı açıklamalarda bulunan Tekirdağ Özel Yaşam Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Begüm Gülçin; “Bu yaş çocukların besin seçiminde ailenin etkisi azalırken, çevrenin etkisi artmaktadır. Okulun başlamasıyla birlikte dış çevreyle daha çok iletişime geçen çocuklarda; kendi başına para harcama, gıda seçimi ve satın alma gibi alışkanlıklar başlar. Çocuğun parasını harcamada; medya, reklamlar, arkadaş çevresi ve aile etkili olur” dedi.

“Beslenme alışkanlığı kazandırılmalı”

Çocuklara, sağlıklı beslenme alışkanlığının kazandırılmasının önemine vurgu yapan Beslenme ve Diyet Uzmanı Begüm Gülçin; “Çocuklarla, her gün okulda ‘ne yediği’ konusunda konuşmalı ve yediği yemeklerin ‘hangisinin sağlıklı’ olduğunu anlatmalıyız. Sevmediği bir besin grubu varsa; seveceği formlarda, beğeneceği şekillerde sunmayı denemeliyiz. Kantinden hangi besinleri aldığını takip etmeliyiz. Zararlı ve yararlı besinleri anlatmalıyız. Fakat anlatırken; “Bu besin sana yasak!” dememeliyiz. Örneğin; “Cipsi tercih etmemelisin, çünkü besleyici değil ve senin büyümene katkısı yok!” olarak nedenleriyle anlatılmalıyız. Okulda yemek veriliyorsa, okul menüleri takip etmeliyiz. Okuldaki besinleri tamamlayıcı şekilde evdeki menü planını oluşturmalıyız. Okulda sebze yemeği yenildiyse, evde etli bir yemek ile protein alımını dengelemeliyiz” dedi.

“Kahvaltı, kesinlikle yapılmalı”

Kahvaltının, çocuklarda okul başarısını birebir etkileyen bir öğün olduğunu ifade eden Gülçin; “Kahvaltı yapan çocuklarda, okul başarısının daha yüksek olduğu ve daha dikkatli oldukları saptanmıştır. Ayrıca kahvaltı yapmayan çocuklarımız, teneffüslerde abur cubur gıdalara yönelerek yanlış beslenmektedir. Çocukların kahvaltılarında; peynir, zeytin, yumurta, bal, reçel, pekmez ve tam tahıllı ekmekler, içecek olarak ise; taze sıkılmış meyve suyu ve süt tercih edilmelidir. Salam, sosis, sucuk gibi yağlı ve nitrit-nitrat içeriği yüksek olan besinlerin fazla tüketilmemesini sağlamalıyız” diye konuştu.

“Beslenme çantası hazırlayın”

Gülçin; “Beslenme çantası hazırlamak, çocuklarımızın abur cubur gıdalara yönelmesini azaltarak daha sağlıklı beslenmelerini sağlar. Peki ama beslenme çantalarında neler olmalıdır? Taze ve kuru meyveler, süt, ayran, dayanıklı peynirlerle hazırlanmış sandviçler, evde yapılan kekler, kuruyemişler (ceviz, badem, fındık) gibi besinlerle beslenme çantalarımızı hazırlamalıyız. Böylece çocuklarda acıkmayla ders konsantrasyonundaki azalmalar önlenmiş olur. Beslenme çantasının hazırlanmasıyla çocuklara ara öğün alışkanlığı da kazandırılmış olur. Bununla birlikte okuldaki su tüketimi, dikkat edilmeyen konulardandır. Çocukların beslenme çantalarına su eklemek, hem çocukların susuz kalmasını önler hem de kirli sulardan içmesi önlenmiş olur” dedi.

Editör : Tuğberk Erdem
2704 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu